Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az állami foglalkoztatási szerv által támogatható képzések egyaránt elérhetőek a regisztrált álláskeresők, valamint a nyilvántartásba nem vett ügyfelek számára. A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáráról szóló 1991. évi IV. törvény (továbbiakban: Flt.) rendelkezik a képzések elősegítésének lehetőségeiről – tudta meg a Profession.hu a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.

Fontos kiemelni, hogy a képzés támogatható és nem kötelezően támogatandó. A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatalnak mérlegelési jogköre van: a helyi munkaerő-piaci körülmények ismeretében dönt arról, hogy milyen képzéseket indít vagy az ügyfél által talált képzést támogatja-e. Vagyis az Flt. csak lehetőséget biztosít arra, hogy a foglalkoztatási szerv az ott felsorolt jogosultak részére képzési támogatást állapítson meg.

Ki kaphat támogatást?

Elsősorban az Ifjúsági Garancia és az Út a munkaerőpiacra programok adnak lehetőséget nagy számú álláskereső képzésére. Előbbiben a 25 év alatti (15-24 év közötti) nem tanuló, nem dolgozó fiatalok vehetnek részt, akkor is, ha álláskeresőként vagy egyéb módon – akár szolgáltatást, közvetítést igénylőként – nyilvántartottak.

Utóbbi programban többféle álláskereső vehet részt, például a 25-30 év közötti pályakezdők, az alacsony iskolai végzettségűek, akik tartósan, legalább 6 hónapja keresnek állást, gyermekgondozás vagy hozzátartozó ápolását követően a munkaerőpiacra visszatérő személyek, 50 év felettiek, valamint a közfoglalkoztatásból kilépők.

Mennyi támogatást kaphatnak?

Képzési támogatásként kereset-kiegészítés vagy keresetpótló juttatás állapítható meg, valamint a képzéssel kapcsolatos költségek téríthetők meg. Emellett lehetőség van a képzés időtartama alatt az arra rászoruló hozzátartozó ápolásával, gondozásával, valamint a gyermek felügyeletével kapcsolatban felmerült indokolt kiadás megtérítésére is – ha ez a képzésben történő részvétel szempontjából szükséges.

A keresetpótló juttatás összegét az Flt. határozza meg, amely nem lehet alacsonyabb a megállapításakor hatályos közfoglalkoztatási minimálbér 60 százalékánál, és nem lehet több a 100 százalékánál. A keresetpótló juttatást a képzés időtartama alatt folyósítják.

Mik a hiányszakmák?

Minden évben meghatározza az állam a területi, térségi gazdasági igények alapján, a megyei fejlesztési és képzési bizottságok javaslatára megyénként és a fővárosra az úgynevezett hiány-szakképesítések körét. Ezek közös ismérve, hogy a gazdaság fokozottan keresi az ilyen képzettségek rendelkező szakembereket, így ezek valamelyikének elsajátításával biztos munkahelyhez juthat az álláskereső.

A hiány-szakképesítések hatályos listája a 2016/2017. tanévben induló képzések tanulmányi ösztöndíjra jogosító szakképesítéseiről szóló 297/2015. (X. 13.) kormánrendelet 5. mellékletében található. A LISTA ITT BÖNGÉSZHETŐ!

Ezen felül természetesen a helyi foglalkoztatási osztályok kollégái is segítenek az álláskeresőknek.

A legnépszerűbb képzések

A legnépszerűbb iskolai rendszerű szakképesítések a vizsgára jelentkezések alapján:

2015

1. Logisztikai ügyintéző
2. Pénzügyi-számviteli ügyintéző
3. Szakács
4. Vendéglátásszervező-vendéglős
5. Gyakorló ápoló
6. Informatikai rendszergazda
7. Gépgyártástechnológiai technikus
8. Gyógy- és sportmasszőr
9. Autószerelő
10. Pincér

2016

1. Szakács
2. Pénzügyi-számviteli ügyintéző
3. Logisztikai ügyintéző
4. Gyakorló ápoló
5. Eladó
6. Pincér
7. Szociális gondozó és ápoló
8. Cukrász
9. Hegesztő
10. Vendéglátásszervező-vendéglős

(A képzések nevére kattintva láthatjuk az állásajánlatokat.)

