Átlagosan egy magyar felhasználó napi 86 percet tölt a Facebookon. Hétköznap pár perccel rövidebb, hétvégén valamivel hosszabb ez az idő - derült kis a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) és az NRC kutatásából (melyet az NMHH Médiatanácsa finanszírozott).

A legintenzívebb felhasználók körében felülreprezentáltak a nők, az alacsonyabb iskolai végzettségűek és a 30 év alattiak, akiknek 86 százaléka lefekvés előtt is ránéz a közösségi oldalra. Az aktív felhasználók négyötöde egy napot sem hagy ki, 8 százalékuk hetente egyszer lép fel az oldalra, és minél gyakoribb látogató valaki, annál valószínűbb, hogy okostelefonon lép be a közösségi oldalra.

A mobileszközökön való facebookozás egyébként elsősorban időtöltésként, unaloműzésként kap hangsúlyt a felhasználók életében: utazáskor, várakozáskor minden második, de még elalvás előtt is minden harmadik felhasználó nyomkodja e célból készülékét. Érdekesség, hogy mára a mobileszközök használata már elérte azt a szintet, hogy az aktív tevékenységek (lájkolás, kommentelés, megosztás) ugyanannyira jellemzők okostelefonról vagy tabletről, mint laptopról vagy asztali számítógépről.

A válaszadók 49 százaléka használja kommunikációra, 43 százalék szórakozásra, 40 százalék tájékozódásra a Facebookot.

Megtilthatja az internetezést a munkaadó
Alexey Boldin / Shutterstock.com

Munkaidőben is

Bár a Facebook-csúcsidő munkaidő utánra, az esti órákra tehető, ekkor is többen lépnek be az oldalra számítógépről, mint mobileszközről. A legnépszerűbb bejegyzések között 66 százalék a vicces tartalmakat említette, a zenét 55, a tudományos-technikai közléseket 45 százalék jelölte meg.

A válaszadók 44 százaléka munka közben is facebookozik az MTE felmérése szerint.

"A munkahelyemen a számítógépeken tilos megnyitni a Facebookot vagy egyéb közösségi oldalt, magánlevelezést, ez benne van a munkaköri leírásunkban is. Ezért a telefonunkon pillantottunk rá az üzenetekre és a hírfolyamra. A csoportvezetőnek ez sem tetszett, lekapcsoltatta az irodai wifit. Pedig az ebédszünetben, illetve a beosztás szerinti pihenőidőben facebookozott a legtöbb kolléga, munka közben nem is lett volna időnk erre. Az a baj, hogy térerő nincs a teremben, ahol dolgozom, ezért nem is lehet elérni telefonon sem. Ez az én esetemben nem olyan nagy baj, de van egy kolléganő, akinek gondot jelent, hogy nem érhető el. Egyedül neveli a gyerekét, és nem tudták felhívni a múltkor az óvodából, hogy a kisfia rosszul van, és az óvónő a Facebookon is hiába írt rá" - mesélte Mónika, aki ügyfélszolgálati munkatársként dolgozik.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mit mond a munkajog?

Ha valaki munkaidőben közösségi oldalakat használ, kirúghatják érte. Ennek előfeltétele, hogy a munkáltató a munkába álláskor világos tájékoztatást adjon arról, hogy munkaidőben tilos az ilyen jellegű oldalak látogatása. Bár a munkáltatók általában a felmondás előtt felhívják az alkalmazott figyelmét a szabály betartására, a tilalom egyszeri megszegése már magában alapot adhat a munkaviszony megszüntetésére.

A munkahelyi megfigyelések egyik leggyakoribb formája a számítógépes adatokba való betekintés. Ha a munkáltató személyes használatra adta a számítógépet, az érintett hozzájárulása nélkül nem ismerheti meg az azon tárolt személyes jellegű anyagokat.

A munkahelyi számítógépen tárolt adatokba a dolgozók beleegyezése nélkül is belenézhet a munkáltató, de csak ha előzetesen tudatta velük, hogy egy ilyen ellenőrzésre gyakorlatilag bármikor sor kerülhet. Közölni kell a dolgozókkal az ellenőrzés várható időpontját.

Az internet használatát a munkáltató abban az esetben ellenőrizheti, ha az internetezést csak a munka végzése céljából engedélyezte, és felhívta az alkalmazottak figyelmét az internet használatának korlátozására, és az utólagos ellenőrzés lehetőségére is. Vannak olyan szoftverek, amelyek azt figyelik, hogy milyen oldalakat nyit meg a gépén a dolgozó. Ennek használatához a munkavállaló előzetes írásos beleegyezése szükséges.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, közösségi oldal, Facebook, munkajog, Munka törvénykönyve