Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mind egészségi, mind biztonsági kockázatai is lehetnek annak, ha huzamosabb ideig extrém körülmények között dolgozunk. Most, hogy megérkezett az évszaknak megfelelő, mínusz fokokhoz közeli hőmérséklet, nagyon kell vigyáznunk, hogy a lehető legkisebb mértékben legyünk kitéve a viszontagságoknak. Abban az esetben minősül hidegnek a munkahely a hazai jogszabályok szerint: ha szabadtéri munkahelyen a várható napi középhőmérséklet a +4 fokot nem haladja meg, zárttéri munkahelyeken pedig nem éri el a +10 fokot a munkaidő több mint felében.

Amennyiben ezek a körülmények fenn állnak, jó, ha pontosan tisztában vagyunk vele, milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak felénk, ugyanakkor azzal is, hogy mi mit tehetünk annak értekében, hogy a lehető leghatékonyabban védjük magunkat.

Mit várhatunk a munkaadótól?

- Kinti munka esetén mindenképpen lennie kell a munkaterületen belül egy zárt, fűtött helyiségnek, padokkal, ami melegedőként szolgál. Lehet ez egy szigetelt sátor is, ha annak fűtését meleg levegő befúvással meg lehet oldani.

- A javasolt pihenőidő a következőképpen alakul, hőmérséklet szerint: 9-7 fok között: 10 perc / óra; 7-4 fok között: 20 perc / óra; 4-1 fok között: 30 perc / óra

- 0 fok alatt dolgozók számára kötelező a megfelelő védőruházat biztosítsa, illetve az ezen a hőmérsékleten eltöltött munkaidőt lehetőség szerint minimalizálni kell. Védőfelszerelések közé tartozik a kesztyű, az aláöltözet, a hőszigetelt bakancs vagy csizma, illetve az arc maszk.

- Meleg, védőital biztosítása

- Nagyon fontos az új kollégák megfelelő oktatása, illetve a szabadságról visszatérők folyamatos megfigyelése, amíg hozzá nem szoknak a körülményekhez.

- Minden olyan fém, illetve vas eszközt, amivel a munkások gyakran érintkeznek (pl. kilincsek, fogantyúk, emelőszerkezetek) megfelelő módon el kell fedni.

Készüljünk fel a hidegre!

Mit tehetünk mi a saját védelmünk érdekében és milyen jelekre kell odafigyelnünk?

10 - 0 fokig

Ez a hőmérséklet még viszonylag alacsony kockázatú, azonban hosszú távon már jelentős diszkomfort érzetet okoz.

Amire mindenképp figyeljünk oda: öltözzünk melegen, és maradjunk szárazak!

0 és -5 fok között

Már egy közepes kockázatú hideg hőmérséklet, hosszútávon kifejezetten kellemetlen. Megfelelő védelem és elővigyázatosság nélkül, ilyen hidegben már a kihűlés, illetve a fagyási sérülések veszélye is fennáll.

Amire mindenképp figyeljünk oda: Öltözzünk fel rétegesen, ügyelve, hogy a legfelső réteg szélvédő legyen! Viseljünk sapkát, sálat, kesztyűt, illetve vízálló, rétegzett bakancsot. Maradjunk szárazak, és legyünk folyamatos mozgásban!

-5 és -15 fok között

Ez már itthon extrém körülménynek számít. Amennyiben huzamosabb ideig dolgozunk ilyen hidegben állandó kockázat a meghűlés, az ízületi fájdalmak, a légúti megbetegedések, illetve a végtag remegés.

Amire mindenképpen figyeljünk oda: A fentiek mellett, igyekezzünk minden bőrfelületet eltakarni, illetve szigorúan tartsuk be a melegedőben eltöltött pihenő időt!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala