Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A fogyatékossággal élő munkavállalók megbízhatósága és termelékenysége nem marad el a többi kollégáétól. A mindennapi életben ezek az emberek jó problémamegoldó készségeket fejlesztettek ki magukban, melyek hasznosak lehetnek a munkahelyen. Motiváltságukat bizonyítja, hogy élen járnak a ledolgozott munkanapok számában, és hosszabb ideig állnak alkalmazásban, lojálisak a vállalathoz. Foglalkoztatásuk által a munkahelyi légkör, a munkamorál, sőt a többi dolgozó cég iránti elköteleződése is javulhat.

9 magyarországi vállalat felelt meg

Hétfőn adta át a Fogyatékosság-barát munkahely elismeréseket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (American Chamber of Commerce in Hungary), a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány. Ez utóbbi szervezet tapasztalatai szerint egyre több munkáltató ismeri fel a fogyatékos emberek foglalkoztatásának gazdasági és emberi előnyeit, ám egyelőre nehezen érik el ezt a célcsoportot. A megváltozott munkaképességű emberek ugyanis nem igazán mernek jelentkezni egy-egy meghirdetett pozícióra, mert úgy gondolják, semmi esélyük sincsen.

Az egyik díjazott, az Auchan egy több éve folyó munka eredményének tekinti az elismerést. "Célunk, hogy láthatóvá tegyük a fogyatékos emberek számára, hogy cégünknél örömmel fogadjuk a jelentkezésüket. Egy mozgássérült személy nem feltétlenül gondol arra, hogy egy hipermarketben találhat munkát, pedig például eladóként, vagy pénztárosként kiválóan dolgozhat" - mondta el Sós Gabriella, a kereskedelmi hálózat személyzeti és szociális igazgatója.

Míg Nagy-Britanniában 4700 vállalat kapott már a hazaihoz hasonló elismerést, addig hazánkban mindössze 9 szervezet teljesítette a pályázati feltételeket. Hasonló program 20 éve működik a szigetországban, ahol hogy jelenleg 4700 munkáltató használja a logót, köztük például a Pfizer, a Bank of England, a British Airways és az igazságügyi minisztérium is.

Fogyatékosság-barát munkahelyek

A pályázati feltételeket Magyarországon 9 munkáltató teljesítette sikeresen. A díjazottak között kis-, közép- és nagyvállalatokat egyaránt találhatunk, az üzleti szférából, a közszférából, illetve a non-profit szervezetek közül. Az Auchan mellett a díjazták a bauMaxot, a Spart, az Esélyt a hátrányos helyzetű embereknek Alapítványt, a Hotel Pandát, a Johnson Controls Mezőlak Kft.-t, a Macher Gépészeti és Elektronikai Kft.-t, illetve a Szegedi SZEFO Fonalfeldolgozó Zrt.-t és a Szerencsejáték Zrt. Szrt-Service nevű vállalatát.

Fogyatékosság-barát munkahelyAz elismerést azok a munkáltatók kaphatják meg, akik vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékossággal élő emberek toborzásával, foglalkoztatásával, megtartásával kapcsolatos gyakorlatukat. Ezzel a munkáltató jogosulttá válik a Fogyatékosság-barát munkahely logó használatára. A logó azt jelzi, hogy a cég pozitívan fogadja a fogyatékossággal élő személyek jelentkezését, és a cégen belüli és kívüli álláshirdetéseken, jelentkezési lapokon, a toborzás során használt anyagokon, továbbá a munkatársakkal való kommunikáció során alkalmazható. A munkáltató nem használhatja a logót termékei vagy szolgáltatásai reklámozására.

Ötszörösére nőtt a rehabilitációs járulék

A rehabilitációs hozzájárulást akkor köteles a foglalkoztató megfizetni, ha minimum húsz főt foglalkoztat, de a megváltozott munkaképességű személyek létszáma nem éri el az éves átlagos állományi létszám 5 százalékát. 2009-ben annyiszor 177 600 forintot kellett befizetnie a munkáltatónak az államkasszába, ahány megváltozott munkaképességű munkavállalóval kevesebbet foglalkoztatott az előírtnál. 2010-től ez az összeg 964 500 forintra, a korábbinak több mint ötszörösére nőtt.

A Work Force egy olyan átfogó program kialakítását kezdeményezte emiatt, amely a megfelelő partnerek összehozásával vezetné vissza a megváltozott munkaképességűeket a munkaerőpiacra. Először felmérik az adott vállalkozás munkaköreit és létszámösszetételét, majd kiközvetítik a megfelelő munkavállalót, akit egy speciálisan kiképzett szakember, úgynevezett rementor támogat a beilleszkedésben. A megváltozott munkaképességűek közé nemcsak a kerekes székkel élők tartoznak, hanem a súlyos cukorbetegek, az asztmások vagy éppen a szívbetegek egy része is. A fejlett országokban ezeknek az embereknek a 30-40 százaléka dolgozik, hazánkban csak a tizedük.

Milliókra pályázhatnak a munkahelyek

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához szükséges eszközök, berendezések vásárlására, átalakítására, a munkahely és a munkaeszközök korszerűsítésére 896 millió forint vissza nem térítendő támogatás áll a munkáltatók rendelkezésre. Az akadálymentesítésre 2011. július 31-éig lehet pályázni, az elnyerhető támogatás mértéke akár 100 százalék, minimum 400 ezer és maximum 25 millió forint is lehet.

A speciális fizikai feltételek megteremtésével járó költségek megtérítésére szánt keretösszegből összesen mintegy 500 nyertes pályázat támogatását tervezi a pályázatot kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).