Utánajártunk, mennyire működőképes a rugalmas munkaidő 5 különböző munkakörben és vállalatnál! Nézzük!

Szabályok, előírások - az egyik embernek alapvető igénye, hogy szigorú keretek között dolgozhasson, mert így hozza ki magából a legtöbbet, míg van, akire éppen ez hat negatívan. A munkaidő rugalmasságát és rugalmatlanságát jártuk körbe 5 interjúalany őszinte véleményén keresztül, belelátva általuk a valós mindennapokba.

Először is: nem minden munkakörben működőképes a rugalmas munkaidő. Például egy IT szolgáltatásfelelős esetében feketén-fehéren az elvárások között szerepel a 7/24 órás készenlétre való hajlandóság, és általában az ügyfélszolgálati munkatársakmunkaszerződéséből is hiányzó fogalom a törzsidő. Azonban találhatunk olyan telefonos operátori álláslehetőséget, ahol kifejezetten rugalmas munkaidőt kínálnak. Az olyan értékesítők munkaidejét pedig, akiknek fő feladata az ügyfelek felkeresése és a kapcsolat mélyítése, nem is lehetne elképzelni másképp, mint javarészt irodán kívül, rugalmas időbeosztásban. Elméletben mindez belátható és logikus. De körbenéztünk, ki mit tapasztal: valóban működőképes a rugalmas munkaidő? Tényleg elegendő csupán a törzsidőt betartva jelen lenni az irodában? Vagy az egész csak egy kirakati tényező, és a valóságban inkább visszaélésekre ad mindez okot? Nézzük!

Kamu a rugalmas munkaidő?

"A mi esetünkben a rugalmas munkaidő jól működik. A törzsidő 10-16 óra között van, ezt szigorúan veszem a csapattagok esetén is, mert munka van bőven. Illetve azt gondolom, hogy teljes lazulást ebben a feladatkörben nem szerencsés adni a munkatársaknak. Az átlag napi munkaidő így néz ki: én beérkezem olyan 8-ra, hogy még legyen időm nyugodt körülmények között is dolgozni, aztán jönnek a többiek is zömmel 9 - fél 10 körül, és néhányan 10-ig futnak be. Nincs ebből gond nálam, mindenki akkor jön reggel, ahogy tud, ez nem telefonos call center munka, főleg e-mailben kommunikálunk. De a munka rovására nem mehet semmi, és a nap végéig mindenkinek meg kell válaszolni a függő ügyeit."

Gréta, 35, B2B ügyfélszolgálat vezetője

"Hát én pont a másik pólust képviselem, nagyon fix  munkaidőm, és az az igazság, hogy nagyon szenvedek tőle. 3 hónapja dolgozom egy nagy cég lakossági call centerében. Elképesztően durva, hogy még a WC-re is csak akkor mehetek ki, ha előtte engedélyt kérek 10 perc szünetre, aztán mondjuk megkapom az engedélyt, de az csak fél vagy egy óra múlva vehető igénybe. Ja, és ha az engedélyezett szünetem idején mégis befut hozzám egy hívás, akkor buktam az egészet. Ez milyen már?!"

Kinga, 21, call center operátor

"Szerintem semmi értelme ennek a rugalmas munkaidőnek, csak kamu az egész! Ha bármikor is 9 után érkezem be a munkahelyemre, úgy néznek rám néhányan, mintha valami bűnt követtem volna el. Lehet, hogy csak én dolgozom ennyire képmutató közegben - amúgy aktívan keresek is új munkahelyet, mert ez már megfojt - de az biztos, hogy nálunk ez csak papíron létezik. A főnököm sem kivétel: nem mondja, de látom rajta, hogy neheztel, ha mondjuk kilenc óra nyolc perckor érek az asztalomhoz. Ja, és mi egy marketing osztály vagyunk, nem a gyártósor mellett dolgozunk!"

 Krisztina, 42, lakossági marketing munkatárs

Kamu a rugalmas munkaidő?TÖBB MINT TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÚJ ÁLLÁS ITT!

"Dolgoztam már rugalmas meg fix munkaidő szerint is, de nekem az utóbbi vált be. Jobbnak tartom, ha pontosan meghatározott keretek és elvárások mentén kell dolgozni, így nincs félreértés, vita, jobban lehet haladni. Ahogy azt is betartom, hogy a pihenőidő tényleg az enyém és a családomé, és eszembe sem jut mondjuk szabadság alatt a vízpart széléről a munkahelyi e-mailjeimet olvasgatni. Inkább tanítom a kisfiamat búvárkodni."

