Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sürgősségi vérszállítónak lenni nem egy átlagos munka; a szakma képviselői speciális munkarendben dolgoznak és a felelősségük sem elhanyagolható.  A vérszállítók mindennapjairól az SMSV Nonprofit Kft. elnökét, Csipán Andrást kérdeztük. A szervezet budapesti, vidéki kiemelt és súlyponti kórházak, valamint jelentősebb magánegészségügyi intézmények részére lát el sürgősségi vérszállítási tevékenységet 24 órás, folyamatos munkarendben.

A vérszállítók munkája több részfeladatból áll

Az SMSV munkatársainak munkarendje folyamatos, az év 365 napján, 24 órában biztosítják az ellátást. A főbb feladataik közé a vérminták, vérkészítmények és egyéb szállítandó tételek szakszerű átvétele és a lehető legrövidebb időn belüli szállítása tartozik. A vérszállítók mindennapjai a reggeli rutinfeladatokkal kezdődnek: mielőtt elindulnának a telephelyről, ellenőrzik a gépjárműveket és a felszereléseket. „Az intézményektől kapott szállítási igényeket a Diszpécserközpont rögzíti, ezután besorolja a feladatokat sürgősségi szint szerint, majd továbbítja azt a gépkocsivezetők felé, akik a bejövő megrendeléseket folyamatukban végzik el, címről címre haladva” – sorolja a munkatársak legfontosabb feladatait András. A műszak letelte után a kollégák feladata a járművek és eszközök tisztítása, illetve a napi munkavégzés során keletkezett dokumentációk ellenőrzése és rögzítése is. Az SMSV nem csupán vérkészítményeket szállít, hanem azonnali gyógyászati kezelésekhez szükséges sürgősségi gyógyszereket, eszköz- és képalkotó diagnosztikai eredményeket, valamint életmentő beavatkozásokhoz szükséges orvos és orvosi teamek sürgősségi szállítását is végzi.

Gyorsan kell vezetni, de nem extrémen veszélyes munka

A vérszállítók a szerződött intézményekből az Országos Vérellátó Szolgálat laborjaiba szállítják a vérmintákat a mihamarabbi leletek és vérkészítmények elkészüléséhez. „A kész vérkészítmények szállítását a sürgősségi ellátáshoz, műtétekhez soron kívül végezzük el a megrendelő intézmények részére” – magyarázza a szakember. A gépjárműveket megkülönböztető jelzéssel látják el, hiszen a forgalom okozta akadályok, illetve a kórházak és a vérellátó központok közötti távolság jelentős időveszteséget jelent. „Akut esetekben sokszor így is az utolsó pillanatban jutnak el a vérkészítmények az intézmények műtőibe.” Bár még a nagyobb rutinnal rendelkező kollégák is találkoznak olykor meglepő fordulatokkal az utakon, a vérszállító munka nem mondható extrémen veszélyesnek.

„Az sajnos tény, hogy a napjainkban kialakult helyzetek és társadalmi problémák érezhetően kihatnak a közlekedésben résztvevőkre is. Feszültebbek, fáradtabbak és talán ettől figyelmetlenebbek is, de a megfelelő odafigyeléssel és higgadt kezeléssel, az esetek nagy többségében elkerülhetőek az apróbb kellemetlen közlekedési szituációk.” Az SMSV a kollégák képzésére és a gépjárművek megfelelő műszaki állapotára is kiemelt figyelmet fordít.

A helyismeret, a jó kommunikáció és a gépjárművezetői rutin a legfontosabb

András a közlekedéshez szükséges helyismeretet, a gépjárművezetésből származó rutint és a jó kommunikációt emeli ki a vérszállítók legfontosabb kvalitásainak. „Nagyfokú előnyt jelent a hasonló területen szerzett tapasztalat is, hiszen egy más szegmensből érkező jelentkező – érthető módon- nehezen rázódna bele a folyamatos munkarendbe.” A szervezet az új munkatársaitól hivatásos jogosítványt vagy legalább 2. csoportú orvosi véleményt, továbbá bármely nemzetközi kategóriában 2 éve folyamatosan hatályos vezetői engedélyt vár el, amely nem minősül kezdő vezetői engedélynek. A PÁV 1 kategória is elvárás, de ha „a belépni vágyó kolléga nem rendelkezik vele, szervezetünknél szükség van arra, hogy a belépést követő 60 napon belül sikeres vizsgát tegyen a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál a legmagasabb alkalmassági kategóriában (PÁV 1.), amely szükséges megkülönböztető jelzést használó gépjárművek vezetéséhez” – hívja fel a figyelmet a szükséges teendőkre András.

Minden nap a maximumon kell teljesíteni

Aki megfelel a fenti előírásoknak és érez késztetést arra, hogy elhivatottan segítse az egészségügyben résztvevők munkáját annak tudatában, hogy sosem lehet tudni, milyen nap vár rá, annak András szívesen ajánlja ezt a munkát. „Ha valaki nem emészti el magát a nehezebb pillanatokon, akkor ő teljes odaadással tudja majd végezni a feladatokat. Minden nap a maximumon kell teljesíteni.” Bár nem könnyű nap mint nap helytállni, András szerint aki egyszer beleszeret a sziréna hangjába, az örökre a segítségére lesz a bajtársainak.

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala