Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Gyere az erdőbe, mert itt van a pihenés! – vallotta John Muir, a skót származású amerikai természettudós és író, már a 19. században, mert úgy gondolta, a természetben eltöltött idő egészségesebb és boldogabb emberekké tesz minket. Muir ösztönösen érzett rá a természetben történő gyaloglás pozitív hatására, amelyet ma már bizonyítékokkal is alá tudunk támasztani. A mindenki számára nyilvánvaló előnyökön túl, mint például, hogy a szabadban sétálás során D-vitamint gyűjtünk és a friss levegőn átmozgatott testünk kalóriákat éget el, egyéb változásokat is megtapasztalhatunk. Szabadítsuk ki magunkat a zárt terek börtönéből, a csodás őszi napok nem is lehetnének alkalmasabban erre! 

Szabadon a szabadban

Amikor a természetben tartózkodunk, bizonyítottan alacsonyabb a vérnyomásunk, a pulzusunk, és a hangulatunk is jobb – egyszerűen üdítően hat ránk a zöld környezet. Ebben a nyugodtabb, stressztől mentes állapotban akár a teljesítőképességünk is szárnyakat kaphat.

Pályamódosítás

Lisa Nisbet, a kanadai Trent Egyetem pszichológiai tanszékének docense, rengeteget foglalkozott kutatásaiban a természet emberekre gyakorolt pozitív pszichológiai hatásaival. Az az eszme, hogy a zöld környezet jót tesz nekünk, az 1980-as évek óta egyre inkább erősödik, sőt több vizsgálat is igazolja. A kutatások szerint a zöldközeli élmények jótékonyan befolyásolják koncentrációs képességünket, fokozzák kreativitásunkat, csökkenthetik a depresszió kialakulásának esélyét, sőt hosszabb életet élhet, aki sokat van friss levegőn.

Így vihetünk zöldet a hétköznapjainkba

Urbanizált világunkban sokunknak nehezen megoldható, hogy napi szinten erdőt járjunk, de nem kell elkeserednünk emiatt, a fiziológiai és pszichés változások eléréséhez tökéletesen megfelel egy nyugodt park is a város közepén. Egy negyedórás zöldben bolyongás után felfrissülve, felszabadultabb hangulatban térhetünk vissza a munkánkhoz és eredményesebben is telhet a nap a szabadban töltött ebédszünet után, mint máskor.

A kérdés már csak az, meg tudjuk-e valósítani, hogy mindennap becsempésszünk egy kis természetet az életünkbe? Mint sok minden más, ez is csak tudatos tervezés és elhatározás kérdése. Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy az Amazon irodaházában raboskodunk munkaidőben, ahol a kupolába valóságos dzsungelt telepítettek, akkor sem megoldhatatlan a napi séta. Igaz, a városi környezetben történő andalgás kevésbé inspiratív, de a négy fal közt üldögélésnél még mindig jobb. Parkoljunk reggelente kicsit messzebb a munkahelyünktől, és fogyasszuk el az ebédünket a közeli parkban!

Megéri sétálni! - munka, testmozgás, séta

Legyünk kreatívak

Akár munka közben sem kell lemondanunk a jó levegő, a színes természet és a madárcsicsergés nyújtotta előnyökről: megbeszéléseinket is nyugodtan kivihetjük a szabadba, egy meeting, vagy üzleti tárgyalás egészen más hangulatban telhet egy csendes napsütötte teraszon vagy egy eldugott városi oázisban, sőt nagyobb eséllyel jönnek majd a korszakalkotó kreatív ötletek akár a mi, akár kollégáink, üzletfeleink részéről. Ráadásul az irodába visszatérve még sokáig megmarad az a felfokozott agyműködés és boldogságérzet, amit a természettől kaptunk ajándékba.

Ha kevesebbet tudunk odakint lenni, mint szeretnénk, be is vihetjük a vadont magunkhoz: vegyük körbe magunkat növényekkel, nagylevelű zöldekkel vagy virágzó cserepesekkel, amelyek ápolása is felér egy stresszmentesítő relaxációs gyakorlattal két feladat között. A lényeg, hogy minden nap találjunk időt arra, hogy kapcsolódjunk kicsit a természettel – tapasztalni fogjuk, milyen üdítően hat majd ránk ez az új szokás. Ha eddig nem is voltunk nagy erdőjárók, ősszel mindenképp érdemes tennünk egy próbát: meg fogunk lepődni, mennyi színt és illatot alkot ez az évszak.

Amennyiben épp állást keresünk, használjuk ki jól az időnket, az álláshirdetések böngészése mellett tegyünk önmagunkért, jó közérzetünkért: mi sem egyszerűbb, mint beépíteni napirendünkbe a reggeli vagy az esti sétát. A rendszeres gyaloglás fókuszáltabbá, nyugodtabbá tesz, amely előnyöket már az állásinterjún is kamatoztathatunk – főleg, ha oda sem autóval vagy tömegközlekedéssel érkezünk. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így garantáltan nem maradunk le egyetlen nekünk való állásról sem. Ha a Profession mobilalkalmazását is letöltjük, Androidra ittiPhone-ra pedig itt, bárhol, bármikor szemezgethetünk a több mint 10.000 állásajánlat közül.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, egészség, testmozgás, séta, rendszeresség