Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mi is pontosan?

Az IT, szó szerinti fordítása: információ technológia. Ami a számítógépes információs rendszerek tervezését, fejlesztését jelenti, elsősorban szoftveres és csak másodsorban hardveres megközelítésben. Az IT-ben tevékenykedő szakember gyűjtőneve: informatikus, feladatuk pedig az adatkezelés, a hardveres és szoftveres rendszer fejlesztése, karbantartása körül összpontosul.
A mitikus "projekt" szó egyszerűen tervet, feladatot jelent, aminek pontosítását az adott szövegkörnyezet definiálja. Az általunk említett pozíció esetén (projekt manager) a manager vezetőt, vagyis a pozíció egy informatikus részlegvezetőt takar.

Mit csinál az IT projekt manager?

Üzleti terveket kivitelezek - mondja Sarkady István egy nagyvállalat IT projekt managere. A szakember szerint, aki ebben a pozícióban dolgozik, az elsősorban vezető és csak másodsorban informatikus. Gyakran fordul elő az, hogy a gazdasági világ egy teljesen másik szegmenséből jövő manager, tökéletesen helyt áll az informatika világában, mert a metódus mindenhol ugyanaz, csak a kellékek között van különbség. Azért természetesen az számít optimálisnak, ha a vezető rendelkezik informatikus végzettséggel is, mert akkor könnyebben igazodik el és találja meg a problémákból kivezető utakat.

A munka

Ahogy azt Sarkady István meghatározta: a projekt manager üzleti terveket valósít meg az erre verbuvált munkatársakkal vállvetve. Ez lehet egy program, egy IT rendszer, vagy bármilyen más informatikai termék létrehozásának és piaci bevezetésének lebonyolítása. A manager ezt a folyamatot felügyeli, irányítja, ötleteivel segíti annak minél gyorsabb és hatékonyabb megvalósulását. A vezető hatásköre a folyamatokban kevéssé korlátozott, de be- és elszámolási kötelezettséggel tartozik az anyacég vezetősége, a saját főnökei felé, akik a projekt tulajdonosi és finanszírozói jogait látják el. Sarkady István szerint a munka végzéséhez java részben vezetői képességekre van szükség, mert a folyamat részfeladatait szakemberek végzik, akinek a munkáját a siker érdekében hatékonyan kell irányítani.

Szakmák: IT Project Manager


Hol lehet megtanulni?

A projekt manager képzés egy létező fogalom, amit szakosodott felsőoktatási intézmények és felnőttoktatási iskolák, IT vállalatok berkein belül lehet elsajátítani. A képzés rövid, néhány hónapos, de akad néhány napban maximalizált konstrukció is. A szükséges előképzettség az érettségi, a többi már a speciális tudásanyag függvénye. A tanfolyamok tanterve azt az elméleti és gyakorlati alapismereteket tartalmazza, amelyek képessé tehetik a tanulókat projektek indítására, ellenőrzött vezetésére és azok befejezésére egyaránt. A tanfolyamok segítséget nyújtanak a projektek során elkerülhetetlenül felmerülő problémák, kockázatok, változások kezelésére, amit a hallgatók egy minta projekten gyakorolhatnak be.
A hallgatók áttekintést kapnak arról is, hogy a projekt menedzsment, mint szakma milyen webhelyekkel rendelkezik, és az egyes szakterületeken milyen továbbfejlődési lehetőségek vannak. A tanfolyamok nyelve rendszerint magyar, de a szakmában használatos angol megnevezéseket kötelező megtanulni.

Esélyek, lehetőségek

A projekt manager vezetői állás. Ennek értelmében fokozott felelősséget, döntési képességet jelent, amit a megbízó cégen a feladat méretének arányában honorálnak. Ebben a munkakörben elhelyezkedni nem könnyű, de akinek sikerül, az kiemelt anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesül. A projekt managernek két besorolása van: junior és senior. A junior a kezdő, első-projectes manager, aki a szakma elején jár és kevésbé komoly megbízatásokat kap, a senior evvel szemben a vérprofit jelenti. A kettejük közötti különbség a munka méretében és a bérezésben mutatkozik. Noha egy kezdő is megkeresheti a minimálbér négyszeresét, a seniorok bértáblája akár már a csillagos eget súrolhatja.

Álláskereséshez kapcsolódó írások:

Önéletrajz: szabályos szabálytalanság - Mi az önéletrajz szerepe az álláskeresésben?

Az önéletrajz készítés 13 mesterfogása

Legyünk képben! - Milyen fotót csatoljunk az önéletrajzhoz?

Gyakori hibák az önéletrajzban

További karriertanácsok >> önéletrajzírás, állásinterjú

Tesztelje tudását! >> Ön felkészült egy jó önéletrajz elkészítésére? Töltse ki tesztünket és megtudja!