Aláírt hétfőn egy megállapodást az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), melyben rögzítették, hogy létrejön a felsőoktatási kerekasztal, és azon a 16 szakon is lesznek állami férőhelyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni.

A dokumentum mellékleteként meghatározták az érintett szakokra bejutáshoz szükséges ponthatárokat, amelyek 425 és 470 pont között mozognak. A legmagasabb, 470 pont a kommunikáció és médiatudomány területen lesz, míg alkalmazott közgazdaságtan, jogász és nemzetközi tanulmányok szakokon 465 pontot határoztak meg.

A kormány törekszik arra, hogy a fenti szakokon a 240 pontot elérő, vagy meghaladó elsőhelyes jelentkezők 10-20 százaléka számára biztosítson magyar állami ösztöndíjas férőhelyet - olvasható az aláírt dokumentumban. A megállapodás szerint a felek tudomásul veszik, hogy az Országgyűlés eltörölte a felülről tervezett keretszámok rendszerét, így a felsőoktatásban való részvétel a minőségi kritériumok teljesítésétől és az intézményi kapacitásoktól függ.

Balog Zoltán miniszter a múlt heti egyeztetések után azt mondta: engedtek a hallgatók kérésének, és azt, hogy hányan tanulhatnak majd államilag támogatott formában ezeken a szakokon, ponthatárral határozzák meg - írta a távirati iroda. A tárcavezető azt mondta: annak érdekében, hogy valóban a legjobbak kerüljenek be ezekre a szakokra, a ponthatárok magasak lesznek.

A miniszter kitért arra is: a jövőre nézve ragaszkodnak ahhoz, hogy vannak olyan szakok, ahol nem kell, hogy állami ösztöndíjas helyek legyenek. Kiemelte: középtávon át kell tekinteni a képzési kínálatot, hogy világos legyen, mely szakokat tart az állam támogatandónak. A miniszter kiemelte: számukra továbbra is az a legfontosabb, hogy a felsőoktatásban a minőség és a versenyképesség kerüljön előtérbe. Ez az a két szempont, amelyeknél az egyén és az ország érdeke találkozik.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke úgy fogalmazott: fontos mérföldkőhöz érkeztek azzal, hogy a kormány elfogadta javaslataikat, és minden szakon lesz már 2013-ban állami ösztöndíjas férőhely.

Március 1. a határidő

Szűkös a keret, a továbbtanulási láz pedig nem csillapodik. Ebben a helyzetben nem csak a hallgatók versenyeznek egymással, hanem az intézmények is, nem mindegy ugyanis, hogy mit és mennyiért kínálnak - áll az Educatio Nonprofit Kft. elemzésében.

Az egyre kiélezettebb versenyhelyzetben a felsőoktatási intézmények különböző ösztöndíj-lehetőségekkel, programokkal vonzzák leendő hallgatóikat a március 1-jei jelentkezési határidő előtt. Azt viszont még nem tudják az egyetemek és főiskolák, hogy az 55 ezer állami ösztöndíjas képzésre felvett hallgatóra elég forrás jut-e. 

A kormány először úgy döntött, hogy 16 szakon (andragógia, alkalmazott közgazdaságtan, emberi erőforrások, gazdaságelemzés, gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, közszolgálati, nemzetközi gazdálkodási, pénzügyi és számviteli, turizmus vendéglátás, üzleti szakoktató, igazságügyi igazgatási, munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási, kommunikáció és médiatudomány, nemzetközi tanulmányok, jogász) nem lesznek államilag támogatott helyek. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Korábban Fábri György, az ELTE kommunikációs rektorhelyettese azt mondta: ,,A felsőoktatási képzés számára káros egyes szakterületek differenciálatlan kirekesztése a támogathatóság köréből, hiszen szakmai kultúrákat fenyeget. A társadalmi mobilitás szempontjából pedig bizonyosan negatív következményű ez a lépés."

Ami tetszik a hallgatóknak és a rektoroknak

Azt, hogy maximum 5 helyet lehet majd megjelölni a felvételi során, az intézmények vezetői üdvözölték, szerintük ez segítheti a pályaorientációt. A korábbi években volt több olyan jelentkező is, akik meghökkentően sok szakot megjelöltek, 2010-ben például egy felvételiző ötven helyre adta be a lapját.

A 240-es minimum ponthatárt a rektorok kevésnek tartják, egyetértenek azzal, hogy ez a küszöb magasabbra kerüljön. A minőség mellett a HÖOK is kiáll, Nagy Dávid elnök elmondta: ők javasolták, hogy alapképzésre a jelenlegi, általánosan 240 pontos bekerülési határt is emeljék. Ez azonban - jogszabályi kötöttségek miatt - a 2013-as felvételi eljárásban nem valósulhat meg - tette hozzá.

A hallgatók javasolták kompromisszumos megoldásként, hogy a 16 szakon úgy induljon állami ösztöndíjas képzés, hogy ezekre a szakokra magasabb ponthatárokkal lehessen bekerülni. Az adott ponthatárt az előző évek statisztikái alapján határoznák meg, és az adott szakra jelentkezők minimális bekerülési arányát is előre megállapítanák.

Készítette: Durbák Ildikó