A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) kezdeményezi a kormány, a munkáltatói szervezetek és a szakszervezetek részvételével az országos bértárgyalások haladéktalan megkezdését - írják a "Tisztes béreket, hogy a dolgozók meg tudjanak élni a keresetükből" című dokumentumban.

A munkavállalói érdekképviselet célja az, hogy a lehető legrövidebb időn belül megállapodás jöjjön létre a minimális bér, a bérminimum és az országos bérajánlás mértékéről. A szövetség ragaszkodik ahhoz, hogy a kötelező elemek mellett legyen bérajánlás is.

Felzárkózás a létminimumhoz

Az MSZOSZ legfontosabb célja a dolgozói szegénység megszüntetése Magyarországon. Mint közleményükben írják: "tarthatatlan állapot az, hogy a magyar dolgozók jelentős részének nettó keresete nem éri el a létminimum értékét. A kötelező legkisebb munkabérek és a létminimum közötti jelentős különbség egy lépésben nem szüntethető meg, ezért kezdeményezzük egy középtávú felzárkózási megállapodás létrehozását."

A magyar dolgozók az elmúlt években jelentős reálkereset-veszteséget szenvedtek el. Az adórendszer átalakításának következményeként különösen az átlag alatti keresetűek jártak rosszul. Ezzel a folyamattal párhuzamosan fokozatosan nőttek a munkaterhek, a Munka törvénykönyve új szabályai sokak jövedelmét csökkentették - véli az MSZOSZ.

Béremeléssel tartanák itthon a munkaerőt

A magyarországi munkajövedelmek nem tükrözik a teljesítményeket, minden adat azt bizonyítja, hogy a magyar munka nincs értékén megfizetve. A szakszervezet szerint azokban az ágazatokban, ahol veszélyes helyzeteket okozott az alacsony bérek miatti elvándorlás, azonnali béremelést kell megvalósítani.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ma, amikor a kormány a válságból való kilábalásról beszél és előrejelzései szerint a következő évben érezhető növekedéssel számol, jogos követelés, hogy a keresetek reálértéke is érzékelhetően növekedjenek.

Ennyi lenne a minimálbér

Az MSZOSZ a 2014. évben a kötelező legkisebb munkabér és a bérminimum 6 százalékos, a keresetek 4,5 százalékos növekedését tartja szükségesnek. Ennek megfelelően a minimálbér 104 ezer, a bérminimum 121 ezer forint legyen - jelezték a közleményben. (A minimálbér 2013-ban 98 ezer, a bérminimum pedig 114 ezer forint.)

Mint arról a Profession.hu már korábban beszámolt: a LIGA Szakszervezetek is meghatározta, hogy mekkora minimálbér- és bérminimum-emelést tartana szükségesnek. Ők úgy határozták meg, hogy a bérből és fizetésből élők részére a jövő évi inflációs várakozás és a várható GDP-növekedés összegének megfelelő bruttó béremelését tartanának szükségesnek. 2 százalékos gazdasági növekedés és 2,4 százalékos infláció esetén ez 4,4 százalékos bruttó béremelést jelentene, a minimálbér esetében pedig 5,4 százalékosat.

A LIGA a minimálbéren élők felzárkóztatását úgy oldaná meg, hogy az ő esetükben a fent megfogalmazott általános béremeléshez képest +1 százalékos lenne a növekedés, tehát 2014-re 103 292 forintra nőne a minimálbér.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: minimálbér, bérminimum, fizetés, béremelés, szakszervezet, 2014