Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szeretne ötleteivel hasznos technológiák fejlesztéséhez hozzájárulni? Legyen szó a mobilitási megoldásokról, fogyasztói cikkekről, ipari technológiáról, energetikáról vagy építéstechnológiáról: a Bosch csoport munkatársaként lehetősége nyílik arra, hogy javítson az emberek életminőségén világszerte.

A cég több mint 6000 munkatársa mellé a dinamikusan bővülő csapatba kvalifikált kollégákat keresnek, jelenleg több mint 100-at!

Hogyan lehet bekerülni, és hogy zajlik a felvételi? A részletekről Somogyi András, a magyarországi Bosch csoport HR igazgatója beszélt a Profession.hu-nak. Az interjúból kiderül minden, amit tudni kell, mielőtt beküldjük önéletrajzunkat a Bosch csoport által meghirdetett számtalan izgalmas állásra!

Kulisszatitkok a Bosch felvételi-folyamatáról

Profession.hu: A Bosch csoport jelenleg több mint 100 állást kínál a Profession.hu-n.Tegyük fel, egy jelölt elküldi a jelentkezését az egyik álláshirdetésre. Kinek a kezébe kerül először a pályázat és milyen utat jár végig?

Somogyi András: A beküldött pályázatokat a HR osztály toborzásért felelős kollégái látják először. Miután az adott területért felelős munkatárs megnézi, és a dokumentumok megfelelnek a követelményeknek, telefonos előszűrést végez. Ezt követően, ha a jelentkező potenciális jelölt, a pályázati anyagot a toborzási kolléga továbbítja a szakmai vezetőnek, aki a pályázat alapján visszajelez a HR-es kollégának a további tennivalókról, nevezetesen, hogy sort kerítenek-e a pályázóval interjúra. Ekkor a jelentkezőnek visszajeleznek: vagy megköszönik a jelentkezést és megbeszélik a továbbiakat, vagy – jó esetben – időpontot egyeztetnek egy személyes találkozásra.

Profession.hu: A kiválasztás során hány fordulóra számíthatnak a jelöltek? Milyen különbségek vannak e téren a különböző pozíciók között?

Somogyi András: Arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb forduló során megtaláljuk leendő kollégánkat. Ezt segíti a már korábban említett telefonos előszűrés is, amikor a nyelvtudást, az alap-kompetenciákat nézzük meg. A személyes interjúk – ez általában egy vagy két forduló – során már a szakmai vezető méri fel a jelentkező szakmai kompetenciáit. A legtöbb pozíciót időben kb. 2 hónapos átfutási idővel tudjuk betölteni.

Profession.hu: Hogyan zajlik egy állásinterjú? Vannak próbafeladatok, esetleg csoportos interjún is részt vesznek a jelöltek?

Somogyi András: Az állásinterjún a HR osztály munkatársa mellett a szakmai területért felelős vezető is részt vesz, így a beszélgetés során a jelentkező körülbelül fele-fele arányban számíthat személyiségre vonatkozó kérdésekre és szakmai témákra.

A klasszikus interjú mellett, bevett szokás a próbafeladatok alkalmazása. Ilyenkor szakmai feladatokat, technikai kérdéseket kap a felvételiző, van úgy, hogy bizonyos termékekre vonatkozóan – vagy még az interjú előtt és megkérjük, hogy hozza magával egy rövid előadás formájában a megoldást, vagy a személyes találkozást követően, ahhoz kapcsolódva, küldje el megadott határidőig.

A csoportos interjú is előfordul, jellemzően főként a vezető utánképzés programunkban. Ilyenkor maximum 10 fős csoportokban bizonyos kompetenciákat vizsgálunk a jelölteknél, mint például a különböző viselkedésminták, vezetői attitűd, kommunikációs- és problémamegoldó készség.

Profession.hu: Az álláskeresők egyik legnagyobb félelme, hogy egyáltalán nem kapnak visszajelzést a vállalattól a CV elküldése után. Hogyan kezeli a Bosch csoport azokat a jelölteket, akik valami miatt nem feleltek meg az elvárásoknak?

Somogyi András: A magyarországi Bosch weboldalán automatikus válaszüzenetben tudatjuk a pályázóval, hogy megérkezett a pályázati anyaga, és amennyiben aktuális, keresni fogjuk. Azokat a jelentkezőket, akikkel személyesen találkozunk, a HR osztály kollégái értesítik.

A beérkezett jelentkezéseket egy adatbázisban tároljuk, és amennyiben olyan álláslehetőség nyílik, melyre az adott pályázó a szakmai tapasztalata alapján megfelel, felvesszük vele a kapcsolatot.

Profession.hu: Melyek jelenleg a kiemelt pozíciók, amelyekre a leginkább várják a jelentkezéseket?

Somogyi András: A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően jelenleg is több mint száz nyitott pozíciónk van. A mérnöki területek mellett az adminisztrációra, a termelésre, a logisztikára, a minőségbiztosításra is keresünk munkatársakat. A kiemelt pozíciókra a gyártástámogató tesztmérnököket, fejlesztőmérnököket (mind hardver, mind szoftver területen) várjuk. Emellett ami újdonság és fiatal mérnök kollégák szavaival élve „menő”, hogy a Budapesti Fejlesztési Központba az automatizált vezetés területén belül egy új részleghez, a mesterséges intelligencia csoportba is keresünk mérnököket.

Profession.hu: Mit javasolna azoknak a jelölteknek, akik nem felelnek meg száz százalékban az álláshirdetésben megjelölt kiírásnak, de úgy érzik, hogy alkalmasak lennének a pozícióra?

Somogyi András: Nyilván egy-egy pozícióhoz vannak olyan speciális kritériumok, melyek megléte alapvető az adott munkakör betöltéséhez – például egy mérnöknél bizonyos mérnöki programok ismerete. A másik ilyen példa a nyelvtudás. Tekintve, hogy a Boschnál a hivatalos munkanyelv az angol, illetve hogy sok külföldi kolléga dolgozik velünk a szervezetben, a gyártási munkakörök nagy részének kivételével minden pozíciószinten elvárt a nyelvtudás. Adminisztratív jellegű, esetleg kevesebb kapcsolattartással járó pozícióban elég lehet egy aktív középfokú nyelvtudás, de a jelöltnek mindenképp kommunikációképesnek kell lennie. Azokban a pozíciókban (és a legtöbb ilyen), ahol akár külső, akár belső ügyfelekkel kell kapcsolatot tartani, ott folyékony magabiztos nyelvtudás az elvárás.

Abban az esetben, ha valamilyen minimális eltérés van a követelményeknél, a javaslatom, hogy küldje be a pályázó az anyagát azzal a megjegyzéssel, hogy amellett hogy szakmailag minden kompetenciát birtokol, jelezze a fejlesztendő területeket és a nyitottságát a tanulásra.

 

Készítette: Khojaste 

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala