Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Fiatalok Lendületben Program az Európai Unió mobilitási projektjeként lehetőséget ad a 13 és 30 év közötti fiataloknak - köztük azoknak is, akik sikertelenül felvételiztek felsőoktatási intézménybe - arra, hogy akár egy éven át önkéntes munkát végezzenek külföldön, önköltség nélkül. Az EU mobilitási programja 2007 óta nyújt lehetőséget a fiataloknak arra, hogy külföldön önkénteskedjenek. Ezzel időt is lehet nyerni: sok fiatalnak nincs konkrét elképzelése a jövőről, vagy éppen egy sikertelen felvételi áll mögötte.

A Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság a közleményében kiemelte: ahhoz, hogy valaki önkéntes legyen, nem kell diploma, nyelvvizsga, munkatapasztalat és anyagi erőforrás sem, hiszen a program finanszírozza a többi között az önkéntesek utazását, a szállást és zsebpénz is jár.

A program része az Európai Önkéntes Szolgálat - European Voluntary Service (EVS) -, amelynek keretében az önkéntesek akár egy évet is tölthetnek külföldön. Ezalatt például segíthetnek egy nonprofit szervezetnél, lehetnek környezetvédelmi aktivisták Spanyolországban, dolgozhatnak gyerekekkel Máltán, egy farmon Hollandiában, vagy egy kulturális intézetben Lettországban. Emellett nyelvet tanulhatnak, barátokat szerezhetnek és más országok kultúráját is megismerhetik.

Önkéntes munka után könnyebb állást találni

A pályakezdőknél számít leginkább az önkéntes munka, ezzel tudják ellensúlyozni a munkatapasztalat hiányát. Az önténteskedés azt is jelenti, hogy a fiatalok látnak "belülről" munkahelyet. A legjobb, ha a vágyott munkakörhöz kapcsolódik valahogyan az, amit önkéntesként végzett valaki.

A cégek egy része azonban nehezen fogadja el munkatapasztalatként a nem fizetségért végzett munkát, sokan a "hobbi" kategóriába sorolják. Pedig az önkéntes munkával sokféle készség, kompetencia fejlődhet a fiataloknál: a kommunikáció, a tárgyalástechnika, a problémamegoldó képesség is csiszolódhat egy alapítványi munka során, de például a stressz-, illetve monotónia-tűrés és az empátia is.

Ha valaki például olyan önkéntes munkát vállal, amelyben egy nonprofit szervezet könyvelésében, adminisztrációjában segít, vagy az informatikai rendszert felügyeli, akkor ezeken a területeken szerez gyakorlatot - amit a későbbi munkakeresés során kamatoztathat. Sőt az is előfordulhat, hogy egy olyan fiatalnak kínál "fizetős" állást egy szervezet, aki korábban már önkéntesként bevált.

2016-tól kötelező lesz

Az új köznevelési törvény szerint az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele lesz 50 óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. Így tehát a fiatalok számára kötelezővé teszik az önkéntes munkát. Ez először a 2016. január 1-je után érettségizőkre vonatkozik majd.

Európa más országaiban már nagy hagyománya van a fiatalok önkéntes munkájának. Az Egyesült Királyságban például az önkéntes tapasztalat akkreditálható, ha strukturált és célorientált tanulás formájában végzi valaki. Ha a munka megfelel a követelményeiknek, bizonyos EU-tagállamok az oktatáshoz kapcsolódó területen végzett önkénteskedést elfogadják a tanulmányokat kiegészítő szakmai gyakorlatként is. Erre lehetőség van például Németországban, Spanyolországban, illetve bizonyos mértékig Olaszországban is.

Összefogás: a kormányzat, a civilek és a versenyszféra

A magyar diákok közösségi szolgálatának megszervezésére önkéntes munkával hozott létre egy ingyenes internetes felületet az evoporo Kft. A projektben részt vesz az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet önkéntességgel foglalkozó szakemberei. A közösségi szolgálati portál létrejötte a kormányzati, a gazdasági és a civil szféra összefogásának példája egy közös ügy érdekében: itt az önkéntes munkákra vonatkozó módszertani tudásanyag válik elérhetővé a nagyközönség számára.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) olyan szervezeteket és cégeket támogatna, amelyek a fiatal dolgozók civil munkáját támogatnák. Erre, ha a szándék adott, többféle lehetőség is lenne - mondta Stágel Bence, a szervezet elnöke korábban. Példaként említette, hogy nagyobb mozgásteret adhatnának a munkaadók az alkalmazottaknak az éves szabadság beosztásában, helyet és irodai eszközöket biztosíthatnának az önkéntes munka elvégzéséhez, vagy előnyben részesíthetnék a munkára jelentkezőknél azokat, akik komoly civil szervezeti tapasztalattal rendelkeznek.

Az üzleti szféra sok szereplője már elismeri, hogy az önkéntes munka is lehet egyenértékű a más formában szerzett szakmai tapasztalattal, ugyanakkor ez sajnos még nem általános gyakorlat. A fiatalok akár szélesebb körű ismereteket is szerezhetnek ilyen módon, mint a hagyományos oktatási formákkal, így célszerű lenne az önkéntességet tágabb körben népszerűsíteni. Fontos lenne, hogy a társadalom felismerje és elismerje: a fiatal önkéntesek - mivel a közért dolgoznak - kedvezményekre is jogosultak lehetnek - tette hozzá az IKSZ elnöke.