Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az IT területe sok pályaválasztó számára az elsődleges célpont, de egyre több karrierváltó is a programozás felé veszi az irányt. Van, aki a szegmensben rejlő lehetőségeket aknázná ki, másokat az érdeklődés hajt, és akad olyan is, aki néhány köztes állomás után dönt a kódírás és fejlesztés adta kihívások mellett. Kata is így tett, és megosztotta velünk történetét.

Értékesítésből a zöldségtermesztésbe

Kata műszaki menedzserként szerzett diplomát, majd több évet töltött el értékesítés és marketing területen. A fejlesztésbe már ebben az időben is bepillanthatott, bár még a másik oldalon állva. „Öt évig egy multinacionális cég sales osztályán dolgoztam, különböző pozíciókban. A kezdeti időkben a területen kint dolgozó kollégák munkáját asszisztáltam, többek között az általuk használtak szoftver adminisztrációját végeztem, az adatok alapján riportokat készítettem, illetve ennek a fejlesztése is részben hozzám tartozott. Ekkor találkoztam először fejlesztéssel, de megrendelői oldalon. Nagyon élveztem ezt a feladatot, mert eléggé szabad kezet kaptam. Később a nulláról fejlesztettünk le egy másik auditáló szoftvert is, ami szintén izgalmas volt.

Interjúalanyunk később sales plannerként, majd customer marketingesként folytatta pályáját a cégnél. „Ekkor döntöttem úgy, hogy nekem elég volt ez a közeg, és váltani akartam, minden szempontból. Felmondtam, és vegyszermentes zöldségtermesztéssel kezdtem el foglalkozni. Igazán jól éreztem magam ebben az új munkában és teljesen más környezetben. Pörgés ugyan itt is volt, de egészen más jellegű, és sokkal inkább fizikai megterhelést jelentett. Viszont egy idő után zavarni kezdett, hogy az agyi kapacitásaimat közel sem úgy aknázom ki, mint a korábbi munkaköreimben, és ez sarkallt a következő lépésre.

Így lettem programozó - álláskeresés, karrierváltás, IT

Az újabb váltás

Kata emlékeiből nem meglepő módon felsejlettek a fejlesztéssel kapcsolatos élmények, és ez jelölte ki számára az új irányt: beiratkozott az egy éves programozó képzésre. „Habár a Műszaki Egyetemen tanultunk a programozás alapjairól, de korábban még egy Windows-t sem telepítettem, úgyhogy volt miben fejlődnöm. Párhuzamosan végeztem az iskolát, és csináltam a zöldségtermesztést is, ami nem volt könnyű, de egyértelműen megérte a befektetett idő és energia. Ráadásul egy nem várt és nem is tervezett fordulatként tavaly ősszel felmondta a földbérletemet annak tulajdonosa, így jól jött, hogy volt hova nyúlnom” – meséli a részleteket a sikeres pályaváltó. 

A képzés ötvözte a szakmai ismereteket és a sikerességhez nélkülözhetetlen soft skillek finomhangolását is. „Majdnem minden héten új anyagot vettünk, ami számomra kissé gyors tempó volt, viszont az a képességem, hogy magamtól utánajárjak dolgoknak és megtaláljam a szükséges megoldásokat, nagyon sokat fejlődött. Úgy látom, egy konkrét munkakörnyezetben erre talán még nem inkább szükség is van, hiszen minden cég, minden program más, amihez tudni kell gyorsan alkalmazkodni. Persze a képzés kezdetén voltak nehézségek, de ezzel egyidejűleg jöttek az első sikerélmények is: amikor egy olyan űrhajós játékban kerülgettem a meteoritokat, amit én programoztam, az fenomenális volt, és hatalmas löketet adott. Azt is nagyon szerettem már a tanulás során is, majd már élesben is, hogy a legtöbb esetben instant visszajelzést kapok a munkámról. Legyen szó egy weblapról, vagy egy applikációról, ahogy lefuttatom a kódot, látom, hogy működik-e.  Amilyen programokat korábban használtam, azok most már a két kezem nyomán születnek meg” – foglalja össze első tapasztalatait interjúalanyunk.

A megtalált egyensúly

Kata a tanfolyam után nagyon gyorsan el tudott helyezkedni, február közepe óta már a gyakornoki idejét tölti, és emellett a zöldségtermesztést is folytatni szeretné, immár saját földterületen, mert ahogy mondja, ez egy nagyon fontos része az életének. „A versenyképes tudásnak köszönhetően egy szuper helyen dolgozhatok, egy nagyjából ötvenfős magyar cégnél, és nagyon meg vannak a munkámmal, munkánkkal elégedve (többen érkeztünk az iskolából). Az elégedettség kölcsönös, ugyanis itt abszolút nincs szó arról a fajta multikatonaságról, ami idegenné vált számomra. Remekül együtt tudok működni a férfi kollégáimmal, és a saját példám is igazolja azt a tendenciát, hogy egyre több nő találja meg a helyét ebben az iparágban. Másképp gondolkodunk, másképp közelítjük meg a problémákat, és ez számtalan nyereséget hoz a cégeknek is.”  

A kezdő programozó célja jelenleg a tudás elmélyítése, a minél szélesebb körű tapasztalatszerzés, és idővel elválik, hogy ez lesz-e a számára megfelelő irány, vagy esetleg korábbi szakmai hátterére alapozva a projektmenedzsmentbe is belekóstol. „A lehetőségeken túl számomra lényeges volt, hogy a cég, ahol dolgozom, rugalmas kereteket biztosítson. Természetesen fontos a munkahelyi közösség is, de megfelelő egyensúlyt megtartva igazán pozitívnak tartom, ha a munkám egy részét otthonról végezhetem el. Szerencsére az IT szektor abszolút nyitott a munkavállalói igényekre, és könnyen kötünk kompromisszumot a munkadómmal.

Ha mi is karrierváltáson gondolkodunk, érdemes mihamarabb megtennünk az első lépéseket az új célunk felé. Fejlesztőként ide kattintva válogathatunk az állások között, itt pedig az IT üzemeletetés területén találhatunk munkákat. Amennyiben más lehetőségek érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetésekközött. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le álmaink állásáról!

 

Készítette:Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, karrierváltás, IT