Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha biztosítások értékesítésére vonatkozó álláshirdetést olvasunk, felmerülhetnek bennünk előítéletek, esetleg korábbi negatív tapasztalatok is. A szakma azonban sokat változott, és akár hosszú távon is jövedelmező munkakört jelenthet számunkra. Kérdéseinkre Kopányiné Pécsi Judit, az UNION Biztosító humánpolitikai igazgatója válaszolt.

P: Mit jelent biztosítások értékesítésével foglalkozni? Milyen feladatok tartoznak ehhez a pozícióhoz?Karrier biztosítási ügynökként? Igen! - álláskeresés, karrier, fizetés

Kopányiné Pécsi Judit: A munkakör hivatalos elnevezése biztosítás-közvetítő, amely a két fél közötti, bizalmi alapú partnerkapcsolatra utal. A gyakran használt pénzügyi- vagy befektetetési tanácsadó, illetve a pénzügyi tervező viszont sokkal jobban lefedi, hogy folyamatos, akár években mérhető, helyzetekre reagáló kapcsolattartásról szól ez a munka. Nagyon összetett feladatkörről van szó: termékeken túl ismerni kell a pénzügyi fogalmakat, gazdasági folyamatokat; egyre nagyobb hangsúlyt kap a jogi háttér ismerete, mint például az adatvédelem. Az értékesítő az ügyfelek felkutatásában, az igényfelmérésben is részt vesz, vagyis maga az üzletkötés csak a jéghegy csúcsa.

P: Milyen kompetenciák szükséges az eredményességhez?

Kopányiné Pécsi Judit:A jó kommunikációs készség elengedhetetlen! Nem csak érvelni kell tudni, hanem az ügyfelek nyelvén kérdezni is. Mivel az értékesítők általában nem alkalmazottként dolgoznak, nagyon fontos, hogy megfelelően gazdálkodjanak az idejükkel és az erőforrásaikkal. A rugalmasság hatalmas lehetőség, de nem való mindenkinek, hogy önmaga főnöke legyen. Nélkülözhetetlen továbbá a határozottság, a visszautasítás kezelésének képessége, a türelem, az eredményorientáltság és a céltudatosság. Sok tévhit él arról, hogy ez egy könnyű pénzkereset, de befektetett munka nélkül biztosan elmarad a siker.

P: Hogyan zajlik a pályázók kiválasztása?

Kopányiné Pécsi Judit:Nem támasztunk előzetesen nagyon sok elvárást a jelöltekkel szemben, így sokan bejutnak hozzánk interjúra. A személyes benyomás az első szűrő, majd pedig szituációs gyakorlattal, kiválasztási kérdőívekkel, tesztekkel mérjük a rátermettséget. Akik megfelelnek, azok számára megkezdődik a mentor által kísért kilenc hónapos betanulási folyamat, és a gyakorlat dönti el, hogy az illető alkalmas-e erre a munkára. Nehéz megfelelő szakembereket találni, mert a szakma megítélést nagyban rontják a köztudatban keringő felszínes információk. Aki viszont megtanulja jól végezni ezt a feladatkört, az tud élni a benne rejlő lehetőségekkel. 

Karrier biztosítási ügynökként? Igen! - álláskeresés, karrier, fizetés

P: Milyen karrierútra számíthatnak azok, akik naprakészen és kitartással végzik a munkájukat?

Kopányiné Pécsi Judit: Az értékesítésen belül gyakori a horizontális fejlődés, ami azt jelenti, hogy valaki egyre szélesebb termékpalettát ismer és kínál, így nemcsak magánszemélyek, hanem vállalkozások is bekerülnek a partnerei közé. Ha egy értékesítő igazán hiteles és nagy tudású, szívesen segít másokat a szakma elsajátításában, mentorként vehet részt újabb szakemberek képzésében. További lehetőség az értékesítésben szerzett tapasztalatok kamatoztatása a termékfejlesztésben, az adminisztrációs és ügyfélfolyamatok optimalizálásában a biztosító központjában akár a belső álláspályázati rendszerünk keretein belül.

P: Bár nagyon vonzóak a vázolt előrelépési opciók, mégis kevesen választják elköteleződve ezt a szakmát. Hogyan próbálnak változtatni ezen?

Kopányiné Pécsi Judit: A legtöbben azonnal visszariadnak a vállalkozói léttől, annak ellenére, hogy mi egyetlen üzletkötőnket sem dobjuk mély vízbe, a kilenc hónapos betanulást fix támogatás is segítheti. A támogatás ideje alatt az elvárás fokozatosan növekszik, annak érdekében, hogy a képviselő önállóan legyen képes megfelelő jövedelemhez jutni. Vannak akik elbizonytalanodnak a jutalék vagy a hálózatépítés szavak hallatán, mert ezeket a korábbi évtizedek sikertelen üzleti vállalkozásai negatív tartalommal ruházták fel. Úgy látjuk, a legfontosabb a tájékoztatás, hogy minél több valós információ lásson napvilágot az üzletkötői munkáról. Célunk, hogy a fiatalok számára is vonzóvá tegyük ezt a munkakört, hiszen számukra is sok kihívást tartogat.

P: A hitelesség kiemelt jelentőségű a szakmában. Egy pályakezdő jóval kevesebb élettapasztalattal rendelkezik, mint amilyen helyzetekre biztosítást ajánlhatna. Nem vezet ez ellentmondáshoz?

Kopányiné Pécsi Judit: A felnövekvő generáció esetében a legfontosabb lépés, hogy részt vegyünk az oktatásukban, és sokkal tudatosabbá tegyük a biztosításhoz való viszonyukat, ezáltal felismerjék, hogy biztosításra akár nekik is szükségük lehet. A fiatal értékesítők esetében a hitelességet úgy őrizhetjük meg, ha olyan termékeket adunk a kezükbe, amelyek az életkorukhoz illenek. Ilyenek például az utasbiztosítások. Úgy vélem, a biztosítási szakma legnagyobb előnye, hogy amilyen színes az ügyfélkör, pont olyan színes értékesítői csapatra van szükség. Nem diplomához, és nem is életkorhoz kötött! Így a tanárok, mérnökök éppúgy megtalálhatják a számításukat, mint az érettségivel rendelkezők. Ugyanez igaz a kor szempontjából is: a húszévesek számára is van lehetőség a területen, de a szenior munkavállalók is beletanulhatnak, és felépíthetik itt az új karrierjüket.

Ha bank vagy biztosítás területén szeretnénk elhelyezkedni, nézzünk szét itt a lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Frissítsük önéletrajzunkat a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával, és töltsük fel ide. De ne álljunk meg itt,legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy biztosan ne maradjunk le a számunkra legmegfelelőbb munkáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, szakma, fizetés