Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A cégek gyakran eltérnek egymástól abban, hogy milyen módon adják ki a szabadnapokat a munkavállalóiknak – míg valahol lazán kezelik és a bent maradt szabikat kérdés nélkül áttolják a következő évre, van, ahol ez nem ennyire egyértelmű, így érdemes tisztában lennünk a szabadságolások aktuális szabályaival. Hogyan és meddig kell kivenni a szabadságokat az év végén? Elveszítjük-e a szabadnapunkat, ha nem tudtuk az aktuális évben kivenni? Milyen szabályok várhatók jövőre? A jogszabályok értelmezésében dr. Fori Hajnal ügyvéd segített ki minket.

Tervezzük meg az évet!

Ha már régóta dolgozunk egy cégnél, vagy az év első felében vettek fel minket, viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen a főszabály szerint a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni. Ha már az év elején tudjuk, hogy pontosan hány nappal kalkulálhatunk, illetve vannak-e a cégnél kötelező szabadnapok, esetleg nyári vagy év végi leállás, könnyebben tervezhetünk előre. Vannak azonban helyzetek, amikor ez nem ennyire egyértelmű. „Amennyiben a munkaviszony az adott év október 1. napját követően kezdődött, vagy kollektív szerződés ekként rendelkezik, a szabadság, illetve annak legfeljebb negyedének kiadási határideje kitolható a következő év március 31. napjáig” – részletezi a szabályt az ügyvéd. Az életkor szerint minket megillető pótszabadság is átvihető a következő évre a felek közti megállapodás esetén, amit legfeljebb a következő év végéig kell kiadni.

Megmaradt szabadnapok

Ahogy az ügyvéd hangsúlyozza, a szabadság alapesetben nem „ragadhat be”. „Vannak helyzetek, amikor nem lehetséges az adott évben kiadni a szabadságokat, de ilyen esetekben a munkajog lehetőséget biztosít a szabadság következő évre történő átvitelére. Ezek az objektív okok elsődlegesen a munkavállaló oldaláról merülhetnek fel, ilyen lehet például a szülési szabadság, valamint a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első hat hónapja. Az erre az időszakra vonatkozó szabadságokat a munkába történő visszatérést követő hatvan napon belül köteles a munkáltató kiadni” – magyarázza. Nézzünk erre egy gyakorlati példát: ha szülési szabadságon voltunk és december 1-jén tértünk vissza a céghez 31 napnál több szabadsággal, a fennmaradó napokat a következő évben kell kiadnia a cégnek.

Pénzre váltható szabadság?

Vannak, akik szívesen lemondanának a szabadnapjaikról, ha cserébe pénzre válthatnák azokat, de erre alap esetben nincs lehetőség. „Pénzben egy esetben váltható meg a szabadság, éspedig ha a munkaviszony megszűnésekor a munkavállaló rendelkezik még ki nem adott szabadsággal.” Nem érdemes tehát bent tartani a szabadnapjainkat annak reményében, hogy pénzbeli kompenzációt kaphatunk.

2023-ban változik a szabadságolás menete

Több fontos dolog változik 2023-tól, amely mindannyiunkat érint. „Módosult a munkáltatói felmondásokra vonatkozó indoklási kötelezettség köre, a joggal való visszaélés tilalmának szabályai is szigorodtak, valamint a munkafeltételek is rugalmasabbá váltak. A legjelentősebb módosítások azonban a szabadságok körében történtek” – sorolja a szakértő. – „Ezek a szabadságok – apasági szabadság esetében 10 munkanap, szülői szabadság esetében 44 munkanap, valamint gondozói szabadság esetében 5 munkanap – nagyon fontos vívmányok, ugyanakkor a rendkívül alacsony ellentételezés kétségessé teheti a felhasználásukat. Az apasági szabadság esetén a hatodik naptól a távolléti díj 40%-a, szülői szabadság esetén a távolléti díj 10%-a, amelyet még csökkenteni kell a gyermekgondozást segítő ellátás arányos összegével.”

A szabadságok kiadásának módján is módosítottak, amely csorbíthatja a munkavállalók jogait. Míg eddig az éves szabadság 7 napjának időpontjáról magunk rendelkezhettünk, jövőre a munkáltató megtagadhatja ezt. „Kivételesen fontos gazdasági érdeke, vagy működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a munkáltató január 1-jétől jogszerűen megtagadhatja a fizetett szabadság kiadását a munkavállaló által kért időpontban” – részletezi az ügyvéd. Érdemes tehát az év elején rákérdeznünk a munkáltatónknál, hogy hogyan tervezzük az évet.

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala