Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár pályakezdőként, akár több éves gyakorlattal a hátunk mögött helyezkedünk el egy nemzetközi nagyvállalatnál, biztosan fogunk újat tanulni. A cégek szellemisége, képviselt értékrendje, az uralkodó vezetési stílus, vagy épp a csapatmunka minősége mind hozzáad szakmai tudásunkhoz és személyiségünkhöz. A multik gyakran adnak lehetőséget arra is, hogy a legkülönfélébb nemzetiségű kollégákkal dolgozzunk együtt, ezáltal látásmódunk is tágulhat.

Fontos azonban tudnunk, hogy minél nagyobb, szerteágazóbb egy vállalat, annál szabályozottabbak a folyamatai, és annál inkább kíván alkalmazkodást illetve együttműködést munkavállalóitól. Sokan megtalálják számításukat egy nemzetközi cég alkalmazottjaként, míg mások több szabadságra vágynak, és új utakat keresnek. Az itt szerezett tapasztalatok értéke azonban megkérdőjelezhetetlen!

Sokkal rugalmasabb lettem

Judit (32) közel egy évtizede dolgozik asszisztensként, különböző területeken: „mivel voltam már felsővezető jobb keze, és speciálisabb ágazat összeszokott csapatának tagja is, igazán sokat tanultam a szervezetek működéséről, a munkamegosztásról, a megfelelő kommunikációról. Úgy vélem, leginkább az alkalmazkodó-készségem, a rugalmasságom fejlődött, amit a munkán kívül is kamatoztatok.

Mit tanultam a multiban? - álláskeresés, munka, karrier

Ahogy arról már korábban írtunk, az asszisztensek életét számtalan váratlan helyzet teszi színessé, de nem csak a kreatív megoldások kívánnak nyitottságot. „Ha multiban helyezkedünk el, el kell fogadnunk, hogy a cég bizonyos irányelvek szerint működik. A folyamatokat előírt forgatókönyvek szabályozzák, a felülről jövő döntések nem megkérdőjelezhetőek, ahogy a jól körülhatárolt bérszintek sem. Ez olykor lassítja a munkát, és kevesebb teret hagy az egyéni gondolatoknak” – mutat rá interjúalanyunk.

A néhány negatívum mellett azonban bőven kapunk teret a fejlődésre, amit így összegez a fiatal nő: „a német nyelvet napi szinten használom, és többször volt már lehetőségem kiutazni az anyacéghez is. A nemzetközi továbbképzéseken értékes kapcsolatokkal, információkkal gazdagodunk, ami egyértelműen növeli munkaerő-piaci értékünket. A vállalat „job rotation”, azaz „munkakör-csere” programja pedig sokak számára jelent motivációt, és zöld lámpát a külföldi karrier felé.

Rend a lelke mindennek

Ferenc (44) pénzügyi vezetőként tevékenykedik, és több, mint húsz éve gyűjti tapasztalatait a nemzetközi nagyvállalati működésről. „Amit először megtanultam, az a rend és a szervezettség fontossága. Ezt a szellemiséget a multik nagyon jól képviselik. Ha ugyanis én betartom a határidőket, én elvégzem a rám bízott feladatokat, azzal a kollégáim munkáját is segítem, és ugyanez érvényes visszafelé is. Vagyis egy nagy egész részeként tudok gondolkodni.

Judithoz hasonlóan Ferenc alkalmazkodó-készsége is rengeteget fejlődött. „Egyetlen dolog állandó: a változás. A változásokra pedig tudni kell gyorsan és célzottan reagálni. Ez is egy olyan kompetencia, amit az ember biztosan elsajátít, vagy új szintre emel, ha nagyvállalatnál dolgozik. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy e tekintetben a multis ritmus és gondolkodásmód a jövőre készít fel, az élet bármely területén, hisz napjainkban az új dolgokat mindig újabbak követik” – mutat rá egy lényeges pontra interjúalanyunk.

A gyakorlott vezető a munkaerő-piac újraíródott szabályairól is értékes tudást szerzett: „ma már indivídumként kell kezelni az egyes munkavállalókat, hangsúlyt fektetve az egyéni adottságokra, és ezekhez kell igazítani az elvárásokat is. Hosszú távon csak az tudja jól irányítani a beosztottjait, aki képes elfogadni az új generációk által diktált modern dolgozói attitűdöket.

Gondolkozzunk nagyban!

Renáta (38) PR asszisztensként kezdte multis pályafutását, majd tizenkét éven át marketing kommunikációs menedzserként vállalt komoly felelősséget a munkájáért. Tapasztalatait ma már saját cégében kamatoztatja. „A nagyvállalati karrieremnek köszönhetem az integrált látásmódomat, a munkafegyelmemet, a csapatmunkára való készségemet és a nyitottságomat. Megtanultam követni a szabályokat, nagyban gondolkodni, és azt is, hogy a munkámnak komoly súlya van.

Ha nagy szabadságot kapunk feladataink végzése során, igazán sokat tanulhatunk, szakmailag és saját magunkról egyaránt. „Amikor ki kell lépnünk a komfortzónánkból, akkor ismerjük meg a valódi teljesítőképességünket, és azt is, hogy hogyan végezhetjük a leghatékonyabban a munkánkat.  Én nagyon jól működöm, ha szabad kezet kapok, ami vállalkozóként többszörösen igaz” – vallja interjúalanyunk.

A nagyvállalatok közötti folyamatos versengés jól fókuszált szemlélettel is gazdagíthat bennünket. Renáta ezt cégében is hatékonyan alkalmazza: „tisztán látom az erőforrásaimat, és azt, hogy kicsiben hogyan tudom ezeket a legjobban kihasználva, a lehető legmagasabb árbevételt elérni. Ahogy a multik is, úgy én is az erősségeimre koncentrálok, mert ezek jelentik számomra a piaci előnyt. Ennek megvalósításához tökéletes iskolát kaptam.

Ha elakadtunk a fejlődésben, és úgy érezzük, hogy jelenlegi munkahelyünk már nem jelent perspektívát számunkra, ne késlekedjünk! Nézzünk szét még ma a legfrissebb állások között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján.  Jól fizető munkákat itt találunk, a részmunkaidős lehetőségekért pedig ide kattintsunk. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítését, hogy biztosan ne maradjunk le a számunkra legmegfelelőbb munkakörről!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, szakma, multi