Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az interjú célja önmagunk bemutatása, vagyis hogy tudásunkkal, tapasztalatunkkal és motivációnkkal meggyőzzük a munkáltatót arról, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak az adott munkakör betöltésére. Vagyis nem elegendő a megfelelő szakmaiság, tudnunk kell azt is, hogyan adjuk el magunkat. Ehhez nyújtanak segítséget Kránitz Éva, kiválasztási tanácsadó tippjei.

1.    Meséljen magáról

Ez a nyitott kérdés elhangozhat az interjú első felében, ekkor, a szakértő szerint, a legutóbbi munkatapasztalatainkra kíváncsiak.  Ha a beszélgetés második felében teszik fel a kérdést, akkor a hangsúly inkább azon van, hogy milyen a személyiségünk, milyennek látjuk magunkat. Érdemes kihasználnunk a lehetőséget, és kiemelni az erősségeinket: az utolsó munkahelyünkön elért legnagyobb eredményeket, azokat a tulajdonságokat, amelyek különösen alkalmassá tesznek bennünket a feladatok ellátására, és nem utolsó sorban azt is, hogy mit nyerne a cég, ha minket választana.

2.    Gyakran váltott munkahelyet. Mi a garancia arra, hogy ha felvesszük, nem fog rövid időn belül váltani?

Sok indok lehet arra, hogy miért váltottunk gyakran. Kránitz Éva ezek között említi például, hogy keressük azt a munkahelyet, ami a leginkább megfelel szakértelmünknek, vagy ahol jobban megbecsülnek bennünket, esetleg motiválóbb karrierlehetőségekre vágyunk. A munkahelyi átszervezés, leépítés is szerepelhet az okok között, vagy akár tönkre is mehet egy cég. Fogalmazzuk meg úgy a válaszunkat, hogy a munkáltató számára egyértelmű legyen az elköteleződésünk felé, és az igényünk az állandóságra, sőt, akár felvételünk mellett érvelhetünk sokszínű tapasztalatainkkal is.

3.    Miért szeretne nálunk dolgozni?

Ez a kérdés a felvételi beszélgetések klasszikusa – a válasz pedig nagyon sokat elárul rólunk. A legrosszabb, amit mondhatunk, hogy dolgoznunk kell valahol és fizetésre van szükségünk. Ezzel leleplezzük saját bizonytalanságunkat és felkészületlenségünket is. Nézzünk utána a cégnek, tájékozódjunk róla a lehető legtöbb forrásból, amíg nem találunk egy olyan információt, amely valóban érdekes számunkra. Ez lehet a cégkultúra, a termékek, a karriertörténetek vagy épp a lenyűgöző marketing. Ehhez kapcsoljuk hozzá, mi mit tudnánk adni, és máris megvan a tökéletes válaszunk.

  Állásinterjú  

4.    Mit jelent önnek a siker?

A kiválasztási szakember azt javasolja, hogy alaposan gondoljuk át a választ, bátran tegyük ezt tágabb értelemben. Lehet számunkra siker az anyagi függetlenség, vagy a jó hangulatú csapatban örömmel végzett feladatok. De sikernek tekinthetjük a rendszeres sportot vagy az egészségmegőrzést is, ahogy ide sorolhatjuk a külföldi utazások lehetőségét, vagy épp a kiemelkedő személyes kapcsolatainkat is. Attól függően, hogy milyen információt közlünk, árnyalhatjuk a rólunk kialakuló képet.

5.    Melyek a gyenge pontjai, amiben úgy érzi, fejlődnie kell?

Ebben a kérdésben van némi provokáció, de a célja leginkább a jelöltek minél jobb megismerése. Sokan múltbéli példát említenek, amelyben gyengének érezték magukat, majd hozzáteszik, hogyan oldották meg a helyzetet, vagyis a gyengeség már nem is áll fenn. A sablonos válasz helyett inkább olyan fejlődési területet emeljünk ki, amely egybevág karriercéljainkkal. Ez lehet egy meglévő erősség továbbfejlesztése, új ismeretek megszerzése, egy új szokás kialakítása, vagy esetleg egy jellemvonás finomítása. Példánk legyen életszerű, fogalmazzunk egyszerűen és semmiképp se magyarázkodjunk.

Ha állásinterjúra készülünk, fontoljuk meg a tanácsokat, és szánjuk elegendő időt válaszaink kidolgozására. Amennyiben még keressük a nekünk való munkahelyet, tartsuk szemünket a legfrissebb lehetőségeken, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Frissítsük önéletrajzunkat, és jelentkezzünk minél több helyre. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, állásinterjú, felkészülés