Külföldi cikksorozatunk legújabb részében Bristol környékére látogatunk egy olyan családhoz, ahol a főállásban dolgozó férfi egy helyi étteremben helyezkedett el.

Helyzetük nagy valószínűséggel nem egyedi, 4 éve döntöttek úgy párjával, hogy nekivágnak Angliának, ugyanis Magyarországon nem jöttek ki a fizetésükből, pedig nem minimálbért kerestek és egy tehermentes panellakásban éltek ketten, gyermek nélkül. 

Kovács Márk most supervisor egy Bristoli étteremben. Nincs ilyen irányú végzettsége és Magyarországon sem dolgozott korábban vendéglátásban. Ez papíron alacsonyabb beosztás, mint a végzettsége, de helyzetével mégsem elégedetlen.

Ilyen az élet vendéglátósként Angliában!

Évi 22 ezret is hazavihetünk borravalóval

"Órabérben vagyok, 35 órás munkaszerződéssel, a havi fizetésem nagy részben függ attól, hogy mennyi borravalót kapok hét közben, ezért kissé megfoghatatlan, de körülbelül 20-22 ezer fontot viszek haza évente" - árulta el.

A kiadási oldallal kapcsolatban Márk úgy véli, hogy habár a lakásbérlés és a lakásterhek magasabbak, mint otthon, a fizetésekhez képest mégis alacsonyabbnak mondhatók. Az egyéb megélhetési költségek arányosan számolva szintén alacsonyabbak, mint otthon. 

A háromfős család 1 autót tart fenn, tömegközlekedést szinte sosem használnak.
A hazaköltözést egyelőre nem fontolgatják. "Nem látok olyan körülményeket otthon, ami hazacsábítana" - fogalmazott. 

Márk felhívta a figyelmet arra, hogy aki Angliában szeretne munkát vállalni, az igenis tanuljon meg angolul. "Ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni. Gondoljanak bele, hogy milyen eséllyel találna valaki munkát Magyarországon, ha nem beszélne magyarul."

enlightened A Profession.hu-n ilyen éttermi állásokat találunk!

Már nem lehet önéletrajzzal "házalni"

Tapasztalatai szerint rengeteg magyar keres állást a Facebookon minimális vagy nem létező nyelvtudással, kevés sikerrel. "Telítődik a piac külföldiekkel, nincs már olyan, hogy bemegyek egy boltba és munkaajánlattal jövök el" - hívta fel a figyelmet a nehézségekre, amelyekre sokan nem számítanak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Márk szerint a legnagyobb különbség az otthoni és az angliai szemléletben a fogyasztó-központúság. "Itt tényleg odafigyelnek az emberre, míg otthon szinte már félünk bemenni egy boltba, nehogy valami kellemetlenség érjen. Persze néha már túlzásba viszik a dolgot Angliában." Márk szerint nagyon különböző kultúráról van szó, és elég nagy kulturális sokk éri a brit társadalomba kívülről érkezőket, amelyre jobb előre felkészülni.

enlightened Ilyen angliai munkákat kínálnak, az összes külföldi állásajánlatot pedig itt találjuk!

enlightened A külföldön dolgozó magyarokról szóló sorozatunk további cikkeit itt olvashatja!

Címkék: külföldi munka, vendéglátás, Anglia, Nagy-Britannia, munkabér, órabér

Összeállította: Fogas Krisztina