Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Varga Marianna gyerekként tanárnak készült, amiről tanárai Így dolgozik a teaszakértő - Varga Mariannaugyan lebeszélték, ma mégis az oktatás teszi ki munkája egy részét, még ha a tudásátadást nem is a hagyományos módon gyakorolja, hanem workshopok, szaktanácsadások formájában. Az útja nem volt egyenes idáig, a szülői útmutatást követve kertészmérnökként diplomázott, és szőlész-borászként lépett a munkaerőpiacra, majd az élet a tea felé sodorta, és ma már teaszakértőként, mi több, teanagykövetként tevékenykedik. Különleges munkanapjairól, a tea iránt érzett elköteleződéséről, bátorságról és folyamatos tanulásról beszélgettünk.

P: Mesélj a kezdetekről, hogyan indult a kertészmérnöki pályád?

Marianna: Az egyetem elvégzése után négy évet az egri borvidéken dolgoztam, majd egy szezont Ausztráliában egy nagy borászatnál. A kint töltött idő után szerettem volna az angoltudásomat csiszolni, finomítani a rám ragadt déli akcentust, így a következő állomásom London lett.

P: Ahol aztán, valószínűleg egyáltalán nem a véletlennek köszönhetően, kapcsolatba kerültél a teával.

Marianna: Igen, az angol fővárosban találtam egy teakereskedő céget, ami nagyon magával ragadott: bevonzott a teák illata, és a benyomás olyan erősnek bizonyult, hogy az önéletrajzomat is ott hagytam – mire kiértem a metróig, már hívtak is, hogy hétfőn menjek be interjúra. Bár hat hónapra terveztem a kint létet, hat évre ragadtam ott, aminek a teatudásom nagy részét is köszönhetem. Supervisorként kezdtem, menedzserhelyettesként folytattam, közben okleveles teaszakértővé váltam, és már teaklubbokat is vezettem, így alakult, hogy a borkóstolókat végül teakóstolókra cseréltem. 

P: Mit takar a teaszakértői képesítés?

Marianna: Nagyon sokrétű tudást szereztem a teákról, tanultam teakultúrát, teatörténelmet, teatermesztést, -feldolgozást, és persze eladást és kóstoltatást is, amihez a kertészmérnöki végzettségem nagyon jó alapokat adott. Ezt most igazán tudom kamatoztatni, hiszen már egy éve teatermesztéssel is foglalkozom.

Így dolgozik a teaszakértő - munka, szakma, hivatás

P: Ma már a tea a főállásod, bár hazánk nem tekinthető épp teanagyhatalomnak. Hogyan alakult az utad a hazatérés után?

Marianna: Abban biztos voltam, hogy a teás vonalat szeretném továbbvinni, de akkoriban, 2012-ben még nem igazán voltak teaházak, így lehetőség sem volt arra, hogy teaszakértőként helyezkedjek el. Az angol nyelvtudásomat kihasználva beszerzőként kezdtem el dolgozni, és mivel nem akartam veszni hagyni a teával kapcsolatos hatalmas tudást, munka mellett belevágtam a saját teás cég felépítésébe is, lépésről lépésre. Először teawebshopot nyitottam, majd kóstoló workshopokat tartottam, és évek alatt jutottam el odáig, hogy ma már csak ezzel foglalkozom.

P: A korábban említett teatermesztés is a szakmai portfóliód része. Hogyan váltál teanagykövetté?

Marianna: Tavaly januárban, Hollandiából indult egy európai teatermesztési projekt, „Termeljünk helyit, fogyasszunk helyit!” mottóval. Ez egy holland kertész kezdeményezése, aki kinemesítette a tea hidegtűrő változatát arra, hogy ez az értékes növény Nyugat-Európában is termeszthetővé váljon. Ő keresett teanagyköveteket a kontinensen, hogy próbatermesztés keretében gyűjtsünk minél több tapasztalatot, és amikor eljutott hozzám a felkérés, örömmel mondtam rá igent, mert hatalmas szakmai kihívást láttam, látok benne. El is kezdtük az együttműködést, kiutaztam a céghez, ahol megtanítottak a termesztésre, szedésre, feldolgozásra, és 2018 nyarán meg is történtek az első teakert ültetések. Túl vagyunk az első évünkön, most újraültettünk, gyűlnek a tapasztalatok, de jócskán van még mit tanulnunk.

