A Careerist szakértője, Christopher Manning szerint habár a fejvadászok telefonos megkeresése sok esetben akkor érkezik, amikor stabil állásunk van, és nem tervezünk munkahelyváltást, a karrierünk érdekében jobb, ha nem utasítjuk el rögtön a beszélgetést.

A fejvadásszal folytatott pár perces eszmecseréből rengeteget tanulhatunk, és jó esetben olyan bennfentes információt tudhatunk meg az iparágunkra jellemző keresleti-kínálati trendekről, amelyet máshonnan nehezen szerezhetnénk meg.

A szakértő szerint az alábbi előnyökkel járhat, ha végighallgatjuk a fejvadász ajánlatát:

1. Kulisszatitkokat tudhatunk meg a konkurenciáról

Nagy eséllyel egy bizonyos vállalat megbízásából telefonál az illető, így ha minimális érdeklődést mutatunk a lehetőség iránt, megtudhatjuk, hogy pontosan milyen pozícióról van szó, és melyik cég keres munkatársat. Egy pár perces beszélgetésből fény derülhet arra, hogy például bizonyos ügyvédi irodáknál milyen trendek vannak a kiválasztásnál, milyen óradíjjal dolgoznak és milyen típusú megbízások a jellemzőek.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

2. Általános képet kaphatunk a szektor munkaerő-piaci helyzetéről 

A fejvadásszal való beszélgetés egyik legfontosabb hozadéka, hogy világos képet kapunk azokról a készségekről és képességekről, amelyekre a legnagyobb a kereslet a szektorunkban. Arra is fény derülhet, hogy szakmánkon belül melyek azok a trendek vagy ágazatok, amelyekre magas a kereslet, és amely területekre a cégek viszonylag nehezen találnak megfelelő jelöltet.

3. Bizalmi viszonyt építhetünk ki a toborzás képviselőivel

Egy jól informált, őszinte, etikus fejvadásszal való folyamatos jó kapcsolat hatalmasat lendíthet a karrierünkön, amikor váltásra kerül a sor. Egy ilyen bizalmi kapcsolat akár egész karrierünket is végigkísérheti. Tekintsünk úgy a telefonhívásra, mint egy interjúra, ahol arról próbálunk megbizonyosodni, hogy megfelelő-e az illető arra, hogy a jövőben karrierünket segítse.

Szemlézte: Fogas Krisztina

Címkék: fejvadász, karrier, jogász, állásinterjú