Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egyre ritkább az az eset, amikor valaki évtizedekig ugyanannál a cégnél, akár ugyanabban a pozícióban dolgozik. Adja tehát magát, hogy a munkahelyváltásaink között kisebb-nagyobb szünetek lehetnek, de be kell ismernünk, hogy a HR-esek érdeklődve vizsgálják az önéletrajzunkban lévő lyukakat. Vajon miért hagytuk ott az előző munkahelyünket, és miért csak egy év múlva helyezkedtünk el újra?

Sok álláskereső attól tart, hogy lustának vagy alkalmatlannak tűnhet a munkáltató szemében: hiszen ha hosszabb időszak alatt nem tudott munkát találni, akkor nem is lehet igazán értékes a munkaerőpiacon. Az aggodalom nem teljesen oktalan, de ne tulajdonítsunk túl nagy jelentőséget a kihagyásnak, koncentráljunk arra, hogy az erősségeinket hangsúlyozza ki jelentkezésünk.

A Glassdoor témában készített összeállítása szerint a koronavírus ebben a témában is szemléletváltást hozott. Az elmúlt másfél év sokak számára tartogatott váratlan munkanélküliséget, a munkáltatók pedig egyre elnézőbbek az önéletrajzokban tátongó lyukakkal szemben. Lássuk, hogyan érdemes kezelnünk a kérdést!

David Wiacek karrier coach szerint nem szabad a munkanélküliség miatti szorongásra hallgatnunk álláskereséskor: „Az ügyfeleim sokszor arra pazarolják az értékes időt és energiát, hogy amiatt aggódnak, hogyan fogja a munkanélküliség rontani az esélyeiket.” Szerinte a nyomasztó gondolatok sokszor odáig fajulnak, hogy sokan az állásra jelentkezésig sem jutnak el, annyira tartanak a visszautasítás gondolatától.

Pedig nem titok, hogy a munkáltatók fel akarnak venni valakit az adott állásra: tehát inkább azt figyelik, miért lehetünk alkalmasak, semmint azt, hogy miért nem. Jelentkezzünk tehát, nincs vesztenivalónk! Ha pedig behívtak az állásinterjúra, ne feszengjünk a kérdés miatt, hanem készüljünk fel rá!

Így válaszoljunk!

Készüljünk fel arra, hogy meg fogják kérdezni a szünet(ek) okát.

„A legnagyobb probléma abból adódik, hogy az álláskeresők nem készülnek fel a nehéz kérdésekre. Minél kevésbé átgondoltak vagyunk, annál jobban aggaszthat az interjúztató reakciója.” Ha magabiztosan állunk a helyzet elé, és minden kérdésre tudunk felelni, sokkal jobb esélyekkel indulunk az állásért, állítja a Glassdoor szakértője.

„Érdemes az interjú előtt átgondolni, mit fogunk mondani az önéletrajzunkban szereplő lyukakról. Írjuk fel egy papírra a válaszainkat, és csiszolgassuk addig, amíg nem érezzük tökéletesnek.” A szakember szerint jó ötlet egy barátunkkal elpróbálni a beszélgetést. Ezzel nemcsak gyakorlatot szerezhetünk, de olyan kérdések is felmerülhetnek, amik felett elsiklottunk.

Legyünk őszinték!

Attól, hogy munkanélküliek voltunk rövidebb-hosszabb ideig, még nem biztos, hogy ez automatikusan problémát jelent az interjúztató szerint. Ha elveszítettük a munkánkat, beszélhetünk a körülményekről, esetleg arról is, hogy ha a mi hibánkból történt, milyen tanulságokat vontunk le a történtekből. Soha ne hazudjunk a távozásunkkal kapcsolatban, kicsi a világ, és könnyen visszaüthet a lódítás. Fogalmazzunk tényszerűen, és akkor se mondjunk rosszat korábbi munkáltatónkról, ha minden okunk megvan rá: rossz fényt vethet ránk, ha szidjuk a korábbi főnökünket, ráadásul nem is tartozik az interjúztatóra.

Ha mi mondtunk fel, akkor arról is szót ejthetünk, mit keresünk az új munkahelyen vagy milyen képességeinket tudnák a leginkább kiaknázni az adott cégnél.

Olyan is előfordulhat, hogy családi okok (például szülő ápolása, gyereknevelés vagy saját betegségünk) miatt nem tudtunk hosszabb ideig munkát vállalni. Ilyenkor nem kell a személyes részletekbe mélyebben belemennünk, elegendő lehet, ha annyit mondunk, hogy egy családi ok miatt nem dolgoztunk, ami most már nem akadályozza a munkába állásunkat.

Ne szégyelljük a helyzetünket!

Bárhogy is közelítjük meg a kérdést, törekedjünk arra, hogy ne tűnjön úgy, mintha a körülményeink áldozatai lennénk. Szégyennek ebben a helyzetben helye nincs: sugározzunk magabiztosságot, üzenjük azt, hogy szeretnénk változtatni, munkába állni, hiszen ezért vagyunk az állásinterjún!

Ne időzzünk sokat a kérdésen!

Válaszaink legyenek rövidek és tényszerűek – így közvetetten is arra terelhetjük a beszélgetést, hogy mik azok a tapasztalataink, képességeink, amik a megpályázott állás betöltésére alkalmassá tesznek.

Egy kivétel van azonban, amikor érdemes hosszabban kifejteni a munka nélkül töltött időt: ha a szünetet hasznosan töltöttük. Ilyen példa lehet, ha elsajátítottunk egy új szakmát, nyelvet tanultunk vagy önkénteskedtünk valahol. Minden önfejlesztéssel töltött percről érdemes említést tennünk, hiszen ez bizonyítja, hogy nem ültünk tétlenül.

 A fenti tippekkel magabiztosan vághatunk bele az álláskeresésbe! Ha úgy érezzük, készen állunk, személyre szabottan kereshetünk új kihívásokat a több ezer friss álláslehetőség között! Töltsük fel frissített önéletrajzunkat ide, a naprakészség érdekében pedig kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala