Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha megkaptuk a jó hírt, és a megpályázott állásra minket választottak, a munkakezdés időpontja mellett ajánlott azonnal rákérdeznünk a munkaszerződésre is. A munkaviszony ugyanis csak írásos munkaszerződéssel jön létre. Fontos, hogy a szerződést mindkét fél még a munkavégzés megkezdése előtt aláírja, így elkerülhetőek az esetleges félreértések. Lássuk, mire hívja fel a figyelmet Takács Gábor, karrier-szakértő!

Lényeges adatok

A munkaszerződésnek tartalmaznia kell a felek nevét és a foglalkoztatás szempontjából fontos adatokat. Ezek mellett fel kell tüntetni a munkába állás időpontját és a munkavégzés pontos helyét. Ez leggyakrabban állandó munkahelyet jelent, például adminisztrációs vagy ügyfélszolgálatos munkakörök esetén. Ha a munka annak természetéből adódóan a telephelyen kívül végzendő, például ha villanyszerelőként vagy futárként dolgozunk, a szerződésben munkavégzési helyként azt a telephelyet kell megjelölni, ahonnan az utasításokat kapjuk. Ez érvényes távmunka esetén is.

Bizonyos feladatkörök, például a karbantartás, változó munkahelyet kívánnak meg, amikor a munkaadó bármely telephelyén történhet a munkavégzés, beosztás szerint. Ha nem egyértelmű számunkra, hol kell az első munkanapunkon megjelennünk, feltétlenül kérdezzünk rá!

Milyen a jó munkaszerződés? - álláskersés, munka, munkaszerződés

A munkakör

A munkakör azoknak a feladatoknak az általános meghatározása, amelyeket munkavállalóként teljesítenünk kell. Fontos hangsúlyozni, hogy csak olyan feladatok ellátására vagyunk kötelesek, amelyek a munkakörünkbe tartoznak, például egy vezetői asszisztens nem utasítható arra, hogy takarítsa ki a mosdót, vagy egy vállalati informatikusnak nem feladata az irodaszerek beszerzése. A munkakörbe tartozó feladatainkról a munkaszerződés megkötésével egyidejűleg tájékoztatást kell kapnunk, amit a szerződés aláírásától számított harminc napon belül írásban is kézhez kell vennünk.

Gyakori, hogy feladataink tételes felsorolását az ún. munkaköri leírás tartalmazza, amely nem része a szerződésnek, azonban soha nem írhatja felül a benne foglaltakat! A gyakorlatban sokszor bekerül az a mondat is a munkaköri leírásba, hogy „és minden egyéb feladat, amire felettese megbízza”, de ne feledjük, hogy az egyéb feladatok is csak olyanok lehetnek, amelyek beletartoznak szerződéses munkakörünkbe. Amennyiben a felsorolt feladatok valamelyikét nem tartjuk a munkakörbe illőnek, azt még a szerződés aláírása előtt tisztázzuk a munkaadóval!

A munkabér

A munkaszerződésben egyértelműen fel kell tüntetni a személyi alapbért, amely pótlék, jutalék, prémium stb. nélkül számítandó. A Munka Törvénykönyve szerint a személyi alapbért mindig időbérben, azaz havi-, heti, napi- vagy órabérben kell megadni, akkor is, ha a bérezés teljesítmény szerint történik.

Kötelező érvényű szabály, hogy személyi alapbérként legalább a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) jár. Ha munkaszerződésünk a minimálbérnél kisebb alapbért tartalmaz, úgy e részében semmis, és úgy kell tekinteni, mintha a minimálbér szerepelne benne. Amennyiben hétvégi vagy ünnepnapi munkavégzésre is kötelezhetőek vagyunk, figyeljünk rá, hogy az erre vonatkozó díjazást is rögzítse a szerződésünk. Ugyanez vonatkozik az esetleges béren kívüli juttatásokra is. Használjuk bérkalkulátorunkat a bruttó-nettó fizetés számításához.

További kérdések    

A munkaszerződés a fenti, kötelező elemeken túl továbbiakat is tartalmazhat, amennyiben azok a munkavégzés szempontjából lényegesek. Ilyen lehet a határozott idejű munkavégzés és a próbaidő. Külön kikötések nélkül kérdéses esetekben a Munka Törvénykönyve az irányadó. Például ha szerződésünk nem tér ki a munkaidőre, akkor törvény szerint napi 8, heti 40 munkaórát kell dolgoznunk, a munkáltató beosztása szerint. Amennyiben részmunkaidőben állapodunk meg, úgy azt a munkaszerződésnek is tartalmaznia kell, akárcsak a rugalmas munkaidőre vonatkozó feltételeket, például a törzsidőt, amikor mindenképp a munkahelyen kell tartózkodnunk.

Jó, ha tudjuk: a munkaszerződés a jogszabállyal ellentétben nem állhat, kivéve, ha kedvezőbb feltételeket biztosít számunkra. A Munka Törvénykönyvében például évente minimum 20 nap fizetett rendes szabadság szerepel, de e munkáltatónk akár ennél többet is meghatározhat.

A munkaszerződést mindig figyelmesen olvassuk át, és csak akkor írjuk alá, ha minden pontjával egyetértünk, és választ kaptunk kérdéseinkre is. Ha még csak keressük a számunkra legmegfelelőbb munkát, figyeljünk a legfrissebb álláslehetőségekre vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítését!

 

 Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, munkaszerződés, fizetés