Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem elég megszerezni az új állást, meg is kell tartani! Nem kell a próbaidő alatt folyamatos rettegésben élnünk, de van pár dolog amire bizony oda kell figyelni – ilyenkor különösen!

A GlassDoor blog összeállítása alapján az alábbi hibák az állásunkba is kerülhetnek:

Ha azt feltételezzük, hogy végleg nyert ügyünk van

A GlassDoor által megkérdezett szakértő szerint a próbaidőt inkább tekintsük az állásinterjú meghosszabbításának: ez az időszak nemcsak arra szól, hogy mi bizonyítsunk, igyekezzünk azt is feltérképezni, hogy tetszik-e az új munkahely, el tudjuk-e magunkat képzelni ott hosszú távon.

Ha túl hamar és túl széles körben kürtöljük szét a nagy hírt

Várjunk az örömünk megosztásával a véglegesítésünkig, és akkor se feltétlen osszunk meg túl személyes információkat. Sok vállalat egyenesen tiltja a szerződésben a Facebook-on és egyéb online felületeken való, cégre, munkatársakra vonatkozó megosztásokat, még akkor is, ha kifejezetten jó szándékú lenne az üzenetünk. Azt pedig talán nem is kell külön magyarázni, miért tilos jelenlegi vagy korábbi munkahelyünket becsmérlő üzeneteket közzétennünk... 

Ha már az első napokban késünk vagy rossz munkát végzünk

Később sem ildomos elkésni vagy gyenge minőségű munkát végezni, de ha már korábban bizonyítottunk, akkor megértőbbek lehetnek a kisebb bakikkal. Az első hetekben azonban különösen figyeljünk oda arra, hogy mindig időben megérkezzünk, és nagyon hasznos ha korán találunk valakit a munkatársak között, aki segít beavatni bennünket új munkahelyünk íratlan szabályaiba is.

Ha mindent jobban tudunk

Konstruktív javaslatainkkal, jobbító ötleteinkkel várjunk egy kicsit: ha rögtön a második nap szeretnénk megreformálni a cég folyamatait, akkor nem biztos hogy sok támogatást kapunk, ráadásul bármilyen segítő szándékkal is tesszük, könnyen okoskodónak tűnhetünk. Bölcsebb dolog akkor előállni új ötleteinkkel, ha már megszereztük a kollégák bizalmát és ők is nyitottabban állnak felvetéseinkhez.

Hogyan veszítsük el az állásunkat 10 nap alatt?

Ha személyes ügyintézésre használjuk a munkaidőt

Ha már az első napon türelemre intjük a felettesünket, miközben autószerelőnkkel alkudozunk telefonon, gyorsan összegyűlhetnek a rossz pontjaink. Elképzelhető, hogy később e téren rugalmasnak bizonyul a munkahelyünk, de ne feltételezzük előre, hogy a napközbeni ügyintézés, telefonálás, magáncélú internetezés belefér az első pillanattól.

Ha túl gyorsan szeretnénk előléptetést vagy fizetésemelést

Teljesen természetes az előrelépés iránti vágy, de ne rohanjunk előre. Ha recepciósként kezdünk el dolgozni, akkor nem reális vágy fél éven belül az ügyvezetői pozíció, ugyanígy nem valószínű, hogy rögtön a próbaidő végén fizetésemelést kapunk. Puhatolózzunk, érdeklődjünk, hogy miként, milyen időszakonként várható változás, de legyünk tisztában a lehetőségekkel is és így építkezzünk karrierünkben lépésről lépésre.

Egy kis odafigyeléssel és lelkesedéssel messzire juthatunk új munkahelyünkön, de azt is tartsuk szem előtt, hogy mindig van választásunk. Figyeljünk a legfrissebb álláslehetőségekrekérjünk hírlevelet és Facebook értesítését. Ha tovább növelnénk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide, vagy használjuk a Mobilmunkát, ahol önéletrajz nélkül is pályázhatunk.

 

Készítette: Profession.hu