Mindenkivel előfordult már, hogy egy állásinterjú után hitetlenkedve csóválta a fejét, hogy vajon miért egy olyan interjúztatóval találkozott, aki furcsa, értelmetlen kérdésekkel bombázta. Bezzeg másnak szerencséje van, és értelmes, a szakmai tapasztalatokra vonatkozó és könnyen megválaszolható kérdéseket kap - gondoljuk ilyenkor.

Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója szerint azonban ezeknek az úgynevezett furcsa kérdéseknek is az a célja, hogy képet kapjon az interjúztató, hogy a pályázó reagál egy váratlan, látszólag nem a témához illeszkedő kérdésre, avagy mit tesz egy váratlan helyzetben, mennyire találja fel magát, hogyan oldja meg a helyzetet.

Nézzünk néhány gyakran előforduló kérdést!

1. Miért éppen Önt vegyük fel erre az állásra?

Ilyenkor a jelentkező úgy érzi, hogy kedve lenne azt válaszolni: "Fogalmam sincs, mert nem tudom, hogy kik jelentkeztek rajtam kívül, tehát nincs is összehasonlítási alapom". Ezt persze nem válaszolhatja, ha szeretné az állást.

Gondolkozzunk el, hogy mit várnak el tőlünk. Nyilván nem azt, hogy döntsük el az interjúztató helyett, hogy ki legyen a befutó. Inkább azt szeretnék, hogy a pályázó érveljen maga mellett, mondjon 1-2 pozitív tulajdonságot, személyiségjegyet, említsen meg olyan tapasztalatokat, amelyek a cég hasznára lehetnek.

Ebből ők is látják, hogy mit tartunk fontosnak, mire vagyunk büszkék a szakmai életünkkel kapcsolatban, mert nyilván azokat fogjuk kiemelni. Még az interjú előtt gondoljuk át, hogy vajon ki lehet a cégnek az ideális jelölt, ehhez olvassuk át többször az álláshirdetést, és vegyük végig, hogy megvannak-e bennünk az elvárt képességek, készségek. Százszázalékosan senki sem felel meg az elvárásoknak, így azokra koncentráljunk, ahol megvan a megfelelés.

Például ha a cég azt kéri a hirdetésben, hogy az új kolléga angolul tárgyalási szinten tudjon és még egy európai nyelven beszéljen középfokon, akkor, ha valóban beszél, ezt nyugodtan emelje ki, hiszen ez előny lehet a többi pályázóval szemben.

2. Mit tenne, ha egy repülőgép landolna a parkolóban?

Megint egy kérdés, aminek úgy tűnik, hogy semmi köze a meghirdetett munkához.
Pedig van! Az ilyen típusú kérdésekkel azt szeretnék kideríteni, hogy hogyan gondolkodik, hogyan reagál váratlan helyzetekre.

Íme az 5 legfurcsább interjúkérdés, és a jó válaszok

Több lehetséges válasz érkezhet. Mondhatjuk azt, hogy: "Nem tennék semmit, hiszen nem értek a repülőgépekhez. Tudom, hogy a biztonságiak a helyükön vannak, elsősorban nekik kell intézkedniük." De válaszolhatjuk azt is, hogy "Azonnal kirohannék, és kiabálnék, hogy a többiek is jöjjenek segíteni." Azt is mondhatjuk, hogy "Felmérném a helyzetet, hogy mekkora a gép, vannak-e sebesültek és számba venném, hogy kit hívhatok segíteni".

Mindegyik válasz elárul rólunk valamit, az első azt, hogy ragaszkodunk a munkaköri leírásában foglaltakhoz, és ami nem foglalkozunk olyan dolgokkal, ami nem ránk tartozik. A második válasz arra világít rá, hogy azonnal segítségére sietünk másoknak, de nem átgondoltan tesszük, amit teszünk. A harmadik válasznál már jobban kirajzolódik, hogy a jelentkező először átgondolja, hogy merre induljon, és csak utána cselekszik. Ilyen kérdésekre nincsenek jó vagy rossz válaszok, hiszen mindegyik válasz a pályázóról ad egy újabb információ morzsát az interjúztatónak.

