Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Cikkünk első részében olyan nem hétköznapi gyakornoki pozíciókról írtunk, mint a felvonószerelő gyakornok, a junior épületgépész és az FDM gyakornok. A folytatásban a junior turbinamérnöki, a hitelvizsgáló gyakornoki, a 3D méréstechnikus gyakornoki és az egyéb vasúti járművezető gyakornoki álláslehetőségeket mutatjuk be.

Gyakornoki pozícióból egyenesen főállásba

A WHC Iskolaszövetkezet ipari gázturbinák összeszerelésével és repülőgépgyártással foglalkozó és hasonló, technológiai és szolgáltatás profilú cégek gyakornoki munkáit közvetíti, emellett többféle mérnök gyakornoki pozíció is elérhető a kínálatukban. „A gyakornoki program tulajdonképpen egy utánképzés, a karrierút része. Ha valaki releváns területen tanul, akkor mindkét fél érdeke, hogy hosszabb távon is együtt tudjanak működni” – avat be a témába Zaszlavik Fruzsina, a WHC Iskolaszövetkezet diákmunka-szolgáltatás projektvezetője. – „A cégek nyitottak arra, hogy felvegyék a hallgatókat főállásba, így olyan 75-80%-a a diákoknak ott marad, ahol a gyakornoki munkáját végezte.” Jelenleg sokkal nagyobb létszámban jelentkeznek tanulók különböző gyakornoki állásokra, ami Fruzsina szerint annak is köszönhető, hogy mivel a tanulmányaikat most otthonról is tudják végezni, sok idejük felszabadul. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy több gyakornoki pozíció home office-ból is betölthető.

Több nem mindennapi állást is hirdet az iskolaszövetkezet, melyek kiváló perspektívát nyújthatnak a hasonló területen tanuló diákoknak. Ilyen például a 3D méréstechnikus gyakornoki pozíció, ahová főként gépészmérnök hallgatókat várnak, akik rendelkeznek műszaki rajz ismeretekkel és aktív angol és/vagy német nyelvtudással. A 3D méréstechnikus gyakornok feladatai közé tartozik többek között a mérőgépek programozása, a bejövő- és kimenő áru méréses ellenőrzése, a termékauditok támogatása és a belső kalibrálásokban való részvétel.

Szintén gépészmérnök hallgatók jelentkezését várják a junior turbinamérnök pozícióra. „Itt is a mérnök csapatot támogatják a diákok: segítenek az erőművek tesztelésében és adminisztrációs feladatokat látnak el, például riportokat készítenek” – sorolja Fruzsina. A hitelvizsgáló gyakornoki pozíció ezzel szemben a gazdasági területről érkező hallgatóknak van meghirdetve, akiktől középfokú angol nyelvtudást és az Office programok ismeretét várják el. „Ők legfőképpen a kockázatelemző kollégák munkáját támogatják, felveszik a kapcsolatot a partnerekkel és az ügyfelekkel, riportokat és prezentációkat készítenek, tehát ez is egy adminisztrációs jellegű munka. Ebben a pozícióban is jellemző, hogy felveszik a diákokat főállásba” – magyarázza.

Karrier a MÁV-nál

Kétféle vasúti járművezetői gyakornoki lehetőség létezik a MÁV-nál, melyekkel a betanítást követően teljes állásban el is helyezkedhetnek a jelentkezők. A 20. életévük betöltésétől várják a középfokú végzettséggel rendelkezők jelentkezését, akik mindenekelőtt egy 14-16 hónapos képzésen vesznek részt. Miután egyéb vasúti járművezető gyakornokként elsajátították a speciális vasúti szakismereteket és megszerezték a hatósági vizsgát, alkalmassá válnak az önálló munkavégzésre.

„Két nagy csoportba sorolhatók az egyéb vasúti járművezetők által kezelt járművek: felsővezetékes és pályás járművek, így a tevékenységük ennek megfelelően válaszható szét” – írta meg nekünk a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. – „A felsővezeték szerelő-vasúti járművezető munkakört betöltő munkavállalók két alaptevékenységet is végeznek, azaz a vasúti járművezetésen kívül szükség esetén felsővezetékes tevékenységet is ellátnak. A felsővezeték szerelő vasúti járműveket a vasúti jelzéseknek és utasításoknak megfelelően kell vezetniük a vonatkozó előírások betartásával, emellett gondoskodniuk kell a jármű napi vizsgálatáról, karbantartásáról, üzemképes és forgalombiztos állapotáról.” Az ebben a munkakörben dolgozók feladata még a közlekedéshez előírt okmányok vezetése, a működtetéshez szükséges üzemanyagvételezés és elszámolás készítése, illetve fontos, hogy tudjanak emelőberendezést is kezelni – például platót vagy darut –, hiszen a karbantartási munkák során előfordulhat, hogy akár valamely berendezést, vagy akár egy személyt kell megemelniük. A felsővezeték szerelő-vasúti járművezető tevékenysége elengedhetetlen a magasban végzett munkák során. „Részt vesznek a villamos felsővezetéken történt hiba-zavar elhárítások, karbantartások és felügyeleti tevékenységek folyamataiban is, ilyen például a szigetelő csere, a tartószerkezet beszabályozása, a hosszlánc cseréhez szükséges munkavezeték/sodronyok szállítása és rakodása.”

A pályás vasúti járművezető a vasúti munkagépeket és járműveket vezeti, emellett gondoskodik a jármű napi vizsgálatáról, karbantartásáról, valamint üzemképes és forgalombiztos állapotáról. Folyamatosan vezetnie kell a közlekedéshez előírt okmányokat, el kell végeznie a működtetéshez szükséges üzemanyagvételezést, és elszámolást kell készítenie a felhasználásról. Neki is tudnia kell a jármű emelőberendezését használni a pálya-karbantartási munkák daruzási feladatai során. „Az egyéb vasúti járművel történő munkavégzést a vasúti közlekedés biztosítása érdekében a vasúti pályán folyó hiba-zavar elhárítások, pályakarbantartások, mint kitérők, talpfák, betonaljak szállítása és rakodása, továbbá zöldterület karbantartási feladatok és a téli időszakban a hókészenléti szolgálat ellátása alkotja” – részletezi a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. A munkatársak tevékenységüket minden esetben részletes utasítások és szabályzatok alapján végzik.

A MÁV-nál feljebb lépési lehetőségek is vannak, amelyek a jelentkező érdeklődésétől és irányultságától függenek.

„A vállalatcsoport a vasúti szakmai tapasztalatoktól kezdve a munkavállaló érdeklődése, tanulási hajlandósága alapján akár az érettségi, diploma megszerzését is támogatja. A végzettségtől, a munkaerőpiacon és a vasútnál megszerzett tapasztalattól függően az egyéb vasúti járművezetőből is lehet például biztosítóberendezési műszerész vagy a pályakarbantartási tevékenységet végző csapat vezetője, illetve olyan mérnök kolléga, aki különböző projektekben a vasúti infrastruktúra fejlesztését segíti elő.”

Felkeltették az érdeklődésed a gyakornoki lehetőségek? Böngéssz a gyakornoki állások között!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala