Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Öt év múlva Európában a munkahelyek 90 százaléka elképzelhetetlen lesz már információs technológiai (IT), azon belül internetes ismeretek nélkül - olvashatjuk a Microsoft számítástechnikai cég megrendelésére készült tanulmányban. A kutatók szerint az IT-képzettség növelése még a gazdasági válság leküzdéséhez is hozzájárulhat. Jan Mühlfeit, a számítástechnikai cég európai igazgatója leszögezte: a kormányoknak be kell fektetniük az oktatásba annak biztosítása érdekében, hogy a dolgozók kellően alkalmazkodhassanak a korszerű munkakövetelményekhez - írja az MTI.

Ma még a kelet- és közép-európai országokban kisebb az IT-követelményeket támasztó munkahelyek aránya, mint Nyugat-Európában, de öt éven belül az arány kiegyenlítődik. Ez a szakértők szerint azt is jelzi, hogy keleten jelentősen emelkedik a szektort célzó befektetések mértéke. Az adatfelvételt 13 európai országban - köztük Magyarországon - végezték.

Egyre több tanár használja

Egy országos felmérés során kiderült: a magyar középiskolai tanárok kétharmada már számítógépet használ az órai felkészüléshez, háromnegyedük pedig prezentációk, képek, filmek bemutatására is használja a PC-t az órán. 2005-ben pedagógusok közül még csak 63, ma már 84 százalék használ rendszeresen számítógépet.

Négy éve még csak az oktatók fele, ma viszont már tízből nyolcan használják az internetet. 52 százalékról 73-ra növekedett azok száma, akik rendszeresen e-maileznek - áll egy felmérésben, amelyet a Microsoft megbízásából készítettek. S mivel a számítógépet döntő többségük a tanítás során is használja, ez biztató a jövőre nézve: az IT-technológia használata, a lehetőségei már a tanórákon természetessé válhatnak a diákok számára.

Hogy még biztosabban megkapják az állást

A szakirányú képesítések megszerzése, egy hiányszakma "kitanulása" még nem biztos, hogy belépőjegy a munka világába. Az álláshirdetésekben leggyakrabban a nyelvtudás mellett a másik fontos követelmény a felhasználói szintű számítástechnikai ismeret megléte, a munkáltatók elvárják, hogy az adott területre jellemző szoftvereket ismerje és használja valaki. A NEXON például a bér- és tb-ügyintéző OKJ-s képzésüket elvégzett, bizonyítványt szerzett diákjaiknak ingyenesen biztosított egy tanfolyamot, ahol a legelterjedtebb bérügyviteli szoftverek használatát sajátíthatták el.

Ha valaki úgy dönt, hogy elvégez egy számítógép-kezelői tanfolyamot, akár még ingyenes képzéseket is találhat. Többféle képzést kínálnak: a mindennapos felhasználói szinten megtanulható a Windows operációs rendszer kezelése mellett a Word, Excel használatára is kitérnek, de a digitális képekkel való munka, a Media Player alkalmazása és a CD/DVD írás is a tananyag része. A 120 órás haladóknak szóló oktatásért viszont már fizetni kell, a részvételi díj, akár 112 500 forint is lehet egy főnek.

Informatikai ismeret nélkül jövőre is nehéz lesz munkát találni

A felsőoktatásban is népszerű volt

Egyre népszerűbb a felsőoktatásban a műszaki és informatikai képzés: mintegy a harmadával többen jelentkeztek most ezekre, mint az előző évben. A munkaerő-piaci elvárásokhoz képest azonban még így is túlságosan kevés hallgatót vonzottak, a túljelentkezés ezeken a szakokon volt a legalacsonyabb.
Az informatikai képzési terület legnépszerűbb alapszakja a mérnök informatikus volt, a tíz legkeresettebb szak egyike 2009-ben. A legmagasabb pontszámot - 435 pontot - a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre pályázóknak kellett felmutatniuk, az előző évben viszont a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) nappali, államilag támogatott alapszakán kellett a legtöbb pont a bejutáshoz. A legtöbb intézményben 300 pont fölött húzták meg a vonalat mind a nappali, mind a levelező képzésen, akár az államilag támogatott, akár a költségtérítéses alapszakot nézzük.

A munkaerő-piaci igények alapján a jelenleginél közel kétszer több végzős informatikus is el tudna helyezkedni. Egy 2008-as felmérés szerint a műszaki és gazdasági végzettségű hallgatók a legkeresettebb pályakezdők évek óta. Az IT-cégek leginkább a referenciaértékű szakmai tapasztalatot, a használható nyelvtudást, valamint a megfelelő kommunikációs és prezentációs készséget várják el egy informatikustól.

A pályakezdő diplomás informatikusok azonban gyakran nem rendelkeznek ezekkel a kompetenciákkal, az ismereteik kizárólag elméletiek. Néhány multinacionális nagyvállalat - például az IT Services Hungary is - gyakornoki programokat vezetett be. Ezekre elsősorban a nem informatikai szakon tanuló diákokat várják, és gyakorlatorientált IT-alapismereteket tanítanak nekik. Azonban nem karitatív okból hozták létre a programot: a diák amellett, hogy megismeri a vállalat tevékenységét, megszerzi a szükséges informatikai ismereteket is - így a cég kineveli a saját leendő dolgozóit.

Álláskereséshez kapcsolódó írások:

Önéletrajz: szabályos szabálytalanság - Mi az önéletrajz szerepe az álláskeresésben?

Az önéletrajz készítés 13 mesterfogása

Legyünk képben! - Milyen fotót csatoljunk az önéletrajzhoz?

Gyakori hibák az önéletrajzban

További karriertanácsok >> önéletrajzírás, állásinterjú

Tesztelje tudását! >> Ön felkészült egy jó önéletrajz elkészítésére? Töltse ki tesztünket és megtudja!