Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Két vezető technológiai vállalat HR-vezetőjét kérdeztük meg arról, hogyan látják a digitális fejlődést, és mindez hogyan csapódik le a munkavállalók számára.

A felhő technológia előretörése

A 21. században a digitális írástudás mint készség és képesség elsajátítására mindannyiunknak szüksége van. "A munka világa is olyan irányba mozdult, ahol a technológia hatékony felhasználása a kulcs, ezért vezető technológiai vállalatként úgy gondoljuk, segítenünk kell smart userré, azaz okosfelhasználóvá tenni az embereket. Ez technológiai fejlődés természetesen átalakítja a munkaköröket is: más területekre helyezi a fókuszt, illetve nagyobb munkaerő-igényt teremt bizonyos ágazatokban” – mondta Friedl Zsuzsanna, a Microsoft Magyarország HR-igazgatója a Profession.hu-nak.

"Kutatások és saját tapasztalatunk alapján is úgy látjuk, hogy két kulcsterület van ki- és átalakulóban: a felhőszolgáltatások és a kódolás. A Microsoftnál nagy hangsúlyt fektetünk ezekre a területekre. Egyrészt iparági szintű problémát szeretnénk megoldani, mivel Magyarországon jelenleg is 20 ezer betöltetlen állás van ezen a területen, a szám pedig folyamatos nő. Másfelől a fiatalok versenyképességét is szeretnénk javítani, és hiszünk abban, hogy a mai világban, ahol minden digitalizálódik, szükség van erre a tudásra” - tette hozzá Friedl Zsuzsanna.

Másrészt az Y generáció, azaz az 1980 után születettek munkába állásával a cégeknek újfajta munkavállalói igényekkel kell szembenézniük – hangsúlyozta a Microsoft HR-igazgatója. "Az Y generáció tagjai magas elvárással lépnek ki a munkaerőpiacra, rugalmasságra vágynak és a munkahelyeiken ugyanazokat a technikai feltételeket várják el, amelyekhez otthon és a tanulmányaik során hozzászoktak. A felhő pedig pont ezt teszi lehetővé: örökre megváltozott a munkaidő és a munkahely fogalma, ma a munka akkor és ott van, amikor és ahol a felhasználó akarja, ez pedig nagyon fontos a munkavállalók és a munkaadók számára is. A Microsoftnál célunk, hogy növeljük a produktivitást, a hatékonyságot az élet minden területén, méghozzá a felhőalapú és mobil eszközök, IT-megoldások segítségével.”

Így helyezkedjünk el IT területen

Mentorokra, coachokra egyre nagyobb az igény

A technológiai változások a HR-területén is éreztetik hatásukat – hívta fel a figyelmet Bohács Bernadette, az Ericsson közép-európai HR ügyvezető igazgatója"A stratégiai fontossággal nem bíró területek a HR-en belül is súlyukat vesztik, kiszerveződnek vagy csak kikerülnek a HR szervezetből. Az automatizálható és ismétlődő feladatokat egyre inkább számítógépes rendszerek veszik át a HR-en belül is. Saját tapasztalatom szerint a vállalati stratégia megvalósítását vezető es támogató feladatok előtérbe kerülésével a változások kezelésében, menedzselésében jártas szakemberekből, az egyéni mellett a csapatok es szervezet szintjen történő hatékonyságnöveléssel foglalkozó munkatársakból, mentorokból, coachokból van napjainkban nagyobb igénye a haladó szellemű vállalatoknak.”

"A régóta hangoztatott toborzási kihívások mellett, a gyors technológiai változások miatt megnőtt a jelentősége a vállalaton belüli kompetencia fejlesztésnek, ami egyrészt az egyetemi képzésben tanultak és a vállalati valóság közötti tudás-rést hivatott betölteni, másrészt a gyakorlott munkatársak tudásának naprakészen tartásához is fáradhatatlan munkára van szükség fejlesztési programok színes skálájának biztosításával” - mondta az Ericsson HR ügyvezető igazgatója.

A jelölteknél előtérbe került a tanulási készség

Bohács Bernadette hangsúlyozta: "a gyors ütemű fejlődés miatt a felvételnél egy konkrét technológia ismeretnél fontosabb, ha valaki képes gyorsan tanulni, új tudást elsajátítani. Ez hosszabb távú gondolkodást igényel, mert az adott pillanatban olykor hirtelen nagyobb segítség lenne felvenni valakit, aki a technológiában jártas, ám a várható jövőbeli technológiai változások követésében, mi több, előidézésében sikeresebb tud lenni a vállalat olyan munkatársakkal, akikbe esetleg fektetni kell az elején az adott technológia elsajátításáért, de a későbbiekben könnyebben váltana egy újabbra.

Emellett pontosan a technológia fejlődés sebességére való tekintettel, kiemelt fontosságú a szakmai érdeklődés, a tanulási vágy, az önképzés, a csapatmunka, illetve a tudásmegosztás, hiszen sokkal hatékonyabban tanul a csapat, ha mindenki képes megosztani elképzeléseit, újításait, vagy amiről hallott, olvasott és ezeket a csapaton belül megvitatják, kipróbálják.”

„Az IKT-ban nem újdonság az innováció, hisz ebben az iparágban évente kerültek piacra a technológiák újabb és újabb generációi korábban is, az IT vagy telco szakemberek eddig sem engedhették meg maguknak, hogy hátradőljenek egy sikeres fejlesztés után. Emellett egy tehetséges mérnök a hosszú évek tapasztalatával a háta mögött, nagyon erős tud lenni abban, hogy a problémákat különböző absztrakciós szinteken lássa és kezelje. Ha ezt társítjuk az Y generációs kollegák sémákat megkérdőjelező attitűdjével, előremutató mixet kaphatunk.”

 

Készítette: Khojaste K

Címkék: munka, szakma, technológia, IT,  jövő