Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Vannak cégek és vannak interjúztatók, akik szeretik ilyen váratlan kérdésekkel ”színesíteni” az interjúkat. Például ha megkérdeznék Öntől, hogy:

“Ha választhatna egy állatot, akkor melyik bőrébe szeretne bújni?"

Válasszon egy szimpatikus állatot, mondjuk az oroszlánt, amely erős és vezetésre termett, vagy válassza az intelligens és szeretett delfint. Mondhatja azt is, hogy gorilla szeretne lenni, mert akkor nagy lenne és erős, felmászhatna a fák tetejére és messzire elláthatna, tudná mi történik a dzsungelben. Végső soron nem az a fontos, hogy milyen állatot választ, hanem a magyarázat, hogy miért annak az állatnak a bőrébe bújna. Az interjút vezető szakember azt figyeli, hogy hogyan próbálja a kérdést megválaszolni, milyen a probléma megközelítése, hogyan építi fel a válaszát.

Az ilyen váratlan kérdéseknél nincsenek jó vagy rossz megoldások. Lehet, hogy a kérdések furcsának, oda nem illőnek tűnnek, de az is céljuk, hogy kibillentsék Önt az interjú helyzetből. Ugyanakkor lehetőséget adnak, hogy megmutassa, mennyire vannak kreatív ötletei és mennyire találja fel magát váratlan helyzetekben. A legrosszabb, amit tehet, ha elkezd értetlenkedni, hogy hogy jön ide ez a kérdés, vagy csak a vállát vonogatja, hogy nem jut eszébe semmi. Az interjúztató ebből azt vonhatja le, hogy ha a munkája során találkozik egy váratlan problémával, akkor ott sem lesz képes gyors és ötletes megoldással előállni.

“Kivel cserélne helyet a történelemben és miért?”

Keressen valamilyen – lehetőleg pozitív történelmi személyiséget – és magyarázza el, hogy miért vele cserélne, miért tiszteli a tetteit, eredményeit. Ehhez hasonló kérdés lehet a :” Ha 3 hírességet hívhatna meg vacsorára, kiknek küldene meghívót?”
Fontos, hogy egy ilyen, nem várt kérdés után se látszódjon a stressz, vegyen egy nagy levegőt és szedje össze a gondolatait. Ha talál olyan híres embert, aki valamilyen módon kapcsolatba hozható az adott céggel vagy iparággal, akkor érdemes őt választani, hiszen egy ilyen választás rosszul nem sülhet el, sőt rávilágít az Ön tájékozottságára.

„Milyen címet adna a saját életéről szóló könyvnek?”

A javasolt könyvcím sokat elárul arról, hogyan látja saját magát. Híres politikusok és nagy formátumú emberek is jelentettek már meg életrajzot a nem túl izgalmas „Életem” címmel, de ebben az esetben Öntől valamivel kreatívabb megoldást várnak. Nem kis kihívás az eddigi életét egy mondatba összesűríteni. Lehetőleg olyan mondatot találjon ki, amely pozitív, előremutató, ambiciózus üzenetet hordoz.

„Ha tűz ütne ki a lakásában, mi az a 3 dolog, amit mindenképpen kimentene?”
A válaszai tükrözik az értékrendjét és a prioritásait. Gondolja át, hogy melyek a legfontosabb dolgok az otthonában. A kérdésére a legtöbben azt válaszolják, hogy a háziállatokat, a családi képeket, okiratokat, bizonyítványokat, notebookot, tárcát mentenék. Ön is ezeket vinné, vagy van más ötlete is? Fontos, hogy a választását indokolni is tudja.

   Frappáns válaszok az állásinterjún    

„Ha nyerne a lottón, mit tenne a pénzzel?”

Ez egy remek kérdés arra, hogy megcsillogtassa pozitív személyiségvonásait, úgy mint: célkitűzés, tervezés, tervek megvalósítása, felelősség, ambíció. A vennék egy házat-autót –világkörüli útra indulnék válasz elég sablonos. Az önálló cég elindítása egy fokkal jobb, de ne azzal érveljen, hogy végre a maga ura lehet, hiszen ne felejtse el, hogy éppen egy vállalathoz felvételizik, ahol valószínűleg lesz 1-2 főnöke.

“Ha felhívnám most a főnökét, mit mondana Önről?”

Ne ijedjen meg, nem fogja felhívni sem a főnökét. Ez a kérdés elhangozhat úgy is, hogy … ha a kollegáit hívnám, ők mit mondanának?
Gondolja át, hogy a felettese mit mondana Önről? Mit emelne ki a munkái közül az elmúlt időszakban? Milyen a kapcsolata a munkatársaival? Hogyan dolgozik csapatban? Hogyan viszonyul a feladataihoz és a határidőkhöz? Munkakörének mely részében teljesít a legjobban? Fogalmazzon meg néhány pozitív mondatot saját munkájáról, úgy, mintha ezt a főnöke vagy a munkatársai tennék.

 

Ha „mi lenne ha vagy mit tenne ha” típusú kérdést kap az interjún, akkor ne érezze úgy, hogy kihúzták a lába alól a talajt, hanem talpraesetten, kreatívan, logikus érveléssel és némi humorral átszőtt válaszokkal kápráztassa el az interjúztatót, aki látni fogja, hogy Ön a váratlan helyzeteket is talpraesetten kezeli, ha problémát lát, akkor nem megfutamodik, a hanem megoldásokat keres. Egy lépéssel máris közelebb van az új munkájához!