3. Ha fa lenne, milyen fa szeretne lenni?

Az "Almafa, mert szeretem az almát" válasz sablonos, úgy lehet kicsit javítani rajta, hogy utal rá, hogy az almafa, mint minden gyümölcsfa termő, azaz termést hoz, ami összeköthető azzal a gondolattal, hogy a kemény munkának is megvan a gyümölcse.

Ennél a kérdésnél is az a fontos, hogy a válaszadó legyen kicsit kreatív, válasszon szabadon bármit és meg tudja magyarázni a döntését. Szokták még választani a tölgyfát, mert évtizedek óta megbízhatóan áll egyhelyben, vagy az örökzöldeket, melyek az optimizmust és stabilitást jelképezik, esetleg a pálmákat, melyek hajlékonyak, könnyen idomulnak a környezetükhöz.

4. Ha állat lenne, milyen állat szeretne lenni?

Nagyon hasonlít az előző kérdésre. Vannak állatok, melyeket érdemes említeni, ilyen például a sas, amely a szabadságot, lendületet, erőt juttatja az emberek eszébe, vagy a ló, amely megbízható társ és hűséges.

A kutya is elő szokott fordulni, de keselyűt vagy földigilisztát Herczku Monika még nem hallotta említeni - érthető, hogy miért. Mondhatjuk azt is, hogy "cápa, mert azok még éjszaka sem alszanak, így folyamatosan tudnék dolgozni".

5. Milyen gyengeségei vannak?

Ez a "nemszeretem kérdések" listáján biztosan nyerő pozícióban van. A karrier-tanácsadó elmondta: sokaknak borsódzik a háta tőle, és nincs olyan karrier-tanácsadás vagy tréning, ahol ne szegeznék neki a kérdést, hogy vajon erre a kérdésre mi a jó válasz.

"Az ősidőkben, még kezdő fejvadászként ezt a kérdést bizony én is rendszeresen feltettem, de aztán rájöttem, hogy szinte soha nem kapok használható választ, így aztán - a jelöltek nagy megkönnyebbülésére - soha többet nem kérdeztem ilyet" - tette hozzá.

Nyilván senki sem szeret magáról rosszat mondani egy olyan kiélezett helyzetben, mint az állásinterjú, amin egy munka, egy család megélhetése múlhat, meg különösen nem. Azt a választ, hogy "szeretek sokáig aludni ezért gyakran elkések", vagy "nem tudok együtt dolgozni a munkatársaimmal, mert intellektuálisan meg sem közelítik az én szintemet" nem lehet gyakran hallani, érthető okokból.

Olyasmit mondjunk, ami hiba, de nem nagy, és amely javítható. Például: "hajlamos voltam régebben belefeledkezni a munkába és addig nem akartam felállni, amíg meg nem oldottam mindent, de idővel beláttam, és egy időgazdálkodási tréning is segített, hogy napi 11 órában nem lehet hatékonyan dolgozni. Fontos, hogy ha valaki egy hibájáról beszél (ami persze mindenkinek van), akkor azt is mesélje el, hogy hogyan próbál rajta javítani.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Furcsa interjúkérdések hallatán nagyon fontos, hogy bármennyire is bárgyúnak ítéljük a kérdéseket, ne adjunk ennek hangot, hanem szálljunk be a játékba, és próbáljunk kreatívan és ügyesen válaszolni.

Nyilván nem ezek a legjobb interjúkérdések, de ha ezeket kapjuk, akkor ebből próbáljuk a legtöbbet és a legjobbat kihozni. Lebegjen a szemünk előtt a cél: megszerezni az állást.

Címkék: állásinterjú, kérdés, válasz, álláskeresés, HR