Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kormány a még mindig tartó veszélyhelyzet miatt törvény helyett rendeletben adta ki az 1,9 millió ember érintő intézkedés sokakat érdeklő részleteit. 

Ki jogosult a kedvezményre?

Az adóvisszatérítést a rendelet szerint mindenki megkaphatja, aki a 2021. év bármely napján családi kedvezményre jogosult, a korábbi hírekkel ellentétben akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszi igénybe, vagy nem ő veszi igénybe.

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában elmondta: összességében 1,9 millió adót fizető, gyermeket nevelő ember kapja vissza a befizetett szja-ját.

"Február közepéig kellene ennek megtörténnie. Ez hatalmas erőfeszítést igényel az adóhivataltól, hetek óta dolgoznak ezen, van esély arra a digitalizációs fejlesztésre, amely lehetővé teszi, hogy legfeljebb 15-éig kifizessék."

A rendelkezések alapján a kedvezményre jogosultaknak 2022. február 15-ig adóelőleget utal ki a NAV, amennyiben a magánszemély kedvezményre való jogosultsága az állami adó- és vámhatóság rendelkezésére álló adatok alapján megállapítható, a kiutalás teljesítéséhez szükséges adatok (belföldi fizetési számlaszám vagy postai utalási cím) a magánszemély 1. § (6) bekezdése szerinti nyilatkozata vagy a kormányrendelet szerinti adatszolgáltatás alapján rendelkezésre állnak, és a magánszemély az előleg kiutalásáig nem nyújtott be a 2021. évre vonatkozóan bevallást.

Mennyi kedvezményt vehetünk igénybe?

A kedvezmény összege legfeljebb a 2020. év december hónapjára a Központi Statisztikai Hivatal által a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tekintetében közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó havi átlagkereset tizenkétszeresének az adó Szja tv. 8. § (1) bekezdése szerinti százaléka, ezer forintra kerekítve.

Katások és ekho adózók is megkapják

A rendelet így szól az ekho adózók lehetőségeiről: "Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény (a továbbiakban: Ekho tv.) szabályai szerint közterhet fizető, az Szja tv. 29/A. § (3) bekezdése szerint – figyelemmel az Szja tv. 29/B. § (5) bekezdésére is – a 2021. év bármely napján családi kedvezményre jogosult magánszemély, akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszi igénybe, vagy nem ő veszi igénybe, a 2021. év tekintetében tőle levont egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásnak (a továbbiakban: ekho) az Ekho tv. 9. §-a szerint személyi jövedelemadónak minősülő része (a továbbiakban: szja rész) tekintetében ekho-kedvezményre jogosult."

A katások, azaz a kisadózó vállalkozások is részesülnek a kedvezményből: "A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 7. §-a szerinti bejelentett kisadózó, ha a 2021. év bármely napján az Szja tv. 29/A. § (3) bekezdése – figyelemmel az Szja tv. 29/B. § (5) bekezdésére is – szerint családi kedvezményre lett volna jogosult, akkor a 2021. évre a rá tekintettel a kisadózó vállalkozást a Katv. 8. §-a szerinti összegben terhelő tételes adó 25 százalékának visszatérítésére jogosult a (3) bekezdés rendelkezése szerint (a továbbiakban: visszatérítés). A visszatérítés összegének kiszámításakor a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet szerint meg nem fizetett tételes adó összege nem vehető figyelembe" - rendelkezett a kormány.

Aktuális álláshirdetések

Az adókedvezményhez persze nem árt egy jó munkahely sem. Ha még csak keressük a nekünk való új munkahelyet, vagy szívesen váltanánk frissítsük vagy egészítsük ki önéletrajzunkat, majd töltsük fel ide, hogy személyre szabottan válogathassunk az álláslehetőségek között!

Szakemberekre valamennyi szektorban nagy szükség van folyamatosan: jelenleg is több mint 6300 állás között kereshetjük meg a számunkra legmegfelelőbbet. 

A több mint 2800 féle fizikai, segéd és betanított munka között érdemes szétnézni, ha nincs szakmánk vagy felsőfokú végzettségünk, de akkor is, ha gyorsan szeretnénk elhelyezkedni.

Ha pedig képzettségünk szerint keresnénk: szakiskolai végzettséggel itt, középiskolai végzettséggel itt, főiskolai diplomával pedig itt érdemes szétnéznünk. Amennyiben más szempontok érdekelnek minket, tartsuk szemünket a legfrissebb állásokon, és böngésszünk személyes beállításaink szerint!Maradjunk mindig naprakészek, kérjünk a friss állásokról hírlevelet is!

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala