Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Leendő munkáltatónk a személyes beszélgetés alkalmával szeretne minél többet megtudni arról, hogyan dolgozunk, mennyire vagyunk együttműködőek kollégáinkkal, hogyan kezeljük az esetleges konfliktusokat, jól viseljük-e a stresszt, rendelkezünk-e a munkakör szempontjából lényeges készségekkel, szaktudással. Minderről a leghitelesebb képet az adhatja, ha beszámolunk a korábbi munkahelyeinken érvényes gyakorlatról, példákkal igazolva mondandónkat. Kránitz Éva álláskeresési szakember tanácsai következnek.     

1.    Miért nem fejezte be felsőfokú tanulmányait?

Amennyiben a megpályázott munkakör felsőfokú végzettséget igényel, elhangozhat ez a kérdés. Legyünk őszinték, de ne sajnálkozzunk, és ne érezzük magunkat értéktelenebbnek a többi jelentkezőhöz képest. Számtalan nyomós oka lehet, amiért nem fejeztük be a főiskolát, nem csak a lustaság! Ha a családunkban történt váratlan esemény jelentett akadályt, arról csak annyit mondjunk, ami feltétlenül szükséges. Amennyiben a megkezdett szak nem az érdeklődésünknek megfelelő volt, említsük meg, milyen új irányt választottunk, és ezen a területen milyen sokrétű tudást gyűjtöttünk az évek alatt. Az is előfordulhat, hogy a megélhetésünket biztosító munkával nem volt összeegyeztethető a tanulás – ez esetben bátran hangsúlyozzuk ki, milyen hasznos tapasztalatokat szereztünk az adott munkahelyen, amiből a mai napig sokat profitálunk.

Így beszéljünk a múltról - álláskeresés, állásinterjú, felkészülés

2.    Mi az, amit legkevésbé szeretett a legutóbbi munkájában?

Elképzelhető, hogy a váltást több tényező is indokolta: nem volt jó a viszonyunk a főnökünkkel, nem tudtunk azonosulni a cég szellemiségével, elégedetlenek voltunk a juttatásokkal, vagy a feladatok nem jelentettek kellő kihívást számunkra. Ahelyett, hogy részleteznénk ezeket, egyet emeljünk ki, és röviden foglaljuk össze. Tartózkodjunk a kritikus megjegyzésektől, a választ inkább fordítsuk a javunkra. Hivatkozhatunk például arra, hogy a megnövekedett fluktuáció csökkentette a vállalati morált, és a korábbi jól működő csapat szétzilálódott, mi viszont egy hatékony, támogató légkörben szeretnénk dolgozni. Arról is beszélhetünk, hogy korábbi munkahelyünkön nem volt előrelépési lehetőség, ezért egy fejlődő, stabil cégben látjuk karrierünk további állomását.  

3.    Végzett-e valaha olyan munkát, amely jelentősen meghaladta a munkakörét?

A kérdező arra kíváncsi, hogy mennyire tudunk elköteleződni egy munkahely mellett, hajlandóak vagyunk-e pluszmunkát végezni, vagy a szabadidőnkből áldozni az eredmények érdekében. Érdemes előre átgondolni a válaszunkat, és azt, hogy mi a tervünk a jövőre nézve. Amennyiben szeretnénk előrelépni karrierünkben, ahhoz feltehetően nagyobb teljesítményt kell nyújtanunk, és néhány korábbi extra vállalásunk említésével erről tanúbizonyságot tehetünk. Ha azonban azért keresünk új állást, mert a korábbi munkakörünkben nem tudtuk megtartani a munka és magánélet egyensúlyát, fejezzük ki lojalitásra való törekvésünket, de hangsúlyozzuk, hogy a folyamatos felelősségvállaláshoz és hatékony munkavégzéshez fontos számunkra a töltekezés, és a minőségi szabadidő. 

4.    Meséljen a korábbi munkája során felmerült legsúlyosabb nézeteltéréséről főnökével, munkatársával vagy beosztottjával!

Ezt a kérdést hallva semmiképp se kezdjünk el szabadkozni arról, hogy olyan jó kapcsolatokat ápoltunk előző munkahelyünkön, hogy soha nem volt konfliktusunk. Ez egyrészt biztosan nem lenne igaz, másrészt az interjúztatót az érdekli, képesek vagyunk-e felismerni, és megfelelően kezelni az esetleges nézeteltéréseket. A legjobb tehát, ha néhány mondatban vázolunk egy ilyen helyzetet: a kiváltó okot, hogy mit tettünk, hogy megértsük a másik nézőpontját és hogyan oldottuk fel a feszültséget. A legjobb, ha mindezt párbeszédes formában tesszük, így pontosabb képet adhatunk saját reakcióinkról, de ne tartson néhány percnél tovább a példánk.

5.    Eddigi eredményei alapján sikeresnek érzi magát?

Válaszunk önismeretünket nagymértékben visszatükrözi, ahogy azt is, hogy képesek vagyunk-e az önálló célkitűzésekre, és ragaszkodunk-e terveinkhez. Hogy mi a siker, az mindenkinek mást jelent, de igyekezzünk a munkánkkal, teljesítményünkkel kapcsolatos eredményeinket felmutatni, öntömjénezés nélkül! Elmondhatjuk, honnan indultunk pályánkon, és milyen mérföldköveket érintettünk eddig. Beszámolhatunk arról is, hogy mivel motiváljuk magunkat céljaink elérésében, és hogyan tervezzük meg az előttünk álló utat. A konkrét sikereken túl megemlíthetjük, milyen szakmai kapcsolatrendszert építettünk ki az évek alatt, vagy milyen képzésekkel fejlesztjük magunkat, hogy távolabbi céljaink is elérhetővé váljanak számunkra.

Kövessük a szakértő útmutatását, és készüljünk fel az esetleges kellemetlen kérdésekre is. Amennyiben még keressük a nekünk való munkahelyet, tartsuk szemünket a legfrissebb lehetőségeken, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Frissítsük önéletrajzunkat, és jelentkezzünk minél több helyre. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, állásinterjú, felkészülés