A legnépszerűbb iskolarendszeren kívüli szakképesítések a vizsgára jelentkezések alapján:

2015

1. Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Targoncavezető szakmairány)
2. Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Emelőgépkezelő (kivéve targonca) szakmairány)
3. Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő szakmairány)
4. Aranykalászos gazda
5. Vállalkozási mérlegképes könyvelő
6. Adótanácsadó
7. Mezőgazdasági munkás
8. Pénzügyi-számviteli ügyintéző
9. Személy- és vagyonőr
10. Élelmiszer-, vegyiáru és gyógynövény eladó
11. Kézápoló és műkörömépítő
12. Parkgondozó
13. Motorfűrész-kezelő
14. Óvodai dajka
15. Társadalombiztosítási ügyintéző

2016

1. Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Targoncavezető szakmairány)
2. Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Emelőgépkezelő (kivéve targonca) szakmairány)
3. Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő szakmairány)
4. Vállalkozási mérlegképes könyvelő
5. Aranykalászos gazda
6. Pénzügyi-számviteli ügyintéző
7. Adótanácsadó
8. Kézápoló és műkörömépítő
9. Személy- és vagyonőr
10. Óvodai dajka
11. Bérügyintéző
12. Élelmiszer-, vegyiáru és gyógynövény eladó
13. Társadalombiztosítási ügyintéző
14. Pénztárkezelő és valutapénztáros
15. Államháztartási mérlegképes könyvelő

(A képzések nevére kattintva láthatjuk az állásajánlatokat.)

Képzés, átképzés a munkaügyi központok segítségével

Hol lehet utánanézni annak, hogy mit tanulhat egy álláskereső?

Amennyiben iskolai rendszerű képzésben kíván az álláskereső részt venni, úgy számára a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldala nyújt segítséget, itt kereshet képzéseket.

Egyéb esetekben a megyei kormányhivataloknál (munkaügyi központoknál) érdeklődhetnek az esetleges támogatott képzések köre iránt. Az állam által elismert, az állam által szabályozott jogi környezetben megszerezhető szakképesítéseket egyébként teljes körűen az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló kormányrendelet tartalmazza (ezek az ún. OKJ-s szakképesítések). A képző intézmények képzési profiljuktól függően e szakképesítési körben indítják az állam által elismert szakképesítések megszerzésére irányuló képzéseiket.

Amennyiben a munkaügyi szervezet által támogatott képzés érdekli az álláskeresőt, akkor a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán (korábban kirendeltségen) lehet tájékozódni, jelenleg elsődlegesen személyes formában az elérhető támogatott képzési lehetőségekről.

Hogyan motiválható egy szakképzetlen álláskereső, hogy tanuljon?

Az álláskeresők motivációját elsődlegesen az növelheti, hogy az elhelyezkedési esélyük leginkább akkor nőhet, ha piacképes szakmát szereznak. Ehhez a munkaügyi szervezet az álláskeresőnek segítséget is nyújt. "A 2016. január 1-én bevezetett új ügyfél-kategorizálási rendszerrel, illetve az arra épülő egyéni cselekvési tervvel igyekszünk az ügyfeleinknek olyan utat felvázolni, aminek a végén jobb munkaerőpiaci esélyekkel és lehetőség szerint nyílt munkaerőpiaci állással rendelkeznek majd” – áll az NGM válaszában.

Ha az álláskereső elkezd egy képzést, ám feladja, nem fejezi be, a képzési díjat vissza kell fizetnie – ez a már megkezdett képzés tényleges elvégzésére ösztönzi az álláskeresőt.

Az Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint a regisztrált álláskeresők fele – 2016. májusban az 52,1 százalékuk – szakképzetlen volt.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: képzés, oktatás, szakképzés, OKJ, hiányszakma, munkaügyi központ