Így hozzuk egyensúlyba a munkát és a magánéletet

Sokszor úgy érezhetjük, lehetetlen megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Hogyan lehet helytállni a munkahelyünkön, és közben elég időt fordítani a barátokra, a családra és a kikapcsolódásra? Dr. Ivan Misner, a Business Network International (BNI) alapítója és számos bestseller szerzője 5 praktikus tanácsot ad, hogyan találhatjuk meg a harmóniát az életünkben!

A CNN által a "modern networking atyjának" nevezett üzletember, Dr. Ivan Misner 30 évvel ezelőtt hozta létre a BNI-t, a világ legnagyobb, tudatos üzleti kapcsolatépítéssel foglalkozó szervezetét. Életének jelentős idejét veszi igénybe az üzleti közösség irányítása, miközben háromgyermekes apa, amatőr bűvész és feketeöves karatés is egyben. Hogyan valósítja meg az egyensúlyt az életében? Azt vallja, el kell érni a harmóniát. Ehhez érdemes megfogadni ezeket az egyszerű tanácsokat!

1. Bárhol vagyunk - legyünk ott!

Itt van három egyszerű szó, ami segítségünkre lehet a harmónia kialakításánál: "legyél itt most". Ha munkában vagyunk, ne gondoljunk arra az időre, amit nem töltöttünk előző este a családunkkal vagy a párunkkal. Ha pedig otthon vagyunk, ne töprengjünk a munkán, ami másnap vár az irodában.

Így hozzuk egyensúlyba a munkát és a magánéletet

2. Gazdálkodjunk kreatívan az időnkkel!

Ha van egy határidős munkánk, de mégis szeretnénk egy estét a családunkkal tölteni - legyünk kreatívak! Misner első könyvét akkor írta, amikor esténként a családja már nyugovóra tért, ő pedig ezután látott munkához. A leleményesség fontos: találjunk olyan módot, amivel megoldható, hogy elérjük a kitűzött célt, miközben képesnek kell lennünk időt szánni olyan dolgokra, amelyek harmóniát hoznak.

3. Engedjük el és tartsunk ki!

Az élet döntések meghozatalából áll. Gyakoroljuk, hogyan kell nemet mondani és elengedni! Eközben gondoljunk azokra a dolgokra, amelyek tényleg fontosak az életünkben, és tartsunk ki azok mellett minden erőnkkel.

4. Válogassuk meg, hogy kit engedünk be az életeünkbe!

Képzeljük el, hogy az egész életünket egy szobában éljük, és hogy ennek csak egy ajtaja van, melyen a ,,Csak bejárat" felirat szerepel. Aki bemegy, az örökre ott marad. Bár ez csak egy metafora, de amikor tényleg beengedünk olyan embereket az életünkbe, akik problémásak, akkor elég nehéz megszabadulni tőlük. Ha harmóniát szeretnénk az életünkben, válogassuk meg jobban, kit engedünk be!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Integráljunk!

Amikor lehetséges, integráljuk az életünk bizonyos tényezőit! Misner sok éven keresztül néhány hetet mindig a világtól elzártan, egy kis tóparti házban töltött egyedül. Később már magával vitte a menedzsmentcsapatát, hogy ott némi kikapcsolódással kössék egybe a munkát. Így lehet remekül kombinálni a munkahelyi és a szabadidős környezetet, és ezáltal is egyfajta harmóniát létrehozni.

"Nem kell munkamániásnak lenned ahhoz, hogy sikeres lehess. Légy kreatív, és koncentrálj arra, hogy harmónia legyen az életedben!" - osztja meg velünk filozófiáját Dr. Ivan Misner.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munka, magánélet, egyensúly, munkahely, karrier