Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A könyvelő szakma nem való mindenkinek: elköteleződés és alázat szükséges ahhoz, hogy hosszútávon örömöt leljünk a kihívásokkal teli mindennapokban. Aki azonban hajlandó tanulni, kitartóan gyűjti a tapasztalatokat, annak számtalan lehetőség kínálkozik ezen a pályán. Hogy hogyan válhatunk jó szakemberré, merre induljunk pályakezdőként, arról Margit mesél, aki egy multinacionális cég könyvelőcsapatát erősíti, több mint tíz éves gyakorlattal a háta mögött.

Elengedhetetlen alapok

A szakma talán legnagyobb előnye, hogy a gazdasági szakközépiskola elvégzése után munkába is állhatunk, fontos azonban tudnunk, hogy a felelősségteljes feladatok ellátásához OKJ-s mérlegképes könyvelői végzettség szükséges. „Ez a képzés biztosítja ugyanis azokat az adózási és számviteli ismereteket, amelyek feljogosítanak beszámoló készítésére és benyújtására. 2013 előtt a közgazdasági diplomához automatikusan járt ez a képesítés, ma azonban ezt külön meg kell szereznie azoknak, akik könyvelőként szeretnének dolgozni” – osztja meg a szakember.

Sokrétű, de ismétlődő feladatokkal kell számolnunk, ha ezt a területet választjuk: „szállító- és vevőszámlák, bankkivonatok, valamint elszámolások könyvelése, a kisebb cégek esetében bérszámfejtés, analitikus illetve vegyes könyvelés, továbbá folyószámla egyeztetések teszik ki a munkaidőnk legnagyobb részét. A szakma csúcsát az adóbevallások készítése, az eredmény-kimutatás és a mérleg összeállítása jelenti, mivel ezekhez van szükség a legtöbb tudásra, naprakészségre és tapasztalatra” – teszi hozzá a könyvelő.

Ilyen a munka könyvelőként - álláskeresés, szakma, karrier

Miből lesz a cserebogár?

Az analitikus gondolkodás, a rendszerszemlélet és a precizitás éppolyan fontos könyvelőként, mint a monotónia-tűrés, és a határidők pontos betartása. „Bár a munkafolyamatok, sőt a számlák is azonosak havonta, állandó kihívást jelent, hogy minden hibátlanul és időben elkészüljön, ez pedig borítékolható túlórákkal is jár. De természetesen sok szépsége is van ennek a szakmának: engem az adók különösen érdekelnek, és számomra valódi siker, ha a munkám nyomán nincsenek eltérések a számokban, minden mindennel egyezik. Ilyenkor tudom, hogy jól dolgoztam” – fejti ki Margit.

És hozzáteszi: „sajnos a fiataloknak manapság nincs türelmük és kitartásuk ahhoz, hogy az eredményes munkavégzéshez elengedhetetlen mély alapokat és gyakorlatot megszerezzék. A legtöbben néhány év alatt vezetővé akarnak válni, anélkül, hogy alázattal végigjárták volna az oda vezető lépcsőfokokat. Pedig azokat a pályakezdőket, akik megfelelő hozzáállással rendelkeznek, tárt karokkal várják a multinacionális cégek és a könyvelőirodák is. Ezek azok a munkahelyek, ahol ténylegesen megtanulható a szakma! Utóbbi elsősorban azoknak való, akik szeretik a pörgést és bírják a terhelést, ők gyorsan átláthatják egy cég teljes könyvelését. Azoknak pedig, akik a cégen belüli összefüggésekre kíváncsiak, azt javaslom, hogy egy nagy cégnél helyezkedjenek el elsőre.

Napjainkban sok fiatalt magas fizetésért szippantanak be az SSC-ék, többek között könyvelési feladatokra is. „Bár a bérek miatt vonzóak lehetnek a Szolgáltató Központok, a rájuk jellemző szigorúan leszabályozott rendszerben viszont sajnálatos módon a szakmának csak egy-egy részfolyamatát ismerhetik meg azok, akik innen indulnak. Ezt érdemes szem előtt tartani, ha valakinek komolyabb céljai vannak ezen a területen” – hívja fel a figyelmet a tapasztalt könyvelő.

A lehetőségek tárháza

A habitusunkon, kitartásunkon, az adott vállalat méretétén, illetve szervezeti felépítésén múlik, hogy milyen karrier-utat járunk be, hogy inkább egyedül vagy csapatban érvényesülünk. „A hierarchikus haladáson túl akár egy-egy szakterület specialistáivá is válhatunk. Azoknál a cégeknél például, ahol magas a dolgozói létszám, több műszakos a munkarend, folyamatos a munkavégzés, a könyvelők mellett bérszámfejtőkre is szükség van. A társadalombiztosítási ellátásra vonatkozó szabályok teljes körű ismerete a feltétele a munkakör ellátásának, és a már említett mérlegképes könyvelői végzettség. Ha adózással foglalkoznánk, két éves adótanácsadói képzést kell elvégeznünk, majd három év igazolt adótanácsadói gyakorlat után válhatunk adószakértővé” – sorolja Margit.

Amennyiben közgazdász diplomával rendelkezünk, és rendszerszemléletünket maximalizáltuk, kontrollingosként is elhelyezkedhetünk. Ha pedig különösen elszántak vagyunk, könyvvizsgáló is lehet belőlünk: ehhez a közgazdász diploma után abszolválnunk kell a felsőfokú könyvvizsgálói képzést, majd öt évet könyvvizsgáló asszisztensként eltöltenünk, és már ki is nyíltak előttünk azok a bizonyos kapuk, amelyeken túl a cégek számviteli hitelességét vonhatjuk górcső alá.

Pénz, pénz, pénz

A szakember szerint egy pályakezdő könyvelő bére bruttó 240-280 ezer forint körül alakul, annak függvényében, hogy hol tud elhelyezkedni, rendelkezik-e mérlegképes könyvelői státusszal, esetleg van-e idegen nyelv ismerete. „Úgy vélem, ez az a szakma, ahol a gyakorlati évek számával egyenes arányban nő a fizetés, érdemes tehát ezzel a mentalitással elindulni a pályán.

Ha könyvelőként keresünk munkát, ide kattintva válogathatunk az állások között.  Amennyiben más lehetőségek érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le a számunkra legmegfelelőbb munkáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, szakma, fizetés, könyvelő