Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Képzeljük magunkat az álláskereső helyébe: saját idejét és energiáját, olykor aktuális állását is feláldozza annak érdekében, hogy ott tudjon lenni az állásinterjúkon, illetve mindent belead abba, hogy jól teljesítsen. Mindezek után sok esetben soha nem hall újra a HR-es felől, és úgy érzi, még arra sem méltatták, hogy elmondják neki, miben hibázott és miért nem kapta meg az állást. A frusztráció után nemhogy a munkalehetőségről, de a cégről sem akar többet hallani, és nem ajánlja ismerőseinek sem a meghirdetett pozíciókat, sem a vállalat termékeit, szolgáltatásait.

Ez még a jobbik eset. Ugyanis a közösségi médián a kiábrándult álláskeresők negatív kommentjei ettől is súlyosabb károkat okozhatnak a cégnek.

Elméletben a vállalatok többsége tisztában van vele, hogy a sikertelen állásinterjú utáni információ visszatartás súlyosan rombolja a cég hírnevét, mégis, több száz beérkező önéletrajz és tucatnyi állásinterjú után csak kevesek képesek mindenkinek visszajelezni.

Ha mégis, akkor a jelölteket a legtöbbször csupán egy rövid köszönőlevélre méltatják, amelyben röviden közlik a tényt: ezúttal nem rájuk esett a választás. Mindezt ráadásul a felvételi folyamat végén, akár az állásinterjú után több hónappal - ekkorra azonban már a hiába való várakozás és a kiábrándultság mély nyomokat hagyott a jelentkezőben.

De mégis, hogyan jelezzünk vissza minden egyes jelöltnek személyre szólóan az állásinterjú után, amikor minden erőnk a megfelelő pályázó megtalálására megy el?

 Így jelezzünk vissza az állásinterjú után! 

Íme, 5 lépés, amely betartásával még a sikertelen pályázók is jó véleménnyel lesznek a cégről!

1.     Készítsünk és használjunk értékelő-kártyákat!

Nyilván minden állásinterjú előtt meghatározzuk, hogy milyen paraméterek alapján értékeljük a jelölteket, milyen szempontoknak kell teljesülniük ahhoz, hogy az illető felvételt nyerhessen. Ahelyett, hogy az interjú közben próbálnánk meg jegyzetelni és megjegyzéseket firkálni az önéletrajz szélére, készítsünk értékelő kártyákat, melyeken minden egyes jelöltet előre meghatározott szempontok alapján osztályozhatunk. Ez - amellett, hogy segít minket abban, hogy egységesen összehasonlíthassuk a jelölteket és teljesebb információt gyűjthessünk róluk -, arra is jó, hogy hatékonyabban oda tudjunk figyelni az illetőre beszéd közben.

2.     Foglaljuk össze a benyomásokat, és írjunk értékelést azonnal!

Ez a tanács főleg azoknak hasznos, akik pár óra leforgása alatt számos jelöltet meginterjúvolnak és fontos, hogy a részletek és adatok ne keveredjenek össze. Ne felejtsük el azt se, hogy a jelöltekről gyűjtött információt rögtön felvigyük a pályázókról szóló online követőrendszerbe.

3.     Ne halogassuk a visszajelzést!

Ha már az interjú ideje alatt tudjuk, hogy a jelölt esélyes, de még valószínűleg hetekbe telik, ameddig más ígéretes pályázókat is meghallgatunk, közöljük az illetővel a felvételi beszélgetés után, hogy nagyon jó benyomást tett, de csak 2-3 hét múlva adunk majd végső választ.  Ha az interjú úgy zárul, hogy száz százalékig biztosak vagyunk abban, hogy nem az illető a mi emberünk, ne tartsuk magunkban, mondjuk el neki rögtön. Minél többet várunk a válaszadással, annál nagyobb az esélye, hogy a jelölt mentálisan vagy akár a gyakorlatban is továbblép, és cégünkkel kapcsolatban csak a kiábrándultság és csalódottság marad benne.

4.     Legyünk őszinték, de empatikusak!

A visszajelzés arra szolgál, hogy előremutató és hasznos véleményt mondjunk a jelöltről, nem pedig arról, hogy egy rosszul szerepelt pályázó amúgy is megrendült önbizalmát romokba döntsük. Természetesen arra sincs szükség, hogy nyilvánvaló hibákat mentegessünk, más jelöltek jó vagy rossz szereplésével példálózzunk - ez utóbbi minden, csak nem professzionális. Honnan tudható, hogy jó egy visszajelzés? Onnan, hogy segíti a jelöltet a legközelebbi állásinterjún való sikeres szereplésben! Hozzunk fel konkrét példákat a beszélgetésünkből, használjuk ki a helyzetet, hogy a visszajelzésnek már nincs „tétje”, és segítsünk neki, hogyan lehetne sikeresebb.

5.      Váljunk el jó hangulatban!

Attól, hogy az illető ezúttal nem győzött meg minket arról, hogy ő lenne a legideálisabb választás a pozícióra, még nem jelenti azt, hogy később ne lenne telitalálat, vagy ne fejlődhetne úgy a karrierje, hogy pár év múlva megfelelő lehetne a cégünk számára. Azt sem zárhatjuk ki, hogy esetleg ismer valakit, akire éppen szükségünk lesz. Ez esetben pedig csak akkor fogja ajánlani vállalatunkat, ha jó hangulatban válunk el.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a felvételi folyamat során a cégről szerzett esetleges negatív benyomás is pozitívra fordulhat, ha a jelölt az interjú után személyre szóló és gyors visszajelzést kap. Ez még akkor is igaz, ha azt közöljük az illetővel, hogy nem kapta meg az állást. Megbízható és korrekt csapatnak fog minket tartani.

 

Készítette: Khojaste K

Címkék: munka, karrier, állásinterjú, siker, HR