Álláskeresőként sokszor hosszú, fáradságos utat kell megtennünk, amíg elérkezünk ahhoz az álláslehetőséghez, amiről azt gondoljuk, megérte elszenvedni a visszautasításokat, és interjúról interjúra bizonyítani, hogy hozzáadott értéket tudunk biztosítani egy vállalatnak.

Előfordulhat, hogy hosszú hónapok telnek el, amíg úgy érezhetjük, végre célba értünk. Nem egy esetben bekövetkezik, hogy épp ebben a pillanatban befut egy másik cég ajánlata is, így rögtön egy újabb nehéz helyzet előtt találjuk magunkat: döntenünk kell, hogy melyiket válasszuk.

Mérlegeljünk minden szempontot

Oláh Andrea, a Kelly Services Hungary Kft. tanácsadója szerint több szempontot érdemes átgondolni, mielőtt elhatározzuk, hogy melyik cég ajánlata mellett döntünk. Mérlegelnünk kell például, hogy mennyiben tudunk azonosulni a vállalat termékeivel, szolgáltatásaival, milyen a szervezeti kultúra és a légkör, mennyire stabil a vállalat financiálisan a piacon.

Vegyük számításba azt is, hogyan kommunikálnak egymással a kollégák, mennyire találtuk meg a hangot leendő közvetlen felettesünkkel, szakmailag mennyire izgalmas a feladat és mennyiben van lehetőség hasznosítani képességeinket, kompetenciáinkat (például a nyelvtudásunkat).

Kérdezzük meg magunktól: az állás biztosít-e kellő önállóságot, van-e fejlődési lehetőség, mekkora a felelősségi és a döntési jogkör, mennyire kielégítő a kompenzáció, bejelentenek-e rendesen, milyen a munkakörnyezet és a rendelkezésre álló eszközök, milyen a munkaidő beosztás és mennyit kell utazni.

Kérjünk személyes véleményt

Sok kérdés ezek közül nem válaszolható meg az internetről és különböző szakmai kiadványok oldalairól nyert adatokból, még az interjún szerzett személyes benyomásaink is félrevezethetnek, érdemes ezért több forrásból információt szerezni - javasolja Oláh Andrea. Személyes vagy szakmai kapcsolatrendszerünkön keresztül érdeklődhetünk az adott cégnél dolgozó ismerőseinktől, hogy ők mit tartanak a szervezet előnyeinek és hátrányainak - tette hozzá.

Időben közöljük a visszalépést a céggel

Ha sikerült meghozni a döntést, bizony nem könnyű ezt korrekt módon kommunikálni annak a vállalatnak, amelynek nem fogadjuk el az ajánlatát - emelte ki Oláh Andrea. Fontos azonban ilyenkor is, hogy időben válaszoljunk, ne sunnyogjuk el a visszajelzést, hanem őszintén mondjuk el, hogy bár nagyon szimpatikus volt a cég, a munkakör, az emberek és az ajánlat összességében, mégis egy másik lehetőséget választunk, ami - érzéseink szerint - pillanatnyilag jobban illeszkedik elképzeléseinkhez.

Ne égessük fel magunk mögött a hidakat

Lényeges azt is hangsúlyozni, hogy nagyon megtisztelőnek érezzük, hogy bennünket választottak, és a jövőben is nyitottak vagyunk az együttműködésre, hiszen akár üzlettársakként, ügyfelekként, vagy kollégaként ismét kapcsolatba kerülhetünk - hívta fel a figyelmet a szakértő.

"Nem érdemes felégetni a hidakat magunk mögött, személyzeti tanácsadóként számtalan történetet tudnék mesélni arról, hogyan lesz egy munkavállalóból ügyfél, és fordítva. Próbáljunk tehát hitelesek és megbízhatóak maradni, empatikusan és diplomatikus módon őszinték lenni egymással" - mondta Oláh Andrea.

Mondjunk fel azonnali hatállyal, ha van rá lehetőség

Különösen nehéz helyzet előtt állunk, ha egy ajánlat elfogadása után hívnak minket egy másik vállalattól, hogy pályázatunk alapján minket választottak ki, ráadásul mi is szívesebben dolgoznánk ott. Dr. Jónás Tünde, a dr. Kovács László Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje szerint, ha az első munkahelyen már aláírt munkaszerződésünk van, akkor a munkaviszonyt próbaidő alatt írásban azonnali hatállyal, indokolás nélkül felmondhatjuk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha nincs próbaidő a munkaszerződésben, akkor csak az általános szabályok szerint, felmondási idő kitöltésével szüntethetjük meg a munkaviszonyt: a határozatlan idejűt könnyebben, indokolás nélkül, a határozott idejűt viszont csak a törvényben meghatározott okok szerint - hívta fel a figyelmet a szakember.

Hivatkozzunk megváltozott körülményeinkre

Dr. Jónás Tünde szerint abban az esetben, ha a munkaszerződést már megkötöttük, de még nem kezdtünk el dolgozni, akkor törvény adta lehetőségünk van elállni a munkaszerződéstől arra hivatkozással, hogy a munkaszerződés megkötését követően körülményeinkben olyan lényeges változás következett be, amely a munkaviszony teljesítését lehetetlenné tenné, vagy a teljesítés aránytalan sérelemmel járna. Elállásunk csak ezen szigorú követelmények valamelyikének teljesülése esetén jogszerű - emelte ki a szakember.

A jogász arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkaviszony teljesítésének lehetetlenné válása mindig valamilyen objektív okból következik be például a munkakör ellátásához szükséges képességet, képzettséget elveszítjük.

Az aránytalan sérelem szubjektív körülményt takar, ha mondjuk egy közeli hozzátartozónk tartós ápolásra szorul, akkor a családi körülményeinkben történik lényeges változás. Az aránytalan sérelem fogalmát akár egy olyan új állásajánlat is kimerítheti, amely sokkal kedvezőbb számunkra. Fontos azonban, hogy az elállásra okot adó körülménynek a munkaszerződés megkötése után kell bekövetkeznie - emelte ki a szakember.

Készítette: Fogas Krisztina

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, munka