Géza, 38, szoftverfejlesztő

Kamu a rugalmas munkaidő?A RUGALMAS MUNKAIDŐT KÍNÁLÓ ÁLLÁSAJÁNLATOKAT ITT TALÁLJUK!

"Sok visszaélés volt nálunk abból, amikor lazábban kezeltük a munkaidőt - itt az irodában töltött időre gondolok. Sok a családos nő nálunk, és többször is előfordult, hogy visszaéltek azzal, hogy beteg a gyerek, beteg a nagyi, mikulásünnepség van az oviban, és így tovább. Csak arra nem számítottak páran, hogy a Facebookon keresztül elég gyorsan lebukhat valaki, hogy valójában mit csinál. Én nagyon demokratikus főnök vagyok - de elég egyszer átvágni, és vége a jófejségnek. Befejeztük a rugalmasságot, reggel 8.00-tól délután 16.00-ig elvárom, hogy bent legyen mindenki."

Viktor, 41, kontrolling csoportvezető

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A személyes vélemények után nézzünk néhány hasznos információt a munkajog oldaláról is!

- Mivel a kötetlen munkarend alkalmazásáról a munkáltató dönt, ezért a munkaidő-beosztás átengedett jogát a jövőre nézve bármikor egyoldalúan is visszavonhatja, természetesen az általános magatartási követelményekre, így különösen a joggal való visszaélés tilalmára figyelemmel.

- A munkaidő-beosztás joga abban az esetben engedhető át a munkavállaló részére, ha önállóan megszervezhető munkát végez, azaz nem szükséges, hogy meghatározott időszakban álljon a munkáltató rendelkezésére, és teljesítse a munkáltató utasításait.

- A kötetlen munkarendet egyes munkakörök eleve kizárják.

- A munkarend abban az esetben minősült kötetlennek, ha a munkáltató heti átlagban legalább a napi munkaidő fele beosztásának jogát a munkakör sajátos jellegére, a munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel írásban átengedte a munkavállalónak.

- Abban az esetben, ha a munkáltató mintegy visszaélve a kötetlen munkarend rugalmasságával olyan mennyiségű feladatot oszt ki a munkavállalónak, hogy annak teljesítése rendes munkaidőben lehetetlen, munkajogászi álláspont szerint jogos lehet a munkavállalói igény a rendkívüli munka díjazására.

Tény, hogy fix és rugalmas munkaidőre egyaránt szükség van, és embere válogatja, ki melyik mentén hozza ki magából a legtöbbet. Ám ha olyan munkaidő elvárásokkal szembesülünk, ami inkább romlóan hat ránk, ideje körbenézni más lehetőségek után! Megoldás ugyanis mindig van, nem kell beleragadnunk egyetlen munkába sem: nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jobb állásra vágyunk!

Segítségül közreadunk egy teljes és részletes listát is, amelyről igényeink szerint könnyedén kiválaszthatjuk: milyen álláslehetőségek érdekelnek. Jó tanács:válasszunk ki minél több oldalt, és kérjünk értesítést a legfrissebb álláslehetőségekről, mert ezzel a saját esélyeinket jelentős mértékben növelhetjük. Ne maradjunk ki belőle!

Kamu a rugalmas munkaidő?ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK A MUNKAKÖR JELLEGE SZERINT:

Adminisztrációs és irodai munkák

Állások bank, biztosítás területén

Állások az építőiparban

Állások értékesítés, kereskedelem területén

Állások gyártás, termelés területén

Állások HR, munkaügy területén

Állások IT fejlesztés, programozás területén

Állások IT üzemeltetés, telekommunikáció területén

Állások jogi, közigazgatási területen

Állások környezet, mezőgazdaság területén

Állások marketing, média területén

Állások oktatás területén

Állások projektmenedzsment területén

Állások SSC BSC központokban

Állások szállítás, logisztika területén

Állások és személy- és vagyonvédelem

Állások a vendéglátásban

Egészségügyi állások

Fizikai munkák

Mérnök állások

Pályakezdő állások

Pénzügy, számvitel, menedzsment állások

Szakmunkás állások

Ügyfélszolgálati állások

Kamu a rugalmas munkaidő?RUGALMASABB MUNKAIDŐBEN VÉGEZHETŐ FRISS ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK:

Állások kismamáknak

Részmunkaidős állások

Távmunka

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, kötetlen munkaidő