Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha állást keresünk, ne érjen bennünket váratlanul egy telefonhívás, amikor nem csak időpontot egyeztetnek velünk. Speiser Tamara, toborzási specialista szerint a munkaerőpiac rendkívüli módon felpörgött az elmúlt években, ami miatt a cégek igyekeznek lerövidíteni a felvételi folyamatot – ehhez pedig a telefon a legjobb eszköz: „Gyakorlatilag nincs idő arra, hogy akár több nap is elteljen a személyes találkozóig. A jó tapasztalatokkal rendelkező szakemberek számtalan álláslehetőség közül válogathatnak, vagyis sok esetben a gyorsaságon múlik, melyik cég nyeri meg a legjobb munkaerőt.

Mint személyesen

Ahogy a piac változásai új hangsúlyt helyeztek a telefonos interjúra, úgy annak tartalma is sokat változott a korábbi gyakorlathoz képest. Bár olykor szokatlanul hat, mégis a személyes interjúra jellemző kérdésekre számítsunk, így egy beszélgetés akár 20-30 perces is lehet.

Ha egy telefonbeszélgetés dönt - munka, álláskeresés, állásinterjú

Sokan meglepődnek, hogy a bérigény már a telefonos interjún felmerül, míg ez a kérdés korábban csak a személyes találkozáskor hangzott el. Ez nagyon fontos információ a munkáltató számára, és így az is elkerülhető, hogy a pályázó idejét rabolják, feleslegesen” – osztja meg a szakember.

Első benyomások

A telefonos interjú során számtalan kompetencia mérhető, ezért is nem mindegy, mit mutatunk meg magunkból. „Ha álláskeresők vagyunk, számoljunk azzal, hogy bármikor megcsörrenhet a telefonunk. Ha idegen számról érkezik hívásunk, mindig mutatkozzunk be” – hangsúlyozza Tamara.

A kommunikációs képességek nagyon jól mérhetőek ezen a csatornán, emellett a rugalmasságunkról is tanúbizonyságot tehetünk. „Sokat elárul egy pályázóról, hogyan kezeli a váratlan helyzetet, amit az interjú okoz, mi az első reakciója, mennyire találja fel magát. Természetesen vannak olyan szituációk, amelyek nem alkalmasak a beszélgetésre, ilyenkor jó megoldás, ha a jelölt visszahívást ajánl egy megfelelő időpontban” – tanácsolja a kiválasztási specialista.

Nem várt helyzetben derül ki leginkább, milyen szinten beszélünk idegen nyelveket. Vivien (29) vezetői asszisztens pozícióra jelentkezve szerzett tanulságos tapasztalatot: „A telefonbeszélgetés magyarul kezdődött, angolul folytatódott és németül fejeződött be. Meglepődni sem volt időm.” Az önéletrajzban tehát nem érdemes blöffölni, mert a ferdítés gyorsan kiderül.

Nehezített pálya

A telefonos kommunikáció az életünk része, mi több, valamennyi pozícióban és szakterületen is elkerülhetetlen, azonban ha interjúról van szó, sokak lába megremeg a vonal másik végén.

A telefonos interjú legnagyobb nehézsége számomra abban volt, hogy beszélgetés közben nem láttam a másik tekintetét, a reakcióit, a testbeszédét. Nem kaptam visszajelzést – ami akaratlanul is elbizonytalanított. Ezen pedig sok múlhat, mert a telefonhívás volt a kiválasztási folyamat első köre, ami alapján eldöntik, ki mutatkozhat be személyesen is” – foglalja össze Miklós (38) élete első telefonos élményét.  

Mivel az interjúztató fél információi is korlátozottak, ezért felértékelődik a pályázó mondandója és a megfogalmazás módja is a telefonos interjú során.

A szakértő tanácsai

1. Készítsünk listát!

Álláskeresőként jellemzően több céghez, hasonló pozíciókra is elküldjük a pályázatunkat. Ezeket ajánlott feljegyeznünk, hogy ha hívás érkezik, be tudjuk azonosítani, melyik lehetőségről van szó. Ha képben vagyunk, a hangunk is határozottabb.

2. Kérdezzünk!

Mivel elképzelhető, hogy a leendő munkáltatónk egy fontos döntéshozója ül a vonal távoli végén, mutassunk érdeklődést a cég és a pozíció iránt. Néhány releváns kérdés jól tükrözheti a motivációnkat.

3. Gondoljuk át előre a bérigényünket!

Tudjuk meghatározni a bérigényünket, akár sávos formában is. Fontos, hogy a megadott összeg motiváló legyen számunkra, amelyért szívesen töltenénk be a szóban forgó pozíciót.

4. Legyenek szakmai céljaink!

Még ha a jelenlegi helyzetünk a korábbi munkahelyünk elvesztése miatt kilátástalannak is tűnik, kétségbeesésünknek ne adjunk hangot, koncentráljunk az előttünk álló lehetőségekre.

5. Kerüljük a kritikát!

Ha munkahelyváltás szándékával keresünk állást, és erre vonatkozó kérdést kapunk, fogalmazzunk diplomatikusan, kerüljük a negatív vélemény-nyilvánítást az aktuális vezetőnkről, cégkultúráról.

6. Kérjünk egy rövid összefoglalót!

A beszélgetés végén kérjünk írásbeli összefoglalót a munkakörrel, személyes találkozóval kapcsolatban elhangzottakról, hogy a következő körre a legjobban fel tudjunk készülni.

+ 1  MOSOLYOGJUNK!

Bár nem látható, de a mosoly a telefonon keresztül is érezhető. A pozitív személyiség minden helyzetben nyerő!

A fenti pontokat már a pályázatunk leadásakor ajánlott átgondolni, és a magabiztos bemutatkozás garantált! Legyünk naprakészek a legfrissebb állások tekintetében is, vagy keressünk a számunkra fontos szempontok szerint. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy biztosan ne maradjunk le az álommunkánkról. Ha pedig önéletrajz nélkül jelentkeznénk, használjuk a Mobilmunkát.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, állásinterjú