Rosszabb az 55 év felettiek helyzete az álláspiacon - állapította meg a Randstad Workmonitor 2013 felmérése. Míg a magyarok többsége támogatja, hogy a munkaadója 25 éves vagy ennél fiatalabb pályázót vegyen fel az üres pozíciókba, az 55 év felettiek alkalmazását a válaszadók 65 százaléka elutasítaná. Ez nemzetközi szinten a harmadik legmagasabb eredmény - nálunk csak a csehek és a szlovákok elutasítóbbak az idősebb munkavállalókkal szemben, de a különbség mindössze 1-2 százalék.

Nehezen találnak munkát

A felmérésben megkérdezettek 96 százaléka gondolja úgy, hogy az 55 évesnél idősebbek nehezen találnak új állást, és 90 százalék szerint a nyugdíj előtt állóknak gyakran kell elvállalniuk a végzettségüknél alacsonyabb szintű munkát. Ezt a Profession.hu-nak nyilatkozó, 60 éves Magdolna is megerősítette. A könyvelő jelenleg egy boltban dolgozik pénztárosként, ugyanis sokszori pályázás után sem kellett egyetlen könyvelőirodának sem a tapasztalt szakember. "Biztos vagyok benne, hogy a korom miatt utasítottak el, hiszen az önéletrajzom alapján szinte mindenhová behívtak személyes interjúra. De természetesen ezt nem mondták ki nyíltan egyik helyen sem" - mondta.

Az Eurostat adatai szerint 2013 első negyedévében az 55 év feletti álláskeresőknél 52 százalékos volt a hosszú távú munkanélküliség, míg a fiataloknál csak 28 százalékos.

A KSH legfrissebb (2013. március-májusi) adatai szerint az 55-64 éves foglalkoztatottak száma nőtt, a foglalkoztatási rátájuk 1,3 százalékponttal emelkedett egy év alatt. Az idén január-márciusban átlagosan 415 200 foglalkoztatott volt az 55-59 évesek között, a 60 évesnél idősebbek közül pedig 125 700-an dolgoztak - derül ki a KSH részletes táblázatából

Akcióterv az 55 fölötti emberek foglalkoztatásáért

A munkaadó, amely 55 évesnél idősebb dolgozót alkalmaz (a meglévő és az új dolgozó is számít) kedvezményeket kap: a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás 28,5 százalékos együttes összege 14 százalékra csökken. A munkahelyvédelmi akcióterv keretében adható kedvezmény alapja a bruttó munkabér összegéig, de legfeljebb 100 ezer forintig terjedhet, az ezen felüli rész után már az általános szabályok szerint kell az adót és a járulékokat fizetni. Részmunkaidős alkalmazott esetén az összeg arányosan csökkentett részét kell figyelembe venni.

Mint arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk: a legnagyobb kedvezményértéket az 55 év feletti foglalkoztatott munkavállaló utáni adó- és járulékkedvezményként kapták a munkáltatók, összesen 22,99 milliárd forintot. Ebben a kategóriában átlagosan 348,2 ezer dolgozó esetében vették igénybe havonta a kedvezményt - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium 5 havi bevallást lefedő adataiban.

A Profession.hu kíváncsi volt, hogy hány 55 év feletti munkavállaló után kaptak a vállalatok kedvezményt az elmúlt hónapokban. Válaszában az NGM Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya közölte: januárban 331 130 fő után kértek a munkaadók járulékkedvezményt, februárban 353 070, márciusban 353 707, áprilisban pedig 356 533 dolgozó volt 55 évnél idősebb, akiket kedvezményesen foglalkoztattak. Májusra azonban kissé csökkent a számuk, akkor 354 742-en voltak, 1791-gyel kevesebben, mint az előző hónapban.

Havonta átlagosan körülbelül 4,5 milliárd forintot takarítottak meg az őket alkalmazó munkáltatók, azaz ennyivel kevesebb pénzt kellett befizetniük adóként és járulékként az államkasszába.

A támogatott idősek száma majdnem a pályakezdők háromszorosa volt: a fiatalok után átlagosan 6,18 milliárd forintnyi támogatást kaptak a munkaadók, és havonta átlagosan nagyjából 100 ezer 25 év alatti személyt foglalkoztattak kedvezményesen.

Több fiatal keres állást

"A teljes munkanélküliség jóval nagyobb a fiatalok körében, így a 44 ezer idősebb munkavállalóval szemben 92 ezer pályakezdő keres jelenleg is munkát. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a fiatalok a rugalmasságuknak köszönhetően könnyebben és gyorsabban találnak állást" - tette hozzá Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Az idősebbek számára a nagyobb tapasztalat jelenthetne előnyt, de a Randstad Workmonitor adatai alapján a megkérdezettek 64 százaléka szerint a fiataloktól is elvárják a vállalatok a munkatapasztalatot a megfelelő végzettség mellett.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"A munkaadóknak nem papír kell, hanem használható tudás, bármilyen korú álláskeresőt alkalmaznak végül. Ezért a fiataloknak a gyakorlatorientált képzésekre és a valóban szakmai tudást biztosító gyakornoki programokra érdemes koncentrálniuk, az idősebb munkavállalóknak pedig folyamatosan frissíteniük kell ismereteiket" - magyarázta az ügyvezető igazgató.

Előnyök és hátrányok

1. Egy idősebb dolgozó általában lojálisabb a vállalathoz, kevésbé váltogatja a munkahelyét.

2. Mentorként megtaníthatja a fiatalokkal a szakma fortélyait.

3. Könnyebben és gyorsabban oldja meg a konfliktusokat, nagyobb empátiával rendelkezik, vezetői és kommunikációs képességei jobbak.

4. Túlságosan szerény: az idősebbek általában nem akarják dicsérni magukat, hiába rendkívül jó szakemberek, úgy gondolkodnak, hogy inkább a munkájuk beszéljen helyettük.

5. A munkaadókban sokszor az az előítélet él, hogy már nem elég gyors, rugalmas, és nem képes tanulni, változni.

6. A magyar ötvenesek egészségi állapota sajnos nem annyira jó: gyakrabban mennek betegszabadságra.

7. Vannak olyan idősebb dolgozók, akik nehezen emésztik meg, ha a főnökük sokkal fiatalabb náluk, emiatt feszültség támadhat a munkahelyen.

Készítette: Durbák Ildikó