Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szinte nincs olyan szakma, melyet ne érintettek volna a koronavírus miatti járványügyi intézkedések. A turizmus, a vendéglátás és a szórakoztatóipar gyakorlatilag megszűnt egy időre, így sokan elvesztették a munkájukat, de azoknak sem könnyű, akiknek továbbra is helyt kell állniuk a munkahelyükön, vagy akik ezelőtt is távmunkában dolgoztak.

Hogyan birkóznak meg az ismeretlen helyzet okozta nehézségekkel a különböző szakmák képviselői, hogyan látják a jövőjüket a munkaerőpiacon és hozott-e pozitív változást az életükbe a járvány? Cikkünkben négyen mesélnek a tapasztalataikról.

Vendéglátós kényszerszabadságon

Sz. Anna nemrég kezdett egy szakácsiskolában tanulni, mellette két munkahelye is volt, mind a kettő a vendéglátás területén. A járványhelyzet miatt az egyik cégtől azonnal elküldték, a másiktól, ahol tanulói szerződéssel dolgozott, szimplán nem hívták többet, de onnan még pont annyi havi juttatást kap, hogy ki tudja fizetni a budapesti albérletét. „Éppen a felszínen tudok maradni, de aggódom és stresszelek, hogy meddig. A rengeteg szabadidőm megengedné, hogy tanuljak a vizsgáimra, gyakoroljak, hobbizzak, de eléggé nyomott a hangulatom, szóval a minimálisra törekszem” – sorolja a mindennapok nehézségeit Anna.

A helyzetnek nem csak a borús oldalát látja, igyekszik rendszert teremteni az életében és hálásnak lenni a kis dolgokért is. „Érdekes, hogy mihez kezd az ember önmagával, ha megszűnik a környezet, amiben viszonyítása volt. Szeretem, hogy nem kell dolgoznom, megnyugodtam, látom a környezetemet. Voltak teendők, amik lassan egy éve húzódnak és sikerült pontot tennem a végükre. A szociális kapcsolataim is rendeződnek szépen. Jót tesz a távolság.” Anna a járvány lecsengése után is a vendéglátóiparban képzeli el magát, de számít rá, hogy újra kell terveznie. „Valószínűleg sokkal kevesebben lesznek erre a munkakörre, elég sok iroda meg gyár szívja fel most a munkanélkülieket. Gondolom vidékre is jutnak emberek mostanában. Ennél konkrétabb tervem nincs, ez is egy korona-skill, nem nagyon tervezek már előre. Alkalmazkodás meg rugalmasság, ezekre támaszkodom.”

Bizonytalanság a Bahamákon

B. Emese ősszel kezdett dolgozni bárosként egy óceánjáró hajón a Mexikói-öbölben. Számára különösen szembetűnő volt a változás, hiszen a járvány a turizmus-vendéglátást azonnal leállította. „Egyik héten még 5000 vendéggel hajóztunk, aztán hirtelen csak 2000-rel, aztán bejelentették, hogy leállunk. Hatalmas változás volt, bár ha a szárazföldön dolgoznék, valószínűleg szimplán már nem lenne munkám, így viszont jelenleg is hajón vagyok. A cég igyekszik ellátni és hazajuttatni mindenkit és természetesen mihelyst lehet, újra munkába állítani minket” – vázolja fel a helyzetet Emese. A cég most Mexikóból átutaztatta őket Floridába, ahonnan tovább kellett menniük a Bahamákra, hogy felvegyenek még pár dolgozót. Elméletileg hamarosan hazajöhet, de az információk szinte naponta változnak, így konkrétan fogalma sincs, mikor és hogyan jut majd haza. Az élet a hajón nem könnyű, hiszen rengeteg embert kell koordinálnia a cégnek.

„Az összes hajó Level 3 Security szinten van, ami azt jelenti, hogy rengeteg szabály es megszorítás van érvényben. Naponta háromszori étkezésre van lehetőség kijelölt időben, köztük pedig kétszer egy óra szabadidőt kapunk, amit szintén csak kijelölt helyen tölthetünk el. Az étkezések és a szabadidő is be van osztva, valamint folyamatos a security team jelenléte mindenhol, a social distancing és a rendszeres és kötelező fertőtlenítések pedig alapvetők. A kijelölt időszakokon kívül mindenkinek a saját kabinjában kell tartózkodnia és bármelyik szabály megsértése a munka elvesztésével jár, valamint rosszabb esetben teljes szeparációval.” A nehézségek mellett azért akadnak dolgok, amik másképp nem történtek volna meg és amiért még ilyen helyzetben is lehet örülni: „ezalatt az időszak alatt azokkal a munkatársaimmal, akikkel össze voltunk zárva, nagyon szoros barátságok alakultak ki és hihetetlen, milyen pozitívan viseltünk minden megpróbáltatást.”

