Az elemzések elkészítésekor a Hays Hungary szaktanácsadói az elmúlt év toborzási és kiválasztási folyamatai során tapasztaltakra támaszkodtak.

Könyvelés és pénzügy

Magyarországon nagyon szívesen nyitnak a multinacionális cégek szolgáltató központokat: újak is jönnek, de a már meglévők is folyamatosan bővülnek. A válságban túlélésre játszottak a vállalatok, ám mostanra elég sok vállalat tesz lépéseket alternatív irányba.

A pénzügyi szektor azonban még mindig kihívásokkal küzd. Még mindig magas az igény az angol nyelvet kiválóan beszélő, komplex könyvelői és/vagy adózási tapasztalattal rendelkező szakemberekre.

Gigantikus fizetésekkel sokkol egy bérfelmérés

Üzleti szolgáltató központok

Magyarország még mindig az egyik legvonzóbb helyszín az újonnan megalakult megosztott szolgáltatási központok számára. A folyamatos növekedésnek köszönhetően a vállalatok frissen végzett fiatalokat vesznek fel, de a több éves tapasztalattal rendelkező jelöltek is keresettek. A munkaerőpiac az utóbbi években megváltozott, a korábbihoz képest jóval nagyobb a verseny.

A jelöltek több állásajánlatot is kapnak, így a cégek gyors kiválasztási folyamatra kell, hogy felkészüljenek, ha a megfelelő szakembereket szeretnék alkalmazni. A felmérés kiemeli, hogy különösen nagy lesz az igény a franciául beszélő dolgozókra az idén, de a ritkább nyelvek, mint a holland, a norvég, az arab és a svéd is keresett lesz. A három nyelven beszélő pályázókra lesz egyre nagyobb igény.

  Gigantikus fizetésekkel sokkol egy bérfelmérés
  

Építőipar, ingatlan beruházások

A beruházási és építkezési szektor még mindig stagnál, ennek oka, hogy a lakóövezetekben még mindig alacsony a hajlandóság az ingatlan építésére és vásárlására. Ezen felül hazánkban továbbra is érvényben van a "pláza stop". Képzett szakemberekből túlkínálat van, ám a nyelveket beszélő és megfelelő tapasztalatokkal rendelkező jelöltekre továbbra is nagy a kereslet. A fizetések várhatóan stagnálni fognak 2014-ben. 

Gigantikus fizetésekkel sokkol egy bérfelmérés

Mérnöki szektor és termelés

Továbbra is keres szakembereket a feldolgozóipar, az autóipar, valamint a gumi-, a fém- és a műanyagipar. A legnagyobb fizetésemelkedés a hegesztés és szerszámhasználat terén várható, az idegen nyelveket beszélő jó szakemberek ugyanis az utóbbi időben tömegesen hagyták el az országot. Ezekben a munkakörökben akár 30-50 százalékkal magasabb bért is kaphatnak a jól képzett, nyelveket beszélő szakemberek.

Gigantikus fizetésekkel sokkol egy bérfelmérés

IT-fejlesztés és telekommunikáció

A képzett számítógépes programozókra hatalmas kereslet mutatkozik majd az idén. Ezen kívül számos web és mobil alapú technológia terén fokozódik még a kereslet. A startup szektor erősödni fog, a vállalati szektorban pedig a szakmai tudáson kívül a kommunikációs készségek és a csapatmunka elengedhetetlen követelménnyé válik a toborzás során.

Gigantikus fizetésekkel sokkol egy bérfelmérés

HR és tréning

A Hays Hungary elemzése szerint számos vállalat központosította HR funkcióit, főleg a nyugat-európai cégközpontokban, a junior HR funkciók azonban megmaradtak helyi szinten. Ennek a trendnek köszönhetően az angol nyelv magabiztos ismerete elengedhetetlen feltétel lett a kiválasztás során. A másik folyamat a minőségi váltás, amely abban figyelhető meg, hogy a vállalatok már egyre inkább az összetett készségekkel rendelkező jelölteket keresik.

Gigantikus fizetésekkel sokkol egy bérfelmérés

Élettudományok, egészségügy

Az utóbbi évek legkeresettebb pozciói a klinikai kutatási menedzser, a gyógyszertermék fejlesztők, az orvostechnológiai szakértők és a speciális tudással rendelkező gyógyszertechnológiai szakértők voltak. A gyógyszercégek kereskedelmi tevékenysége változik, egyre inkább az online és a telefonos irányba fordulnak. A sales tevékenység utóbbi időben tapasztalható lassulása megállt, így egyre nagyobb az igény a képzett és tehetséges értékesítési szakemberekre. A piac gyors változása és a kialakuló új pozíciók nem feltétlenül állnak összhangban az oktatással, így sok esetben a cégek külföldről kénytelenek behozni a munkaerőt.

Gigantikus fizetésekkel sokkol egy bérfelmérés

Logisztika és beszerzés

Az autóipar virágkorát élli, de jelentős növekedés várható az elektronika, a műanyagipar és az orvosi műszerek esetében is. Az új gyárak és termelőegységek létrehozása új állásokat jelent a szállítás területén, a logisztikában és a beszerzésben egyaránt.

Egy műszaki vagy gazdasági diploma logisztikai szakiránnyal a legelterjedtebb és a legkeresettebb a logisztikai állások területén. A gazdasági diploma pedig jellemzően a beszerzési szakértők számára elengedhetetlen. Mindkét esetben elvárt az angol nyelvtudás a nemzetközi partnerségi feladatok ellátásának érdekében. A német nyelv ismerete előny, de nem feltétel.

Gigantikus fizetésekkel sokkol egy bérfelmérés

Kiskereskedelem

A fejlődés jelei mutatkoznak a luxus divatkereskedelem terén, több új márka lépett a magyar piacra, a már itt lévők pedig új üzleteket nyitottak. Az utóbbi években kialakult ellentmondásos trend továbbra is jellemző: bizonyos vállalatok több vidéki üzletüket bezárták költségcsökkentés céljából, más vállalatok ugyanakkor a fővárosban és vidéki nagyvárosokban egyaránt bővítenek. A szektor kilátásait meghatározza a jelenleg is érvényben lévő ,,plaza stop" rendelet, melynek értelmében nem lehet új bevásárlóközpontokat építeni.

Jellemzően a középmenedzseri pozíciókra találnak a legnehezebben szakembereket. A top menedzsereken kívül a bolt menedzserek és az üzletvezetők a legkeresettebbek. A luxus kiskereskedelemben ezenk kívül a junior pozíciókba is várják a jelentkezőket. Itt több nyelv kiváló ismerete, megfelelő szakmai és esetenként külföldi munkatapasztalat az elvárás. A szektorra jellemző költséghatékonyság miatt csökkentett munkaórákkal kell számolni.

Gigantikus fizetésekkel sokkol egy bérfelmérés

Sales és marketing

Az utóbbi években a válságból való kilábalás hatására a vállalatok ismét bátrabban fektetnek be a sales tevékenységbe. A cégek nagyobb arányban igényelnek értékesítési szakembereket, különösen sales menedzsereket és stratégiai vezetőket, jellemzően széleskörű szakmai tapasztalattal. A marketing terén a vállalatok a hagyományos eszközök mellett a digitális marketing eszközök használatát is egyre szükségesebbnek érzik. Egyre nővekvő igény tapasztalható az online szakértőkre, akik naprakész információval rendelkeznek az internetes trendeket és eszközöket illetően.

Gigantikus fizetésekkel sokkol egy bérfelmérés

A Hays Hungary a bérfelmérésben található szakterületi elemzések és a vizsgált szektorok tipikus pozícióinak minimum, maximum és átlagos fizetési sávjait ismertető táblázatok segítségével a magyarországi munkaerőpiacot 2014-ben leginkább befolyásoló gazdasági, technológiai és toborzási trendeket foglalták össze. 

A tanulmányban a bruttó béreket vizsgálták.

[SCARAB]
 

Címkék: bér, fizetés, béremelés, átlagbér

Szemlézte: Fogas Krisztina