Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munka sokak életében amolyan szükséges rosszként van jelen. Valóban igaz, hogy szükséges, hiszen a mindennapi élet pénzbe kerül, amit meg kell keresnünk, az azonban egyáltalán nem mindegy, milyen módon tesszük ezt. Ha gyomorgörccsel indulnak a reggelink, megbecsülés helyett kizárólag kritikában van részünk, nincs időnk ebédelni és még este hétkor is a számítógép előtt ülünk, biztosan nem vagyunk jó helyen, aminek nemcsak a magánéletünk, de az egészségünk is komoly kárát láthatja: kutatások igazolták, hogy a heti 39 óránál több munka hosszú távon akár már az életünket is megrövidítheti. Lássuk, mit tehetünk!

Vegyük észre

Bár bőven akadnak olyanok, akiknek nem okoz gondot, hogy tisztázzanak egy-egy felmerülő nehézséget, nézeteltérést a felettesükkel, azonban náluk is többen vannak azok, akik magát a problémát sem ismerik fel, vagyis, hogy a munkahelyi viszonyok, a túl sok feladat, a szűk határidők, a nem megfelelő csapatszellem megkeserítik a mindennapjaikat. Cselekvés helyett egyszerűen belenyugszanak a kialakult helyzetbe, amely szépen lassan felemészti minden energiájukat, és úgy gondolják, ez a természetes, akár annak az árán is, hogy nem tudnak elég időt a pihenéssel vagy a családjukkal tölteni, sőt az sem ritka, hogy már a kiégés jeleit is tapasztalják.  Akikre mindez igaz, gyakran aposztrofálják magukat gyengének, és vélik úgy, hogy mindenki más is ezen megy keresztül, csak náluk jobban kezelik a velük szemben támasztott elvárásokat vagy épp a visszajelzés hiányát.

Ideje szakítanunk a fenti téveszmével, és meghúznunk a vészféket!

Gyilkos munkahely? Van kiút! - munka, stressz, megoldás

Lépjünk tovább okosan

Bármilyen kilátástalannak is tűnik aktuálisan az életünk, biztosan megtalálhatjuk a módot a változtatásra. Ne feledjük, hogy kizárólag mi képviselhetjük a saját érdekeinket, és állhatunk ki önmagunkért. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, érdemes végiggondolnunk, min is szeretnénk változtatni, azaz milyen körülményekre, munkaidőre, bérezésre vágyunk igazán. Nehezebb a dolgunk, ha évek óta küzdelmes a munkánk, de törekedjünk az őszinteségre, és ne higgyük elérhetetlennek a nyolc órás munkaidőt vagy a támogató munkahelyi légkört. Kérdezzük meg ismerőseinket, ők hogyan is dolgoznak, illetve ide kattintva is hiteles vélemények alapján tájékozódhatunk számtalan hazai munkáltatóról. Az összegyűjtött információk alapján célozzuk meg azokat a munkahelyeket, amelyek számunkra megfelelőek lehetnek, és amelyek mellett képesek leszünk megőrizni munkánk és magánéletünk egyensúlyát. Ezt az értéket semmi esetre se tévesszünk szem elől, ellenkező esetben újra a mostanihoz hasonló helyzetben találhatjuk magunkat!

Tartsuk kezünkben az irányítást

A következetesség tehát a legfontosabb, amennyiben új állást szeretnénk találni, és pályázni kezdünk, de ez igaz abban az esetben is, ha aktuális munkaszerződésünk, anyagi helyzetünk, családi állapotunk ezt nem teszi lehetővé, és maradnunk kell. Ha ugyanis már felismertük, hogy baj van, és azt is tudatosítottuk magunkban, mi zavar bennünket a legjobban jelenlegi munkahelyünkön, anélkül is tehetünk lépéseket a megoldás felé, hogy felmondanánk. Ehhez nagy adag elszántságra és önmagunkba vetett hitre lesz szükségünk! Írjuk újra a határainkat, vagyis mondjuk ki nyíltan, de udvariasan vezetőnk felé, hogy mennyi feladatot tudunk egy-egy munkanapon teljesíteni, és mi az a munkaidő, ami számunkra elfogadható. Ne riadjunk vissza a felettesünkkel való beszélgetéstől, ugyanis kiderülhet, hogy számára nem volt világos, mennyi teendőnk van, és hogy milyen sokat túlórázunk. Amennyiben közvetlen kollégáink között nem érezzük jól magunkat, ezt is megoszthatjuk főnökünkkel, és kérhetjük, hogy másik részlegen, vagy az iroda egy másik sarkában kaphassunk új helyet, de akár munkatársunkkal közvetlenül is rendezhetjük a viszonyt. Ugyanígy felvethetjük a fizetés vagy a munkafeltételek kérdését is, de mindig maradjunk higgadtak, düh és sértettség nélkül kommunikáljunk arról, amin változtatni szeretnénk. 

Ismerős a helyzet? Csak rajtunk múlik, hogy megszokjuk vagy megszökünk belőle. Ne feledjük, hogy mindig van választásunk, és a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet, amikor is hiány van nagy tudású és tapasztalt szakemberekből, szintén nekünk kedvez! Nézzünk szét még ma a több mint 12.000 friss állás között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Töltsük fel önéletrajzunkat ide, és váljunk láthatóvá a munkáltatók számára. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy ne maradjunk le egyetlen munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, stressz, túlóra, megoldás