Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha körülnézünk a munkahelyünkön, biztosan akadnak olyan kollégáink, akikkel gördülékenyen tudunk együttműködni, míg másokkal szinte mindig adódik valamilyen fennakadás az eltérő munkaszervezésből adódóan. Hogy kinél mi válik be, az a személyiségünktől, habitusunktól, és munkakörünktől függ, fontos azonban megértenünk és elfogadnunk, hogy egyetlen univerzálisan helyes módszer sem létezik. Ahhoz, hogy sikeresebben teljesíthessük feladatainkat, és a másokkal való közös munka is könnyebb legyen, ismerjük meg az alábbi legjellemzőbb produktivitás-típusokat!

A tervező

Ő az, aki jellemzően már vasárnap este átgondolja, lejegyzi, milyen feladatai lesznek a következő héten, és már hétfőn tudja, mit fog csinálni szerda délután vagy péntek délelőtt. A tervezés számára a ráhangolódást jelenti a teendőkre, az előre fixált ütemezés pedig a biztonságérzetet is garantálja. Hibalehetőség azonban ebben a precíz rendszerben is van: az egyik veszély a túltervezés, és a szűkre szabott idősávok, amelyek a nap végén bizony frusztráló kudarcélményekben testesülhetnek meg. A másik nehézség a rugalmatlanság lehet, ha a terv egyes pontjaihoz való ragaszkodás a váratlan helyzetekre való reagálás kárára megy. Fontos tehát a reális időbeosztás, mégpedig csupán a munkaidő 70-80 százalékára, hogy maradjon tartalék az ad hoc kérésekre is.  

Ki mint vet, avagy mindenki másképp produktív - munka, hatékonyság, teljesítmény

A rövidtávfutó

Aki ebbe a kategóriába tartozik, szeret egyszerre csak egy nagyobb feladatra koncentrálni egy megadott időszakban. A rövidtávfutók rendkívül jól mozgósítják energiáikat, hatékonyak és innovatívak, ha nem kell elaprózniuk figyelmüket több teendő között. Projektmunkákban, elmélyülést, stratégiai szemléletet, teljes összpontosítást igénylő kampányokban ez a munkaszervezés remekül működik, fontos azonban hozzátenni, hogy erre csak bizonyos szegmensekben, munkakörökben van mód, ezért ajánlott tudatosan választani. Emellett fontos szem előtt tartani, hogy a különösen fókuszált munkavégzés sokat kivesz a tartalékokból, ezért a felpörgött, produktív szakaszt mindig lassítás, pihenés, töltekezés kövesse!

A menedzser

Időzsonglőrnek is nevezhetnénk, akinek mindig millió elintézendője van, és egyszerre több helyen kellene jelen lennie. Élvezi a felfokozottságot, hogy mindig történik valami körülötte, hogy egy fél órás meetinget egy gyors telefon követ, majd talán jut egy kis idő az épp készülőben lévő havi kimutatásra is. Bár mindenképpen szükség van ilyen lendületes, egyszerre megannyi szálat megmozgató kollégákra minden csapatban, nem szabad elfelejteni, hogy ez a fajta elaprózódás az elmélyül munka rovására mehet. Ez az attitűd olyan pozíciókban működhet igazán jól, ahol az illető kellő háttértámogatást kaphat a rutinfeladatok vagy az adminisztráció elvégzéséhez.

A spontán

Ritkán látja előre, hogyan is fog telni a munkanapja, mivel többnyire e-mailben, telefonon vagy személyesen érkező feladatokat kell ellátnia. Rugalmas, remek problémamegoldó képességgel és lényeglátással rendelkezik. A koncentrált munkához dedikált időre van szüksége, amit érdemes a csapat közös naptárában is kijelölnie, és következetesen ragaszkodnia is hozzá, ugyanis általában nehezére esik egyszerre egy dologra fókuszálni, könnyen alábbhagy a lendülete. Ha a spontán és a tervezett feladatok aránya optimális számára, az eredményei is látványosak lesznek.

A magányos farkas

A magányos farkas szeret korán reggel vagy késő este elmerülni a legfőbb feladataiban, vagyis olyankor, amikor a legkevesebben zavarhatják meg ebben. Rendkívül önálló és eredményorientált, különösen akkor, ha kellő bizalmat és szabadságot kaphat. Kevésbé csapatjátékos, rosszul viseli, ha másokhoz alkalmazkodva lassítania kell a saját tempóján. Az elszigetelődés is veszélyezteti, ezért vezetői felelősség, hogy ha a közös feladatokba csak ritkán is, a közösségi programokba mindenképp bevonja az érintett munkatársat. 

Vajon mi melyik csoportba tartozunk? És tényleg működik a gyakorlatunk? Fogadjuk meg a fenti tanácsokat, és ha szükséges, csiszoljunk a módszereinken, legyen szó az időbeosztásunkról vagy a feladataink priorizálásáról. Amennyiben épp állást keresünk, Nézzünk szét a több mint 11.000 friss állás között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Töltsük fel önéletrajzunkat ide, és váljunk láthatóvá a munkáltatók számára. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy ne maradjunk le egyetlen munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, karrier, hatékonyság, teljesítmény