Home office és a mindentudó jegyzetfüzet

G. Dóri szabadúszó grafikus és online marketinges. Már több mint egy éve otthonról dolgozik, így radikális változást nem hoztak az életébe a járványügyi intézkedések. „A jelenlegi helyzet miatt kezdtem el igazán megszeretni és hatékonyan kihasználni a home office-t. Még sokat kell fejlődnöm az időm hatékony beosztásában, de az önkéntes karantén rengeteget segített ebben.” A megbízók körében természetesen történt változás, hiszen Dóri eddig főként turisztikai területen dolgozott. „Kisebb csere történt az ügyfelek körében, de szerencsére sikerült még néhány újat is szereznem. Úgy látom, hogy ilyen szakemberekre a jelenlegi helyzetben is nagy szükség van, és ez az igény a jövőben sem fog változni” – magyarázza. Az otthoni munkavégzés viszont nem egyszerű, hiszen ugyanabban a térben kell tudni produktívnak lenni, amelyben a magánéletünk is zajlik.

Fontos, hogy a munka és a pihenés valamilyen módon szét legyen választva; ebben Dórinak egy napi feladatlista segít: „a mindennapokkal egy régimódi, füzetben, kézzel írott napi feladatlista segít megküzdeni, amiben ha néha egy-két betervezett feladatot át kell vezetni a másik napra, már egyre kevésbé zavar. A pihenéssel, a szeretteimmel, a főzéssel és a mozgással töltött idő nagyon felértékelődött a szememben, valamint a mentális egészség ápolása is.”

Plexi és pluszpénz

A turizmus-vendéglátás mellett a szórakoztatóipar is megsínylette az elmúlt időszakot. I. Dani zenésznek tanul, és a heti 40 óra gyakorlati oktatás mellett zenészként dolgozott. Pályakezdőként még nehéz volt kizárólag ebből megélnie, ezért egy szupermarketben is volt egy részmunkaidős állása. „A veszélyhelyzet kihirdetésével a vendéglátóipar mellett a szórakoztatóipar volt az első, ami elesett, úgyhogy a digitális oktatás mellett most többet dolgozom az üzletben. Eleinte nagyon nagy káosz volt a sok bevásárlás miatt, de a cég figyelt ránk. Elláttak fertőtlenítőszerekkel, plexit szereltek a kasszákhoz, kaptunk kesztyűt és szájmaszkot, és külön juttatást is. Most már kicsit enyhült a helyzet, és kezd visszaállni a forgalom a normális mennyiségre” – mesél az elmúlt hetekről Dani. Természetesen nagyon várja, hogy újra koncertezhessen, de egyelőre senki nem tudja megmondani, mikor áll vissza a régi rend, addig pedig igyekszik kihasználni a felszabadult időt és többet dolgozik az üzletben. „Nehezebb lett a munka ebben az időszakban, de alapvetően szeretek az üzletben dolgozni, így ezt egy kihívásnak fogom fel. Igyekszem a maximumot nyújtani ott is, mint az életem bármelyik területén.”

Jó tanácsok a koronvírus-járvány idejére

Ne hagyjuk, hogy a szorongás elhatalmasodjék rajtunk! - 9+1 tipp szorongás ellen.

Ha elveszítettük a munkánkat, lépjünk azonnal és kezdjük meg az álláskeresést! -
Így jelentkezzünk be a munkanélküli segélyért (álláskeresési járadékért)
Álláskeresés a járvány idején
I
ratkozzunk fel a Mentőöv Állások oldalon!
Így lehet talpraállni egy leépítés után
Segítség, elvesztettem a munkám!

Készüljünk fel és kezeljük az anyagi nehézségeket! - Így gazdálkodjunk vészhelyzetben

Ha otthonról dolgozunk, tegyünk az elszigeteltség-érzés ellen! Tippek az új életritmushoz

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala