Főállásban munkát keresni természetes, ha a jelölt munkanélküli, ám ez a tevékenység elhalványul, amint az illető biztos talajt érez a lába alatt. Felmerül a kérdés: mikor, hogyan és meddig érdemes munkát keresni, nyitottnak lenni a lehetőségek iránt, ha már van állásunk?

"A folyamatos álláskeresést nem javaslom, nincs is rá szükség. Miért akarna bárki elmenni egy olyan munkahelyről, ahol érdekes munkát végez, kap visszajelzést a főnökétől, fejlődik, tanul, élvezi azt, amit csinál, jó viszonyban van a kollegákkal és elismerik a teljesítményét. A proaktív álláskeresésnek akkor semmi értelme nincs, ha ezek teljesülnek" - fogalmazott Juhos Andrea karrierszakértő.

Hallgassuk meg a személyes ajánlatokat!

A szakértő viszont azt mindenképp javasolja, hogy amennyiben valakit megkeres egy toborzó cég egy ajánlattal, akár személyesen, akár a közösségi médián keresztül, azt érdemes meghallgatni, vagy korrektül elmondani, hogy mi az, ami miatt ez most nem aktuális számomra.

Ennek azért van értelme, mert mint tudjuk, a kapcsolatoknak nagyon nagy szerepe van az álláskeresésben, és sose tudhatjuk, mikor lesz szükségünk toborzási munkatársak támogatására. Ha elhajtjuk őket, legközelebb biztosan nem fognak keresni - hívja fel a figyelmet Juhos Andrea.

Mikor kezdjünk állást keresni?

Vigyázzunk a hírnevünkre!

Nagyon fontos, hogy igényesek legyünk a munkánkra. Akinek a munkahelyi teljesítményével nincsenek megelégedve, annak sokkal nehezebb váltania akár cégen belül, akár cégen kívül - hívja fel a figyelmet Juhos Andrea.

Mindannyiunknak van egy "személyes márkája", ez az, amit mondanak rólunk, amikor kimegyünk a szobából. Nem fognak utánunk kapkodni, ha azt üzenjük a külvilágnak, hogy "nem szeretem a munkám, a lehető legkevesebb energiát akarom befektetni, és egyébként ennek hangot is adok". Tehát a teljesítményen túl a hozzáállásunk és a viselkedésünk is nagyon fontos - véli a karrierszakértő.

Használjuk tudatosan a közösségi médiát!

Érdemes nagyon tudatosan használni a közösségi médiát. A LinkedIn profilunknak igazán átütőnek kell lennie, érdemes tudatosan "gyűjteni" az ismerősöket, jó, ha van 3-4 írásos ajánlás rólunk, amit volt vezetőink osztanak meg, és érdemes ott is építenünk a márkánkat: posztoljunk, kommentáljunk, lépjünk be és legyünk aktívak a különböző csoportokban - javasolja a karrierszakértő. A Facebooknál arra érdemes figyelni, hogy csak a barátaink férjenek hozzá a profilunkhoz, abban ugyanis biztosak lehetünk, hogy biztosan ránk klikkelnek, mielőtt behívnak valahová - tette hozzá.

Vegyünk részt rendezvényeken!

Végül érdemes minden olyan lehetőséget kihasználni, ahol új emberekkel tudunk ismerkedni. Menjünk el Meet-up-okra, vegyünk részt konferenciákon, a céges tréningeket használjuk arra is fel, hogy jobban megismerjük a kollegáinkat, semmiképp ne hanyagoljuk el a barátainkat, osztály- és évfolyamtársainkat, járjunk el diáktalálkozókra. Juhos Andrea kiemelte: az emberek legalább 60 százaléka ezeken a kapcsolatokon keresztül szerez tudomást olyan lehetőségekről, amiből aztán egy új munkahely lesz.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hogyan lehet korrekt módon intézni az állásból való álláskeresést?

Juhos Andrea szerint többféle stratégia is van, és hogy ki mit választ, a kereső személyisége, habitusa, a főnökével való viszonya, illetve a szervezeti kultúra határozza meg.

1. Lehet nyíltan csinálni: elmondani a vezetőnek, hogy megkerestek egy pozícióra, és el fogok menni az interjúra. Ezt a stratégiát akkor érdemes választani, ha jó viszonyban vagyunk vele és alapvetően nem akarunk váltani.

2. A másik megoldás, hogy elkezdünk keresgélni, eljárunk munkaidőn kívül interjúkra, majd pedig, ha kapunk egy ajánlatot, bejelentjük a vezetőnek és elmondjuk neki a tartalmát. Ilyenkor sokszor előfordul, hogy kapunk egy ellenajánlatot, mert nagyon meg akarnak tartani.

3. Ami pedig magát a távozást illeti, sosem érdemes felégetni magunk mögött a hidakat. Tehát a felmondási idő alatt dolgozzunk ugyanolyan magas színvonalon, mint előtte, adjuk át korrekten a feladatokat, segítsünk a helyünkbe lépőknek, ha elakadnak és megkeresnek. Emellett nagyon fontos, hogy tartsuk a kapcsolatot a volt kollégákkal.

Készítette: Khojaste K

Címkék: munkahely, álláskeresés, állásváltás