Ilyen végzettségre vadásznak a munkaadók

Az iskolai végzettség az egyik első és legfontosabb dolog, amellyel egy HR-es szembesül a jelölteknél. Nem mindegy azonban, hogy bizonyos pozíciók esetében mi milyen súllyal esik latba. Toborzási szakembereket kérdeztünk arról, hogy mit néznek egy jelölt tanulmányi hátterét illetően és mi az, amire egyáltalán nem fektetnek hangsúlyt. 

Nem feltétlenül kell az egyetem

"Egy főiskolai diplomát, erős szakmai gyakorlattal többre értékelünk, mint egy gyakorlat nélküli egyetemi végezettséget" - árulta el Horváth Krisztina, az SAP Hungary Kft. HR igazgatója. Olyan kollégákat keresünk, akik azonnal fel tudják venni a munka fonalát. Van azonban olyan programunk is, melyben még felsőfokú tanulmányaikat végzőknek kínálunk szakmai gyakorlatot, ott adott esetben egy egyetemi háttér jelenthet némi előnyt - tette hozzá.

A szakértő szerint a végzettség vonatkozásában két teljesen azonos jelentkező között azonban dönthet, hogy honnan szerezte az illető a diplomáját, az intézmények között ugyanis vannak preferált egyetemek, főiskolák.

"Minden esetben támogatjuk a felsőfokú tanulmányok befejezését, sőt a továbbtanulást (pl. tanulmányi szerződéssel) is. Alapvető szabály, hogy minden leendő teljes állású kolléga esetében előfeltétel a felsőfokú végzettség" - hangsúlyozta Horváth Krisztina.

Ilyen végzettségre vadásznak a munkaadókA Profession.hu-n ilyen munkákra jelentkezhet az SAP-nél!

Ilyen végzettségre vadásznak a munkaadók

Az érettségi is elég lehet

Mészáros Dóra, a Dreher Sörgyárak Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája szerint a legfontosabb, hogy a szakmai tudás, tapasztalat és a betöltött pozíció illeszkedjenek egymáshoz. "Ha túlképzett jelöltet veszünk fel, unalmas lesz számára a munka, nem lesz igazi lehetősége a fejlődésre és más kihívások után fog nézni. Ha azonban nem elég képzett az új kolléga, nem tud megfelelni az elvárásoknak, ami számára is frusztráló" - fejtette ki.

Ilyen végzettségre vadásznak a munkaadókA Profession.hu-n ilyen értékesítési képviselői munkákat kínálnak, az irodai munkákhoz pedig kattintson ide!

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a fizikai állomány és az értékesítési képviselők tekintetében érettségi az elvárás. Az irodai dolgozok esetén (egy-két kivételtől eltekintve) pedig főiskolai vagy egyetemi végzettség - ismertette a kritériumokat a szakértő.

Ilyen végzettségre vadásznak a munkaadókA Dreher Sörgyárak Zrt. által kínált nyitott pozíciókat itt találja!

Nem számítanak az érdemjegyek

Olyan kollégákat keresünk, akik - amellett, hogy illeszkednek a csapatba - motiváltak, szeretik a kihívásokat, megbízhatóak és hatékonyak - hangsúlyozta Mészáros Dóra. "Nálunk az érdemjegy nem szempont. A szükséges végzettségek meglétét ellenőrizzük csak" - fogalmazott. 

Az SAP-nél szintén nem a legjobban tanulókat keresik, hanem a legjobb tehetségeket. "A kettő nem ugyanaz. Azt nézzük, hogy milyen értéket tud valaki adni a szervezethez, nem pedig azt, hogy hányast kapott egy-egy tárgyból, vagy mi szerepelt az indexében"- mondta Horváth Krisztina.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Külföldi tapasztalat: nem biztos, hogy előny

Az SAP szakértője szerint ha a külföldi tapasztalat, és az ott megszerzett képességek irrelevánsak a pozíció szempontjából, akkor az nem jelent előnyt. A Drehernél szintén nem döntő a külföldön töltött idő, amennyiben nem kapcsolódik ahhoz a pozícióhoz, melyre a jelölt pályázik." A nyelvtudásnál számíthat a külföldi munkatapasztalat, de az interjún ebben az esetben is felteszünk néhány kérdést a jelöltnek az adott nyelven" - árulta el Mészáros Dóra.

Címkék: munkaadó, végzettség, bizonyítvány, felvételi, toborzás

Készítette: Fogas Krisztina