Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szabolcs jól érezte magát a cégnél, ahol már 3. éve dolgozott. Egy nap megkeresték egy hasonló profilú társaságtól és állást ajánlottak egy új üzletágnál. Szabolcs gondolkodott néhány napig, majd úgy döntött, hogy kipróbálja, amit a sors kínál. Amikor felettesének bejelentette távozási szándékát, akkor az addig nem különösebben érdeklődő főnök behívta a szobájába és bizony ráígért a versenytárs által ajánlott fizetésre. Szabolcs most volt csak nehéz helyzetben! Nem tudta, melyik lehetőséggel éljen úgy, hogy közben ne legyen rossz érzése egy - talán - nagyobb perspektívát kínáló lehetőség elszalasztása miatt.


A cégek döntő többségének meggyőződése, hogy jól bánik a munkavállalóival és piacképes bért ad, ergo minek ígérjen rá a fizetésre? Ha egy munkavállaló úgy dönt, hogy menni akar, akkor menjen; kívánjunk neki sok szerencsét, és majd vegyünk fel valakit a sok-sok jelentkező közül.

Mikor alkalmazzák mégis a munkaadók a munkaerő-megtartásnak ezt a módszerét?

Általában akkor, ha nem engedhetik meg maguknak azt, hogy egy kulcsemberük rövid időn belül távozzon. A fizetésemelés vagy extra juttatás is kevesebbe kerülne, mint amennyit a cég veszíthetne azzal, hogy a kulcsember nincs jelen egy projectindításnál vagy zárásnál, nem ő vezényel le egy éves zárást, nem ő kommunikálja a cég új stratégiáját, nem fejezi be a megkezdett szervezeti változásokat, stb.

Amikor a munkaadó megkapja a kulcsembere felmondását, akkor azonnal végigszalad a fején, hogy:

"Ő az egyik legjobb emberem, hogyan találjam meg rövid időn belül az utódját? Ki tudja majd elvégezni az összes feladatát?"
"Miért pont most, amikor itt az éves tervezési időszak?"
"Mit fog a felettesem mondani, hogy elveszítem ezt a kulcsembert, akinek a munkájával ő is elégedett?"
"Vajon kinél fog dolgozni?"
"Hogyan tudnám rávenni, hogy maradjon?"
"Legalább addig kellene maradnia, ameddig találok valakit, aki betölti a munkakörét, persze emberileg és szakmailag is legyen kiváló az új ember."

Ha Ön értékes a cég számára, akkor a cég erőfeszítést tesz arra, hogy ott tartsa. Minél értékesebb, annál nagyobb lesz az erőfeszítés. Először lehet, hogy a lelkére hatnak, és elmondják, hogy mennyit invesztált a cég Önbe, vagy kinek az utódját látják Önben.

Folytatódhat a presszió, hogy miért lett hálátlan, a cég nem ezt érdemelte. Próbálnak a lelkiismeretére hatni. Az is lehet, hogy egyszerre barátságossá válik az addig közömbös felettesük, - mint Szabolcs esetében is - a szobájába invitálja, érdeklődik a családról, szakmai ambícióiról, megkérdezi a véleményét, meghívást kap egy fontos megbeszélésre.

   Mit tegyünk, ha felmondanánk, de a főnökünk ráígér a bérre?   

Legyen résen!

Az ember egojának jót tesz, ha hirtelen fontosnak érezheti magát. De mielőtt "igen-t" mondana, gondolja át alaposan: ha a cégnek Ön annyira fontos lenne, akkor ezt eddig is éreztethették volna Önnel, kinevezés, fizetésemelés, projektekbe meghívás, vélemény kikérés, konferencia részvétel formájában.

A kiemelt figyelem és az emelt fizetés csak annak köszönhető, hogy úgy döntött máshol folytatja a pályafutását és a cég szeretné elkerülni az ebből a döntésből származó anyagi és presztízs veszteségeket?

Miért döntött úgy, hogy a másik cégnél szeretne dolgozni? Érdekesebb munka? Nagyobb perspektíva? Elege van a kollégáiból? Nem jönnek ki jól a főnökével? Gondolja át, hogy mi motiválta a döntése meghozatalát. Ha ezek a tényezők még mindig fennállnak, akkor előbb-utóbb úgyis elválnak az útjaik, hiába ígérnek most magasabb bért. A következő néhány hétben örül a megemelt bérnek, de a zavaró körülményeket ez sajnos nem fogja kiküszöbölni, így az eredeti gondokkal fog nap mint nap szembesülni.

Ha a cég már tisztában van azzal, hogy ön nézelődik a piacon, leül beszélgetni a versenytárssal, akkor már nem fognak Önben 100%-ig megbízni. Valószínűleg már nem fogják a csapat igazi tagjának tekinteni, inkább az ,,áruló" státuszba kerül. Onnan visszakerülni a bizalmasok köré nagyon sok munkát jelent.

Felmérések azt mutatják, hogy 100 munkavállalóból csak 6 volt az eredeti munkahelyén egy évvel azután, hogy ellenajánlatot kapott, és elfogadta a fizetésemelést, maradt az eredeti munkahelyén.
Hiába a magasabb bér, ha a körülmények nem változnak, a bizalom viszont megtörik és így már semmi sem lesz olyan, mint azelőtt volt.
Egy ilyen helyzetben érdemes átgondolni higgadtan mi szól a távozás mellett és ellen, és ezek alapján - amennyire a körülmények engedik - egy objektív döntést hozni.