Ki maradjon otthon a gyerekkel betegszabadságon, hogyan menedzselhetőek a családi nyaralások, és mi van akkor, ha pont egy szűkebb csapatban talál egymásra férfi és nő? A sors útjai kifürkészhetetlenek, ahogy véletlenek sincsenek - ismerjük a közhelyeket, és az élet bebizonyítja, hogy valóban működnek is. Körbenéztünk, hogyan vélekednek erről az érintettek!

Laci (42) és Éva (37) tizenhárom éve munkatársak, három éve házasok. Ismeretségük nem volt zökkenőmentes, ugyanis egy félresikerült e-mailezgetéssel kezdődött, ráadásul két éven át közös vezető alá tartoztak, és házasságuk előtt tartottak egy féléves szünetet is. Mindezt munkahelyi nyilvánosság előtt. "Igen sok fordulatot megéltünk Lacival - meséli Éva -, és ezt a kollégáink is végigkísérték. Volt féltékenységi dráma a karácsonyi bulin, bőgés a mosdóban, feldagadt szemek reggel... Talán emiatt nehezebb egy ilyen pár élete, hiszen képtelenség a magánéletünket kint hagyni, amikor reggel bejövünk dolgozni. Nem kevés piszkálást is kaptam emiatt. A legdurvább pofon az volt, amikor egy közös projekten dolgoztunk, éppen külön voltunk akkor, és a főnököm azzal vádolt meg engem, hogy betartok Lacinak, és nem működöm úgy együtt vele, mint elvárná tőlem. Hát, sajnos rá kellett jönnöm, hogy igaza volt, bármennyire nem tetszett a kritika... Végül változtattam ezen."

Férj és feleség egy munkahelyen - működik?

Azt, hogy az együtt dolgozó párok gyakori beszédtéma a munkatársaiknál, a szűkszavú Laci is megerősíti. "Tény, hogy nem vagyok a szavak embere, és mindig is kivontam magam a munkahelyi pletykákból. Az, amit a házasságkötésünk előtt kaptunk itt cégen belül, nagyon fura volt számomra. Még azon is komolyan gondolkodtam, hogy munkahelyet váltok. Feliratkoztam álláskereső hírlevelekre, eljártam állásinterjúkra."

Az említett helyzet nagyon is emberi reakció mindenki részéről. Gondoljuk csak végig, hogy aktívan dolgozó éveinkben a legtöbb időt a munkahelyünkön és a munkatársainkkal töltjük. Érthető, ha tudunk egymás magánéletéről, akaratlanul is belehallgatunk a mellettünk ülő kolléga privát telefonbeszélgetésébe, vagy éppen szingliként megtetszik a szintén egyedülálló munkatársunk - így akár egy céges bulin összeszedhetjük a bátorságunkat és felkérhetjük táncolni. Semmi kifogásolható nincs ebben addig, amíg a munkahelyi teljesítményünket, koncentrálásunkat, a környezetünket és a közös munkát nem befolyásolja negatív irányba egy ilyen pár magánélete. Ám ez nem állt fenn a következő esetben.

Zsolt egy közepes cégnél értékesítési vezető immár öt éve, és a csapatában előfordult már egymásra találás. "A gond csak az volt ezzel, hogy egy közösségi portál parti fotójáról derült ki számomra, az egyik csoportvezetőm az alatta dolgozó sales-es lánnyal jár. Az ilyen megengedhetetlen, ők is tudták. És ez egy roppant kényes helyzet... aki már került ilyenbe, tudja, hogy nincs jó megoldás. Csak azt lehet mérlegelni, hogy melyik a választható legkisebb rossz. Mindkét emberem eredményes volt a munkájában, de egy ilyen felállás nem fér bele a közös munkába. Végül a lányt áthelyeztük egy másik csoportba, és ezzel a közvetlen főnök-beosztott munkaviszony megszűnt. A dolog szerencsésen folytatódott, ma már családi vállalkozásuk van, egy telesales céget működtetnek, úgy tudom, sikerrel."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

És mit mondanak azok a kollégák, akik az ilyen párok életét közvetlen közelről nézik végig? "Engem idegesítenek ezek a munkahelyi románcok, nem tudom, miért pont itt kell összeszűrni a levet egymással...", vagy éppen "Ha nem válik komolyabbá a kapcsolat, akkor nem túl kellemes minden nap szembesülni az exünkkel...", illetve "Van, aki ebből sportot űz, és a gyors előre menetelét alapozza rá...", és "Szerintem nem tesz jót egy pár magánéletének a közös munka, túl egyhangúvá válhat az életük."

A vélemények megoszlanak, ahogy az érintett párok is akár nap, mint nap külön megküzdenek azért, hogy munkájukat, hozzáállásukat, karrierüket ettől függetlenül ítéljék meg mások. Több-kevesebb sikerrel. De ahogy a szerelemben sem könnyű az igazit megtalálni, úgy az igazán nekünk való munkahelyre is vadászni kell. Így abban egyetérthetünk, hogy nem érdemes beérni a "még éppen elviseljük" címkével - akár a párkapcsolatunkról, akár a munkahelyünkről legyen is szó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, karrier, munka, párkapcsolat, házasság