Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szakma iránt érdeklődők számára a legjobb hír, hogy ingatlanos Ingatlanosoknak áll a világ? - munka, szakma, fizetés gyakorlatilag bárki lehet, csupán egy OKJ-s képzést kötelező elvégezni hozzá, de a sikerhez elengedhetetlen a szorgalom, a kitartás, illetve a tudatosság is. Természetesen ennél többről is szó van, ha valaki hosszú távon az ingatlanok értékesítéséből szeretne élni – Hegedűs László, a Duna House hidegkúti irodájának tulajdonos-vezetője mesélt a szakma nehézségeiről, a benne rejlő lehetőségekről, és arról is, hogy min múlik az eredményesség.

A tanulható szakma

Az ingatlanos szakma nagyon sokban hasonlít az értékesítés többi területéhez, ezért némi előnyt jelenthet, ha valaki rendelkezik ilyen tapasztalattal, de akkor sem kerül hátrányba, ha nem, sőt! „Az értékesítés folyamata és eszköztára nyolcvan százalékban az árutól független, viszont teljes egészében tanulható. Úgy vélem, akinek a vérében van az értékesítés, az jellemzően nem lesz olyan sikeres a szakmában, mivel könnyen belekényelmesedik, és csupán rutinból végzi. Aki azonban hajlandó fejlődni és energiát befektetni újra és újra, az abszolút megtalálhatja a számítását ingatlanosként” – osztja meg Hegedüs László, aki immár 15 éve dolgozik a szakmában.

A többi üzletkötési szegmensnél az ingatlanpiac abban biztosan érdekesebb és izgalmasabb, hogy itt valójában két terméket kell eladni. „Először a megbízást adjuk el, és ezt követi az ingatlan értékesítése. Minden piacon, legyen az keresleti-, kínálati- vagy válságpiac, megbízást kötni a legnehezebb, vagyis ez a szakma legfőbb kihívása. Ez most különösen igaz, mivel a megnövekedett kereslet következtében a tulajdonosok nagyon könnyen eladják az ingatlanjaikat, vagyis az ingatlanosokhoz nem jutnak el az ún. A kategóriás, azaz az egyszerűen eladható ingatlanok, pedig ezek értékesítéséhez is sokat hozzáad egy szakember. Jelenleg a B kategóriás és a nagy értékű ingatlanokra lehet megbízást kötni, így ezek eladására kell berendezkedni, és megtalálni a lehetséges módokat” – részletezi a szakember.

Ingatlanosoknak áll a világ? - munka, szakma, fizetés

A kulcs a rendszeresség

Ahogy valamennyi munkára igaz, úgy az ingatlanosok feladatai is folyamatosan ismétlődnek, ráadásul az átlagosnál nagyobb következetességet kívánnak. „ Gyakorlatilag minden nap hirdetések sokaságát kell végigböngészni, és felkutatni a megbízásokat. Ezután az illetékesekkel időpontot kell egyeztetni és megkötni a megbízásokat, majd ez követően kezdődhet el a munka második része. Miután az ingatlanos rögzítette a friss megbízásokat a rendszerben, meg kell hirdetnie az ingatlanokat, és ki kell ajánlania azokat a már meglévő ügyfeleknek. A hirdetésekről sem szabad megfeledkezni, azokat rendszeresen frissíteni szükséges” – sorolja interjúalanyunk.

Majd folytatja: „a másik oldalon minden üzletkötőnek van húsz-harminc-negyven vevője, akikkel állandó kapcsolatot kell tartania, újraminősítenie őket, vagyis felmérni, mennyiben változtak a keresési paramétereik. Ezek ismeretében lehet ingatlanokat keresni számukra, és ezután jön az, amit mindenki lát a szakmából, az ingatlanos színpada, vagyis az ingatlanok bemutatása, akár többször is. Ezt többnyire különböző dokumentumok bekérése követ, majd az ajánlattétel, és komoly feladat jut az üzletkötőnek az ártárgyalás levezetése során is, hiszen kompromisszumra kell segíteni az eladó oldalt. Sikeres megegyezés esetén jöhet a szerződéskötés menedzselése, a kifizetés, és jellemzően a birtokbaadásnál is támogatjuk a feleket, útbaigazítjuk őket a felmerülő kérdések esetén.

A mérhető eredmények

Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a szakmában, a munkafolyamat egyetlen lépése sem hagyható ki, ellenkező esetben garantáltan összeomlik a rendszer. „Ingatlanosnak lenni egy életforma. Itt a bérezés jutalékos rendszerben történik, ami komoly vállalkozói szemléletet kíván. Folyamatosan szem előtt kell tartani, hogy az üzletkötő sikere kizárólag a saját munkáján múlik, viszont pont ebben rejlenek a szakma legnagyobb lehetőségei is, szemben a hagyományos alkalmazotti léttel. Benne van akár az az opció is, hogy valakik egyetlen nap alatt fél millió forintot keres, vagy egy friss ingatlanos egy több százmillió forint értékű ingatlant értékesít. Természetesen ezek a ritkább esetek, amelyekhez támogató körülményekre is szükség van, azonban kitartó, fegyelmezett munkával, kellő aktivitással jó bevételre számíthatunk. Jellemzően három hónapra van szükség, hogy valaki elsajátítsa a szakma alapjait, és a szükséges kompetenciákra, mint a kommunikáció, ráerősítsen, és ezután már reális esélye van arra, hogy a megélhetését biztosítsa” – vallja László.

A tapasztalt ingatlanos szerint a bevétel havi szinten nehezen mérhető, érdemes hosszabb intervallumot, például egy évet mérni, így pedig átlagosan havi hatszáz-nyolcszázezer forinttal számolhatunk. „Ez nagyban függ attól is, hogy valaki milyen területen, milyen értékű ingatlanokkal foglalkozik, illetve, hogy mennyi megbízása van. Hálózatban sokkal könnyebb ez a munka, mivel lehetőség van a hálózat ingatlanjainak értékesítésére is, de nagyon sok múlik az egyénen is, és bizony nem való mindenkinek ez a terület. Én már a felvételkor igyekszem beszélgetésekkel, személyiségtesztekkel kiszűrni azokat, akik nem elég rátermettek ahhoz, hogy meg tudjanak élni ingatlanosként. Akinek jól sikerül a bemutatkozása, egy éves tanulási folyamatnak néz elébe: kap egy mentort, aki mindenben segíti, akinek lekövetheti a munkáját. Úgy gondolom, nagyon sok múlik a vezetőn is, hogy milyen eredményeket tud kihozni munkatársaiból. Nekem van olyan kollégám, aki már tíz éve az irodában dolgozik – ő jó bizonyíték arra, hogy ez a szakma valódi hivatást jelenthet.

Ha ingatlanosként szeretnék elhelyezkedni, ide kattintva válogathatunk az állások között, amennyiben inkább az értékesítés egyéb területei vonzanak bennünket, itt találhatjuk meg a nekünk való munkát. Személyre szabott beállításainkat használva más lehetőségeket is könnyedén megtalálhatunk, de érdemes szétnéznünk a legfrissebb hirdetések között is. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

 

Készítette:Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, szakma, fizetés, ingatlanos