P: Mára egészen szerteágazó lett a teával kapcsolatos tevékenységed. Hogyan néz ki egy átlagosnak mondható munkanapod, munkaheted?

Marianna: Mivel egyelőre minden folyamatot egyedül csinálok a márkaépítéstől a teaprogramokon át egészen a teakerti munkáig, ezért igyekszem tudatosan, előre beosztani a heteimet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy többnyire két hétre előre tudom a dolgom: jellemzően egy napot csak az online feladatokra szánok, ez az ún. alkotói napom, van egy nap, amikor a termelőkkel tartom a kapcsolatot, meglátogatom őket, vagy telefonon konzultálok velük, hetente egy-két napot töltök a saját kertemben, közben pedig készülök a workshopokra, amelyeket szintén nagyjából kétheti rendszerességgel szervezek. A tervezés és az átgondolt időbeosztás tehát elengedhetetlen ehhez a munkához, ahogy a vállalkozói szemlélet is. De ez utóbbit mindig is a magaménak éreztem, az előrelátásban pedig igyekszem folyamatosan fejlődni, hiszen a határidőket nekem kell felállítanom, ami egészen más, mint az adott keretek között működő alkalmazotti lét. 

Pályaváltás

P: Számodra mi a legnagyobb nehézség vagy kihívás ebben a munkában?

Marianna: Bár a teaprogramokkal, céges tréningekkel már hat éve foglalkozom, de mivel még sokak számára újdonságként hat a tea világa, komoly hangsúlyt kell fektetnem az emberek edukációjára a témában, hogy több évtizedes berögződéseket hagyjanak maguk mögött és nyissanak a teakultúra felé – akárcsak a minőségi bor- és kávéfogyasztás felé, ami ma már magától értetődőnek tekinthető. Ez állandó kihívás, de látom a kezdődő pozitív változást, ami újabb és újabb motivációt ad a munkámhoz. Ami pedig a teatermesztést illeti, ennek eredményessége nem csak rajtam múlik, én természetesen beleteszem a magam részét, de ez még csak egy próba, és néhány év múlva tudjuk majd megmondani, hogy az éghajlat, a helyi adottságok alkalmasak-e a termesztésre vagy sem. A kockázattal tehát számolni kell.

P: Mit tanácsolsz azoknak, akik hozzád hasonlóan valami olyanba terveznek belefogni, amivel előttük még senki nem foglalkozott? Mi az, ami elengedhetetlen a helytálláshoz ezen a megálmodott területen?

Marianna: A bátorság és a szenvedély nélkülözhetetlen a kitartó munkához, és ugyanilyen fontos alappillér a szakmai felkészültség is. Ha valaki itthon egészen újnak számító dologba kezd, mindenképp tájékozódjon róla külföldön, ha teheti, vegyen részt tanfolyamokon. A tanulás nem csak az elinduláskor lényeges, de folyamatosan szükség van az ismeretek bővítésére, én például idén Skóciában voltam egy képzésen, és van külföldi konzulensem is. És még egy jó tanács: aki elkötelezett az ötlete, célja mellett, az hagyja figyelmen kívül a negatív megjegyzéseket – rám is sokan néztek kérdően, amikor belekezdtem, és olyan véleményt is kaptam, hogy ebből nem tudok majd megélni. Nem lett igazuk, ezért én azt vallom, hogy amiben hiszünk, amellett tartsunk ki, és a befektetett időnek, energiának meglesz az eredménye.

Ahogy a fenti példa mutatja, karriert olyan területen is építhetünk, amiről korábban nem is tudtuk, hogy létezik. Ha ilyesmiben gondolkodunk, ne habozzunk megtenni az első lépést! Amennyiben a pályaváltásban látjuk a jövőnket, itt gyűjthetünk értékes információkat, itt pedig a legfrissebb álláshirdetések között szemezgethetünk. Az álommunkánk garantáltan létezik, találjuk meg mihamarabb!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, hivatás, kitartás, bátorság