Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az EU lakosainak az 56 százaléka kettő, 28 százalékuk pedig három nyelven beszél. Magyarországon a lakosság 70 százaléka csakis az anyanyelvén tud megszólalni. Kissé jobb a helyzet a fővárosiak és a fiatalabb korosztály esetében: 50 százalék alatt van a csak az anyanyelvükön beszélők aránya - áll egy uniós felmérésben. Pedig nekünk, magyaroknak nagyon nagy szükségük lenne az idegen nyelvekre, hiszen a világon senki nem érti meg a nyelvünket - nem úgy, mint például az angolt, a spanyolt vagy épp a portugált, amelyek több országban is államnyelvek.

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ megvizsgálta a felsőoktatásba jelentkezőket, a tavalyi adataiból kiderült: szinte az összes felvett hallgatónak van legalább egy nyelvvizsgája. Arról azonban nem szól a fáma, hogy használni is tudják-e a nyelvet, vagy csak a papírt szerezték meg. A diploma megszerzéséhez ez elég is lehet - bár a legtöbb szakon már két középfokú "C" típusú vagy épp szakmai nyelvvizsga kell. Az álláskereséshez azonban a passzív nyelvtudás kevés.

Mit tegyek, ha idegen nyelven kell dolgoznom?

A Business Focus Kft. szaknyelvi divízió vezetője, Kostyál-Homm Katalin segítségével néhány tippet adunk: mire kell odafigyelni, ha jelentkezünk egy olyan állásra, amelynél feltétel egy vagy több idegen nyelv ismerete.

1. Milyen nyelvet érdemes ma tanulni?

Az angol ma már alapnyelv, nem rúghat labdába a munkaerőpiacon az, aki nem beszéli valamilyen szinten. A német, a spanyol és a francia is divatos nyelvek voltak, ám ezekre az elmúlt néhány évben nem volt olyan nagy a kereslet. Az orosz és a kínai lesz az elkövetkező időszakban a jolly joker.

2. Kell a nyelvvizsga, vagy elég az, ha beszélni tudok az adott nyelven/nyelveken?

A nyelvvizsga megléte egy állásinterjún nem oszt, nem szoroz, ám nem rossz belépő, ha van, ám a tudás a lényeg! Ha valakinek tárgyalóképes, szakmai nyelvtudása van, ám nincs papírja róla, nem akkora nagy gond, mintha fordítva lenne.

A szaknyelvet és üzleti nyelvet oktató iskolához a gazdasági, idegenforgalmi, vendéglátó-ipari vagy pénzügyi szakokon tanuló egyetemisták sajnos sokszor nem azért érkeznek, mert tudásszomjuk végtelen, hanem a megszerzendő papír reményében. Ha szükséges a szakmai nyelvvizsga, akkor rengeteg típus közül lehet válogatni, az egész gyengétől a legkomolyabbakig - mint amilyen például a Budapesti Corvinus Egyetemen megszerezhető Oeconom gazdasági nyelvvizsga. Előfordul azonban, hogy a diploma megszerzéséhez kötelező szakmai nyelvvizsgát (általában a legkönnyebbet) megcsinálja ugyan a végzős hallgató, ám később képtelen használni a nyelvet.

3. Magántanárral vagy csoportosan érdemes tanulni? Távoktatás alkalmazható a nyelvtanulásban?

Egy magántanár alkalmazásának van a legtöbb haszna, ám ez a legdrágább megoldás. Ám érdekes módon - ha nyelvvizsgára készülünk, akkor inkább a kiscsoportos oktatást érdemes választani, ugyanis a többi hasonló szinten lévő diák mellett könnyebben fel lehet készülni a nyelvvizsga típusfeladatokra, a megmérettetésre.

Alig van olyan ember, aki képes arra, hogy internet - például Skype vagy távoktatási csomagok, tananyagok - alkalmazásával megtanuljon szakmai szinten egy nyelvet. Óriási önuralom, szorgalom, eltökéltség kell hozzá, hiszen nincs senki, aki nógassa, megdicsérje, motiválja a tanulás közben, és személyes tanár-diák kapcsolatot alakítson ki vele. Mindannyian szeretünk kissé ellustulni, és azt mondani, hogy "majd holnap" hozzákezdünk - ennek elkerülésére szükséges a rendszeres konzultáció, személyes kapcsolat.

4. Ki tud felkészíteni egy idegen nyelvű állásinterjúra?

Az állásinterjú előtt - akár magyarul, akár angolul fogunk társalogni - meg kell ismerni a cég profilját. Ha az álláskereső tudja, milyen szintű a nyelvtudása, és az adott pozícióhoz elegendőnek találja, akkor bátran vágjon bele. Persze ehhez nagyon fontos az önismeret is, hiszen egy HR-es vagy vezető könnyen meg tudja állapítani, hogy mennyire felkészült valaki. Egy profi interjúztató fel tudja mérni, hogy az idegeskedés vagy a szakmai tudás hiánya az oka annak, ha kissé rosszabbul megy a szakmai nyelv. Szituációs gyakorlatokkal lehet ezt fejleszteni, ám egy "hagyományos" nyelvtanár nem mindig elég erre a célra: ha például pénzügyi vagy a gépgyártást érintő témákról kell angolul társalogni, akkor fontos, hogy a gyakorlópartner is ismerje a szakszavakat.

Állásinterjúkon a HR-esek sokszor alkalmazzák azt a stresszt okozó fordulatot, hogy egyik pillanatról a másikra átváltanak egyik nyelvről a másikra. Ilyen esetekben a gyors reagálás képessége nem mindenkiben van meg, ám fejleszthető: ha az interjúra való felkészülés során konkrétan ezt is gyakoroljuk, akkor nem annyira ér felkészületlenül minket a nyelvváltogatás. A beszélgetés témáira is lehet ilyen szempontból készülni, ezek ráadásul jól körülhatárolhatók: a személyiségről, a kompetenciákról, a tervekről, a tanulmányokról, az érdeklődési körről, illetve a megpályázott pozícióhoz kapcsolódó szakmai tudásról kell számot adni.

+1. Hogyan őrizhetem meg az évek óta nem használt nyelvtudásom frissességét, hogyan legyek naprakész az üzleti nyelvben?

Apró trükkök léteznek a nyelv frissen tartására: idegen nyelvű tévécsatornák, DVD-k nézése, az internet használata - például akár csevegésre, akár szakmai anyagok letöltésére. Ha valaki komolyan fel akarja frissíteni, majd szinten tartani a tudását, akkor léteznek tréningek, tanfolyamok is erre a célra a szaknyelv oktatására szakosodott iskolákban.

Business Focus Kft.

1085 Budapest, József krt. 45.
Telefon: 274-4342
www.bfocus.hu

Kapcsolódó tartalom:

A leggyakoribb hibák az angol nyelvű kísérőlevélben

Tippek az angol nyelvű kísérőlevél írásához