Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Van, aki azt mondaná a kreativitás, az intelligencia, a küzdőszellem, a bátorság, van, aki pedig inkább a vakszerencsére fogná. A helyes válasz azonban ennél egyrészt sokkal egyszerűbb, másrészt talán meglepőbb: a hozzáállásunk.

A Stanford Egyetem egyik legnevesebb és leghaladóbb szellemű pszichológus kutatójának, Carol Dweck-nek köszönhetően, ez ma már tudományosan megalapozott tény. Dweck tanulmányai szerint, a sikeres emberek elhiszik magukról, hogy el tudják érni a kitűzött célt, így ezzel a magabiztossággal állnak neki a megvalósításnak, sőt arról is meg vannak győződve, hogy folyamatosan csak előre viszi őket az út, és folyamatosan tudnak fejlődni. Ezt a hozzáállást nevezzük fejlődő hozzáállásnak.

Ezzel szemben azok, akik kevésbé magabiztosak, akik sokszor megkérdőjelezik saját magukat és képességeiket, megrekednek, és nem tudnak fejlődni. Az ő hozzáállásuk a rögzített hozzáállás.

A nagy kérdés, hogy ha eddig általában rögzített hozzáállással közelítettünk a dolgokhoz, van-e esélyünk a változtatásra, képesek lehetünk-e átkattintani magunkat egy fejlődő hozzáállású emberré? Természetesen igen!

Minden csak hozzáállás kérdése

Gondoljunk úgy a hozzáállásunkra, mint egy hangra a fejünkben

A legegyszerűbben úgy ismerhetjük fel a saját hozzáállásunkat, ha elkezdünk odafigyelni, hogy milyen gondolatok futnak át az agyunkon legelőször, amikor egy új kihívás előtt állunk. Biztosak lehetünk benne, hogy rögzített a hozzáállásunk, ha elsőre olyan kétségek villannak, mint:

„Biztos meg tudod csinálni?”

„Milyen kellemetlen lesz, ha nem sikerül...”

„Lehet, hogy nem vagy elég tehetséges hozzá.”

Amennyiben ez a helyzet, tudjuk, hogy változtatnunk kell a siker érdekében. Elvégre el tudjuk képzelni, hogy bárki egy ilyen negatív hozzáállással el tudna érni bármit is? Na ugye.

Válasszuk a fejlődést

Most, hogy már tudjuk, milyen „ellenséggel” állunk szembe, tudjuk, hogy mivel kell megküzdenünk. A legnagyobb fegyverünk az a tény, hogy egyáltalán nem muszáj ragaszkodnunk a negatív gondolatainkhoz. Az, hogy hogyan közelítünk egy kihíváshoz, csak rajtunk múlik.

Vagy kétségbeesünk, és elhitetjük magunkkal, hogy nincsenek meg a megfelelő képességeink a fennálló helyzet megoldásához, vagy nézhetünk a kihívásra fejlődési lehetőségként, aminek köszönhetően új tapasztaltokat és tudást szerezhetünk.

Minden csak hozzáállás kérdése

Feleseljünk

Amint megszólal az első negatív hang, kétség a fejünkben, ne legyünk rest azonnal visszatámadni! Fejtsük ki bátran, hogy miért nincs igaza! Például:

- A rögzített hozzáállás azt mondja: Biztos vagy benne, hogy meg tudod csinálni? Mi van, ha nincs elég tehetséged hozzá?

- A fejlődő hozzáállás válasza erre: Meglehet, hogy jelen pillanatban nincs meg hozzá minden képességem, de egy kis idő-, és energia befektetéssel nem lesz gond.

- A rögzített hozzáállás azt mondja: Mi lesz, ha nem sikerül? Csalódást okozol majd mindenkinek.

- A fejlődő hozzáállás válasza erre: Minden sikeres ember vallott már kudarcot legalább egyszer. A lényeg, hogy fel kell állni és tovább kell menni.

Cselekedjünk

Ha sikerült legyőznünk a negatív hangokat, és ügyesen át tudtuk fordítani a hozzáállásunkat, gratulálhatunk magunknak. A munka azonban itt még nem ér véget. Itt az ideje, hogy ne csak a gondolatainkat változtassuk meg, de a tettinkkel is azt mutassuk, elhisszük magunkról, hogy sikeresek lehetünk. Gyakoroljuk is az elméleti fejlődést!

A 3 betűs varázsszó

Egy remek gyakorlat például, ha minden önkorlátozó gondolatunk mögé gyorsan odabiggyesztjük a „még” szócskát! Ez a 3 betű egy varázsütésre képes megváltoztatni a hozzáállásunkat, konkrétan motiváltabbá tesz minket!

Például:

„Sajnos nem beszélek angolul. Még.”

„Nem tudom használni ezt a számítógépes programot. Még.”

3 betű, és a rögzített hozzáállásunkat egy csapásra átfordítottuk fejlődő hozzáállássá!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala