Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A mindfulness még sokak számára ismeretlenül hangzik, pedig stresszkezelési technikaként egyre több helyen használják. Érdemes megismerkedni vele, mert egy új szemléletmódot ad, és könnyen lehet, hogy éppen erre van szükségünk a hajszolt, határidőkkel teletűzdelt életformánkban.

A módszerrel kapcsolatban Horváth Ágneshez fordultunk, aki alvástréner, mindfulness oktató és TEDx előadó. 2013 óta tart alváshigiénés és mindfulness alapú tanfolyamokat, és vezetői tréningeket. Tudását az Oxfordi Egyetemen szerezte. A meditáció és a kognitív terápia pozitív előnyeit kihasználva segít tudatosabb, összeszedettebb, valóban jelen lévő, érzékeny és bátor vezetővé válni. A Profession.hu-nak most arról beszélt, hogyan alkalmazhatja bárki a módszert saját hétköznapjaiban a munkahelyen, és azon túl.

Profession.hu: A munkavégzés sokak számára nem más, mint egy folyamatos multitasking, mely nem hagy időt az elmélyülésre, csupán a gyors "tűzoltásra". Mit javasol, hogyan küzdhetünk meg ezzel a jelenséggel?

Horváth Ágnes: Valóban, sokszor még vezetők is azt szokták észrevenni magukon, hogy gyakorlatilag a rövid távú, ad hoc felmerülő sürgős feladatokra, megoldani valókra van csak idejük. Ráadásul, mivel elborítanak a teendők, úgy érezzük, időt nyerünk, ha szimultán végzünk feladatokat, pl. meeting alatt megválaszolunk pár e-mailt, felhívjuk a kocsiban az ügyfelet, vagy séta közben Skype-olunk egyet gyorsan valakivel. Multitaskolás az is, ha sok alkalmazás, mappa van megnyitva és cikázunk közöttük. A figyelem ilyenkor folyamatosan ide-oda ugrál.

Sokszor maga a feladatmennyiség okozta szorongást próbáljuk csillapítani a folytonos tevékenykedéssel és multitaskolással. A mindfulness önmagában nem csinál kevesebb feladatot nekünk – csupán segít egy másik perspektívából rálátni a dolgokra. A rendszeresen meditálók be tudnak építeni pár perc lelassulást a napjukba, így kevésbé szippantanak be a feladatok. Jobban el tudjuk dönteni, valójában mivel lenne a legfontosabb foglalkozni és mennyi időt, figyelmet szentelünk egy-egy feladatra. Iszonyatosan megnyugtató érzés már az is, ha képesek vagyunk tényleg a teljes figyelmünket egy-egy feladatnak szentelni. Egészen más minőséget kapnak a dolgok és nem használjuk el az összes energiánkat a nap végére.

Profession.hu: Hogyan definiálhatjuk a time menedzsment és a mindfulness közti különbségeket, illetve a kettő közti kapcsolatot?

Horváth Ágnes: A mindfulness nem time management technika, hanem inkább egy stresszkezelő módszer. A túl sok feladat okozta stresszt a jobb, hatékonyabb időbeosztás is megoldhatja, de ez sokszor kevésnek bizonyul. Mit csinálok, ha jön egy nehéz ügyfél? Hogyan kapcsolom ki a magánéleti nehézségek miatt felmerülő nyugtalanító gondolataimat a munkahelyen? Mit csinálok, amikor frusztrált, stresszes vagyok? Mihez kezdek a fizikai fájdalmakkal a munkahelyen, mint amilyen egy befeszült vállizom vagy a fejfájás? A mindfulness ezekre a kérdésekre ad választ, módszert és egy újfajta szemléletmódot, aminek a segítségével a pszichikai jóllétünket növelhetjük. Magyarán szólva jobban fogjuk magunkat érezni a bőrünkben.

Mindfulness: így segíthet a munkahelyen

Profession.hu: A nap végére a munkavállalók kifacsartnak, enerváltnak érzik magukat és ez már szinte általános jelenség. Hogyan tud ebben segíteni a mindfulness?

Horváth Ágnes: A figyelem szétszórása az, ami leginkább lemerít. A figyelem egy rendkívül véges energiaforrás, figyelni, döntéseket hozni az egyik leginkább energiaigényes folyamat. A minket ért ingerek, a folyamatos információáramlás, a kütyük használata egész egyszerűen túltölti az agyat – és az agy átkapcsol egy kevésbé tudatos, sőt, rutinmegoldásokból álló automata üzemmódba. Ezt a folyamatot észre sem vesszük, egyszerűen csak megtörténik velünk. 

A mindfulness abban segít, hogy tréningezi az agy figyelem-izmait. A figyelem irányítása egy olyan képesség, ami növelhető, fejleszthető. Sokkal inkább hatékonyak, kreatívak és ötletgazdagabbak leszünk. A mindfuness tanfolyamot végzők közül sokan hatalmas energiaszint-növekedésről számolnak be.

Profession.hu: Hogyan látja a hazai helyzetet, mennyire jellemző a magas stressz szinttel rendelkező munkavállalóknál a mindfulness alkalmazása?

Horváth Ágnes: Nagyon bíztató tendenciákat látok. Nagyon nagy az érdeklődés a mindfulness iránt, a legtöbb HR vezető, akivel beszéltem, hallott, tudott a mindfulnessről vagy ő maga is elvégzett egy tanfolyamot vagy workshopot. A cél az lenne, hogy ne csak a vezetőkben, hanem a dolgozókban is kialakuljon egy igény a pszichikai jóllét növelésére és egy hatékony, bárhol használható stresszkezelő technika elsajátítására.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat és építsük be mindennapjainkba a mindfullness stresszkezelési technikáit. Közben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra ittMinél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala