Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár a járvány első hulláma lecsengőben, az óvatosság továbbra is ajánlott: a társadalmi távolságtartás gyakorlati megvalósításához az is hozzá tartozik, hogy az otthoni munkavégzés akár év végéig engedélyezett lesz a dolgozóknak sok munkahelyen. Éppen ezért az állásinterjúzási szokások is megváltoztak: kevesebb a személyes találkozás, a csoportos interjúztatást pedig szinte teljesen kerülik a munkáltatók.

Hol lesz az interjú? A mobilomon!

Több cikkünkben is írtunk már az egyre népszerűbb telefonos vagy videós állásinterjú műfajáról: nem újdonság ez a jelentkezők kiválasztásakor, de korábban legalább egy személyes találkozás megelőzte a felvételt. Jelen helyzetben még ez sem feltétlenül lesz így, ezért előfordulhat, hogy anélkül kerülünk be egy új munkahelyre, hogy az épületben jártunk volna, vagy találkoztunk volna a közvetlen felettesünkkel.

Fontos, hogy ebben a szituációban is ismerkedjünk meg előre valamennyire a céggel, ahova felvételizünk: most nem tudunk körülnézni az irodában, megnézni a benn dolgozókat, de azt megtehetjük, hogy ismerőseink között keresünk valakit, aki tud mesélni a benti hangulatról. Fontos, hogy a cég tevékenységével, termékeivel és szolgáltatásaival is képbe kerüljünk, így nem érhet bennünket meglepetésként, ha felmerül a téma a beszélgetés közben.

A csoportos interjúk és csapatban megoldandó feladatok is átalakultak: jelenleg mindenki szeretné elkerülni azt a helyzetet, hogy egy terembe zsúfoljon embereket, ezért az úgynevezett assessment centerek elmaradnak, vagy helyettük itt is digitális megoldások, videós applikációk nyújtanak segítséget. Ne lepődjünk meg azon se, ha idegenekkel, leendő kollégákkal kell együtt megoldanunk feladatokat telekonferenciás hívás keretében.

Ha mégis személyes interjúra kerülne sor, a beszélgetés egyeztetésekor érdeklődjünk az alábbiakról:

  • Milyen előírások vannak érvényben a munkahelyen?
  • Maszkban, gumikesztyűben kell-e érkeznünk?
  • Van-e bármi egyéb tudnivalónk? (Például kisebb létszámmal, ügyeletben üzemel az iroda, ezért egy másik épületben találjuk őket, vagy készüljünk fel arra, hogy hőmérést végeznek minden irodába érkezőn.)

A bemutatkozáskor valószínűleg elmarad a jól megszokott kézfogás: ha így történik, ne lepődjünk meg és mi magunk se nyújtsunk kezet, ez ebben a helyzetben nem számít udvariatlanságnak. Nagy eséllyel érdeklődnek majd, hogyan viseltük az elmúlt időszakot? Itt nem a személyes megéléseinkre, netán sérelmeinkre kíváncsiak, koncentráljunk arra, hogy milyen sikerélményeink voltak. Ha meglévő munkahelyünkön jól kezeltük a stresszes helyzeteket, meséljünk erről, ha leépítés áldozatai lettünk, azt sem kell eltitkolnunk. És bátran vissza is kérdezhetünk: milyen volt a cég számára az elmúlt pár hónap? Hogyan kezelték a helyzetet? A válaszból sok minden kiderül, figyeljük meg, hogy kapunk-e elegendő, megnyugtató információt.

Ha videós interjúra hívtak bennünket, akkor az alábbiakat érdemes megtennünk:

  • Hozzuk a legjobb formánkat! Keressünk otthonunkban egy természetes fénnyel ellátott sarkot, és állítsuk be a laptopunkat vagy mobilunkat a legjobb szögben: a cél, hogy ne a hátunk mögött legyen a fényforrás, hanem oldalról vagy szemből világítson bennünket.
  • A háttérre is figyeljünk oda, nem árt, ha rendezett a környezetünk és nem lóg be a ruhaszárító vagy a mosatlan a képbe. Néhány alkalmazás lehetőséget ad arra, hogy elrejtsük a hátterünket egy virtuális háttérrel, érdemes ezt is kipróbálni.
  • Próbáljuk el a beszélgetést, például egy bemutatkozással, azon az eszközön, amit használni fogunk az interjú során! Sokaknak szokatlan a videós műfaj, jobb, ha megyünk néhány tesztkört, mielőtt élesben is kipróbáljuk magunkat.
  • Öltözzünk fel az interjúra! Ha nem is viselünk öltönyt vagy blézert, semmiképp ne kinyúlt melegítőben vagy pizsamában fogadjuk a hívást. Az első benyomás fontos, ráadásul itt a személyes jelenlétünkkel nem tudunk rásegíteni, legalább a külsőnk legyen megnyerő, rendezett.
  • Készítsünk magunk mellé egy pohár vizet: jól jöhet egy korty innivaló, ha kiszárad a torkunk, ha nagyon izgulunk, vagy ha időt akarunk nyerni egy kérdés megválaszolása előtt.
  • Ha kell, vegyük át pár pillanatra az irányítást! Személyes és videós interjúk esetén is bónusz jó tanács: ne várjunk arra, hogy megkérdezzenek tőlünk valamit! Ha van olyan tapasztalatunk, a munkahely számára releváns képzettségünk, amiről korábban nem esett szó, de fontosnak tartjuk és szeretnénk megemlíteni, hozzuk fel.

A sikeres videós interjúhoz további tippeket árulunk el korábbi cikkünkben.

Ne feledjük: nemcsak számunkra újdonság ez a fajta felvételiztetés, de előfordulhat, hogy a velünk „szemben” ülő interjúztatónak sincs még nagy rutinja a videós megoldásban. Ha technikailag és mentálisan is felkészülten érkezünk, figyelünk és jól kommunikálunk, ugyanúgy jó benyomásokat hagyva távozhatunk, mint egy személyes interjúról.

Amennyiben a járvány miatt kell most állást keresnünk, kattintsunk ide a hatékony segítségért, vagy válogassunk a több ezer friss állás között egyszerűen, személyes prioritásaink szerint. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, ezzel is növelve esélyeinket az elhelyezkedésre.  

 

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala