Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokan helyezkednek el már a tanulmányaik alatt is különböző gyakornoki pozíciókban tapasztalatszerzés, az ismereteik bővítése vagy a kötelező szakmai gyakorlat elvégzése céljából. De mivel foglalkozik tulajdonképpen egy felvonószerelő gyakornok, egy junior épületgépész, egy Autocad tervezőmérnök vagy egy FDM gyakornok? Cikkünk első részében olyan nem hétköznapi gyakornoki munkalehetőségeket mutatunk be, ahol garantáltan nem a kávéfőzésé a főszerep.

Mérnöki gyakornoki munkák iskolaszövetkezeten keresztül

A MŰISZ Iskolaszövetkezet főként multinacionális vállalatoknál meghirdetett mérnöki gyakornoki munkalehetőségeket közvetít a hasonló területen tanulmányokat folytató hallgatóknak. Az iskolaszövetkezet közreműködésére főként gazdasági okokból van szükség, hiszen a munkaügyi adminisztrációt így jelentősen képesek lecsökkenteni a cégek. Jelenleg százas nagyságrendben foglalkoztatnak mérnök gyakornokokat, átlagosan heti 20-24 órában.

„Ezek a cégek figyelembe veszik, hogy diákokról van szó, tehát az elvárt munkaidőt a diákok a tanulmányaik mellett is be tudják vállalni” – avat be a témába Czimmer Csaba, a MŰISZ Iskolaszövetkezet üzletágvezetője. – „A nagyobb cégeknél az a fő cél, hogy akik iskolaidő alatt náluk dolgoznak, azokból a legjobbakat mindenképp felvegyék teljes munkaidőbe. Így a szükséges pozícióra olyan személyt tudnak beléptetni, aki már hosszabb ideje beilleszkedett a szervezeti kultúrába és a munkakörében már kellő tapasztalattal rendelkezik.”

Hogy egy pár példát említsünk: az iskolaszövetkezet közvetít Junior épületgépész gyakornoki, FDM gyakornoki, illetve Autocad tervezőmérnök vagy Biztonságtechnikai tervező gyakornoki állásokat is, amelyekben közös, hogy komoly feladatokat látnak el az ezekre a pozíciókra felvett diákok, így néhány esetben bizonyos alapképzettséget is elvárhatnak.

„Az FDM gyakornoki pozícióra például gépész hallgatókat keresünk, akik CNC szerszámösszeállítások modellezését végzik és a tervezéssel kapcsolatos támogatói feladatokat látják el. Itt egy alap programismeretre mindenképpen szükség van; a kiválasztásnál a partnerek is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ne teljesen kezdőket vegyenek fel az adott pozíciókra. Természetesen ennek előfordul az ellenkezője is, de mivel elég komoly feladatokat kell ellátni, általában kérnek valamilyen alap képzettséget, hogy ne a nulláról kelljen elindítani őket. Viszont nem is két hónapos munkákról van itt szó, hanem inkább fél-egy éves munkaviszonyról, és a szakmai gyakorlatok esetében meghatározott minimum bérnél magasabb fizetésre is számíthatnak a gyakornokok” – magyarázza Csaba.

Autocad tervezőmérnök vagy Biztonságtechnikai tervező gyakornokként a feladat strukturált számítógép hálózati tervek rajzolása, nyomtatása és módosítása, valamint adatfeldolgozás, melyet hetente minimum 16 órában végeznek a jelentkezők. Ehhez a pozícióhoz is szükség van bizonyos előismeretre, így villamosmérnöki vagy biztonságtechnikai mérnöki tanulmányokat folytatók jelentkezését várják, akik ismerik az Office-t, az AutoCAD-ot és tudják használni a műszaki leírásokat és műszaki rajzokat. A Junior Épületgépész gyakornokok esetében pedig épületgépész tanulmányokat folytató hallgatókat keresnek, akik többek között általános gépészettel, épületgépészeti tervezéssel és előkészítéssel, engedélyezési és kiviteli tervek készítésével, költségbecslések és dokumentációk készítésével foglalkoznak.

És hogy miért van szüksége a cégeknek az iskolaszövetkezet segítségére? „Az iskolaszövetkezet végzi az adminisztratív teendőket az egyetemmel. A cégeknek sokkal egyszerűbb az iskolaszövetkezetet igénybe véve megoldani a foglalkoztatást, mert a bérszámfejtést, a bérutalást, a ki- és bejelentést mi elvégezzük. Illetve ami miatt nekik gazdaságilag is jobban megéri, az az, hogy az iskolaszövetkezetnél dolgozó diákok járulékmentesen foglalkoztathatók, továbbá a gyakornokok bérét kizárólag a személyi jövedelemadó terheli, de jövőre 25 év alatti diákok esetén ez is eltűnik, tehát amit a diák bruttó bérként megkeres, azt nettóban a bankszámlájára meg is kaphatja.”

Felvonószerelő gyakornok a BKV-nál

Izgalmasan hangzik a BKV Zrt.-nél meghirdetett Felvonószerelő gyakornoki pozíció is, melyre olyan szakképzettséggel rendelkezők jelentkezését várják, akik forgácsolóként, lakatosként vagy autószerelőként dolgoztak már, vagy rendelkeznek hasonló szakirányú végzettséggel. A BKV Zrt. már évtizedek óta üzemelteti és karbantartja a metróállomások megközelítéséhez szükséges mozgólépcsőket. Mivel egyre gyarapszik a metróállomások felvonóinak száma, indokolt a mozgólépcsők melletti felvonók karbantartásának és hibaelhárításának saját hatáskörben történő megszervezése és elvégzése.

„A felvonószerelő gyakornokok a metróállomásoknál üzemelő felvonók karbantartási és hibaelhárítási feladataiban nyújtanak segítséget a végzettséggel rendelkező felvonószerelők számára. Feladatkörük az üzemi területek tisztán tartásától a kenési feladatokon át egészen a beállítási feladatok elvégzéséig terjed” – mutatja be a pozíciót Csoma-Kürtössy Roland Norbert, a BKV Zrt. mozgólépcső üzemvezetője. – „Azért keresünk autószerelő, lakatos vagy villanyszerelő végzettséggel rendelkező felvonószerelő gyakornokot, mert rendkívül szűk a piac és nagyon sok a meghirdetett állás – így nagyobb a merítés, sokkal többen tudnak jelentkezni. Gyakorlatilag a négy felvonószerelőnkből hármat mi képeztünk ki, már mi iskoláztuk be őket. Az a célunk, hogy a felvonószerelő gyakornokokat olyan tapasztalatokkal lássuk el, hogy utána betölthessék a felvonószerelő szerepét.”

A munkafolyamatok nagyobb részét a felvonók tervezett megelőző karbantartásainak elvégzése alkotja, de a meghibásodott felvonók eseti hibaelhárítása prioritásként további feladatokat jelent. „A munkakezdés a felvonószerelő csoport tartózkodójában történik, ahol a gyakornok is át tud öltözni, magához tudja venni a szükséges védőeszközöket, szerszámokat. A műszakvezető határozza meg az adott műszakok során elvégzendő karbantartási feladatokat, szükség esetén a műszakvezető irányításával vonulnak ki meghibásodott felvonó hibaelhárítására” – magyarázza az üzemvezető.

A gyakornokok nappali és éjszakai műszakban, napi 8 órában dolgoznak, a munkavégzésük során pedig megszerezhetik a különböző típusú felvonók szereléséhez szükséges gyakorlati tapasztalatokat és végzettséget is kaphatnak.

Felkeltették az érdeklődésed a gyakornoki lehetőségek? Böngéssz a gyakornoki állások között!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala